e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014

Η πρώτη επίσκεψη στην Γκαμπόν του Επισκόπου Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμονος
Με τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακ. Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ.κ. Θεοδώρου Β’ ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Παντελεήμων πραγματοποίησε από 14ης έως 17ης Ιανουαρίου 2014 την πρώτη ποιμαντική επίσκεψή του στο κράτος της Γκαμπόν.

Ο Θεοφιλέστατος αφίχθη στην πρωτεύουσα της χώρας, Libreville, συνοδευόμενος από τον Αιδεσιμ. Πρωτοπρ. κ. Μάξιμο Oumba, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Επισκοπής. Κατά την τριήμερη παραμονή του συναντήθηκε με τον Εξοχ. κ. Δημήτριο Kurakov, Πρέσβη της Ρωσίας στην Γκαμπόν, ο οποίος τυγχάνει παλαιός γνώριμος από τα χρόνια της προξενικής θητείας του στην Αλεξάνδρεια, με τον Εντιμ. κ. Μomcilo Radunovic Mombo, επιχειρηματία, επίτιμο Πρόξενο της Σερβίας, καθώς και με τον Σεβ. Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Libreville κ.Βασίλειο, σύμβουλο-εισηγητή για θρησκευτικά ζητήματα του αρμοδίου περί εκκλησιαστικών κοινοτήτων Υπουργού Ασφαλείας της χώρας.

Με τον Εξοχ. Υπουργό Ασφαλείας κ. Aime-Popa N’tzoutsi Mouyama, ο Θεοφιλέστατος συναντήθηκε την 16η Ιανουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν και να διευθετήσουν νομικώς το θέμα της επισήμου αναγνωρίσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Δημοκρατία της Γκαμπόν, ως και της ανεγέρσεως του πρώτου ορθοδόξου Ναού στην πρωτεύουσα.

Ακόμη, ο Επίσκοπος, κατά την διάρκεια της παραμονής του στη Libreville, είχε την χαρά της συναντήσεως με τους πρώτους γηγενείς ορθοδόξους, ως και τους λοιπούς Ρώσους, Σέρβους και Λιβανέζους πιστούς, οι οποίοι συγκροτούν το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της τοπικής Εκκλησίας.

Επίσης, ελλείψει Ναού, ετέλεσε στην οικία του κ. Προξένου ε.τ. της Σερβίας τις βαπτίσεις δέκα νεοφωτίστων ορθοδόξων και εν συνεχεία την Θεία Λειτουργία.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης Ιανουαρίου ο Θεοφιλέστατος επέστρεψε αεροπορικώς στην έδρα της Ιεράς Επισκοπής, στο Pointe-Noire του Κονγκό.

Πασχίζοντας για το "καθ' ομοίωσιν"

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΑΠΟΣΤΟΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής 19ης Ιανουαρίου 2013
(Κολασ. γ΄ 4-11)

Γράφει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης

Η αμαρτία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου. Τον τυραννά, τον ταλανίζει και τον οδηγεί στον χαμό. Ένα μόνο πάθος να αφήσει ο άνθρωπος να κυριαρχήσει σ’ αυτόν είναι αρκετό να τον οδηγήσει στην αθλιότητα και στην απώλεια.
          Γι΄ αυτό, λοιπόν, ο Απόστολος Παύλος παραγγέλλει προς τους Χριστιανούς όλης της γης και όλων των αιώνων «νεκρώσατε τα μέλη υμών». Η νέκρωση των παθών χρειάζεται να είναι ολοκληρωτική και πλήρης διότι έτσι ο άνθρωπος ξεφορτώνεται και το βαρύ φορτίο της ενοχής, το οποίο είναι συνέπεια της αμαρτωλότητάς του. Τα «μέλη» είναι ο αμαρτωλός, ο παλαιός άνθρωπος, ο οποίος χρησιμοποιεί για το κακό όλο το σώμα του, που είναι θείο δώρο. Με την γλώσσα του κακολογεί, κουτσομπολεύει και ειρωνεύεται τους συνανθρώπους του. Με τα μάτια του βλέπει θεάματα αμαρτωλά και φθοροποιά. Στην καρδιά του φωλιάζει η κακία, το μίσος και η φαυλότητα. Με τα χέρια του διαπράττει κλοπές, εγκλήματα και αδικίες. Με τα πόδια του βαδίζει σε δρόμους σκοτεινούς, αμαρτωλούς και αδιέξοδους.
Ο Απόστολος Παύλος δεν μας προτρέπει να εξουδετερώσουμε τα φυσικά μέλη μας ως κακά. Αυτό δεν είναι σωστό, διότι τα μέλη μας είναι ανεκτίμητα δώρα του Θεού και πρέπει να τα τιμάμε και να τα σεβόμαστε. Αντίθετα, μας διδάσκει να μεταβάλουμε την χρήση τους και να τα αξιοποιήσουμε προς το αγαθό. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση γίνεται δια του Αγίου Βαπτίσματος και της μεταδόσεως στον νεοβαπτισθέντα των δωρεών του Αγίου Πνεύματος.
          Αυτό όμως πρέπει να συνεχίζεται και να επεκτείνεται σε όλη την επίγειο πορεία και ζωή μας. Χρειάζεται να μένουμε μακριά από την πορνεία και τον σαρκικό μολυσμό,  που λερώνει το ανθρώπινο σώμα, που είναι ναός του Αγίου Πνεύματος. Οφείλουμε  να αποφεύγουμε την κακία και τον φθόνο, την πλεονεξία, την ειδωλολατρία, την άδικη οργή, τον εγωπαθή θυμό, την συκοφαντία, την αισχρολογία, το ψέμα, την βλασφημία.
          Όλα αυτά κάνουν τους ανθρώπους τέκνα ανυπακοής και αποστασίας και επισύρουν επ’ αυτών την οργή του Θεού. Έτσι οφείλουμε να ντυθούμε τον «νέο άνθρωπο», τον φωτισμένο με τις αλήθειες του Ευαγγελίου, ανακαινισμένο και δυναμωμένο με τα Άγια Μυστήρια της Εκκλησίας μας. Δεν μεταβάλλονται βέβαια τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου. Η μεταβολή είναι εσωτερική και πνευματική, είναι μεταβολή διανοίας, καρδιάς, ήθους και χαρακτήρα.
Έτσι πετυχαίνουμε το «καθ’ ομοίωσιν», δηλαδή θεωνόμαστε. Μακάρι να κατακτήσουμε απαξάπαντες την ποθητή αυτή τελείωσή μας!!!