e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Ολοκληρώθηκε η 4ήμερη πατριαρχική περιοδεία στη Zimbabwe














Το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, η Α.Θ.Μ., ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ ολοκλήρωσε την έκτακτη τετραήμερη Ποιμαντική του επίσκεψη εις την Ιερά Μητρόπολη Ζιμπάμπουε. 

Πριν την αναχώρηση του για το Τζοχάνεσπουργκ για να προστεί των ετήσιων εορτασμών της Ρωσικής ενορίας για τον άγιο Σέργιο του Ραντονέζ, επισκέφθηκε με τη συνοδεία του οικείου Μητροπολίτη Σεραφείμ και του Σεβ. Μητροπολίτη Γουϊνέας Γεωργίου, του Εξάρχου του Πατριαρχείου μας στην Κύπρο π. Αθηνοδώρου και του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου π. Γεωργίου το Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου στο Γουότερφόρ, προάστιο της πρωτεύουσας της Χώρας, κοντά στο Χαράρε. Στο Ιεραποστολικό Κέντρο του Αγίου Νεκταρίου, εκτός του Ιερού Ναού, λειτουργούν Κατηχητικό και Ιεραποστολικό σχολείο για τα παιδιά, για τους νέους και τους ενήλικες, ως επίσης και Γυμνάσιο και Λύκειο, Κλινική και εκπαιδευτικό Κέντρο για επαγγελματική αποκατάσταση των γυναικών. 

Οι Αφρικανοί αδελφοί μας υποδέχθησαν τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο με πολλή χαρά και συγκίνηση, όχι μόνον ως τον Πνευματικό τους Πατέρα, αλλά κι ως τον άνθρωπο εκείνον που ξεκίνησε με τις ευλογίες του προκατόχου του μακαριστού Πατριάρχη Πέτρου την οργάνωση του Ιεραποστολικού αυτού Κέντρου, όταν διακονούσε στη Χώρα ως Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε, το 2002. Η μεγάλη προσφορά της οικογένειας της Αρχόντισσας των Εκκλησιών του Πατριαρχείου μας κ. Αριάνδης Ψύλλου στάθηκε αφορμή να οργανωθεί ένα πρότυπο Ιεραποστολικό Κέντρο, που ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ. Θεόδωρος ονομάζει ως το Κέντρο της Ιεραποστολικής δράσης στο χώρο της Νοτιοτέρας Αφρικής. 

Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να συναντήσει τα στελέχη της Ιεραποστολής, ιθαγενείς κληρικούς και απόφοιτους των Πατριαρχικών Εκκλησιαστικών μας Σχολών του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου στην Αλεξάνδρεια και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Μακαρίου Γ’ στη Ναϊρόμπι, ως επίσης και τα συμβούλια των Νέων και των Γυναικών και να δώσει τις δέουσες πατρικές οδηγίες για καλύτερη ποιμαντική διακονία των Ορθοδόξων ιθαγενών αδελφών μας, και όχι μόνο, αλλά κοιτάζοντας και αγωνιώντας να στηρίξουν με κάθε τρόπο τα άπορα και ορφανά παιδιά της χώρας. 

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος των ιθαγενών γυναικών ενημέρωσε τον Πατριάρχη για τις πρωτοβουλίες τους να εκπαιδεύουν μητέρες, να ράβουν ρούχα και να κάνουν διάφορα εργόχειρα, για να μπορούν να επιβιώσουν, μετά μάλιστα από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και στην Κύπρο , από όπου στηριζόταν οικονομικά και η ομαλή επιβίωση της Ιεραποστολής του Πατριαρχείου μας, όχι μόνο στη Ζιμπάμπουε, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες της Αφρικής. Ο Μακαριώτατος τους ανέφερε ότι «είναι καλύτερα να διδάξεις κάποιο να μάθει να ψαρεύει παρά να του δώσεις ένα ψάρι να φάει όταν είναι πεινασμένος. Γι’ αυτό», τόνισε ο Μακαριώτατος, «το αγαθόν της παιδείας είναι μεγάλη υπόθεση για τη πρόοδο και την ευημερία των Λαών της Αφρικής». Για τον σκοπό αυτόν ευχαρίστησε τον Ιεραποστολικό Σύνδεσμο «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός» από τη Θεσσαλονίκη και το Γυμνάσιο του Αγίου Ιωάννη του Ελεήμονος Λεμεσού που στήριξαν την οργάνωση και λειτουργία του Γυμνασίου «Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων Λεμεσού» και του Κολλεγίου «Άγιος Κοσμάς ο Γρηγοριάτης». 

Με προσφορά της οικογένειας Ψύλλου διενεμήθησαν τρόφιμα σε φτωχές οικογένειες. Ο Πατριάρχης τούς ανακοίνωσε ότι με τις ευλογίες του έρχεται στο τέλος του μηνός Ιεραποστολική Ιατρική ομάδα από την Κύπρο από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καταπολεμήσεως της μάστιγος της πείνας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους Σεβ. Μητροπολίτη Κιτίου κ. Χρυσόστομο, για προσφέρουν δωρεάν ιατρική περίθαλψη και παροχή δωρεά φαρμάκων στο τοπικό πληθυσμό. Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν και ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Λεωνίδας Κοντοβουνήσιος, ο Πρόξενος της Κύπρου κ. Νέστορας Νέστορος, η κ. Αριάνδη Ψύλλου και Μέλη της Παροικίας μας. 

Η ιεραποστολική πορεία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου κ. Θεοδώρου θα συνεχισθεί προς τις χώρες της Ανατολικής Αφρικής Ουγκάντα και Νότιο Σουδάν, όπου για πρώτη φορά, μετά τη δημιουργία του νέου Κράτους του Νοτίου Σουδάν, επιστρέφονται Ορθόδοξοι Ναοί εις το Πατριαρχείο μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ζιμπάμπουε

Δεν υπάρχουν σχόλια: