e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Σήμερα οι Διαβεβαιώσεις των νέων Μητροπολιτών, στις 10 Νοεμβρίου η ενθρόνιση του Μητροπολίτου Κεφαλληνίας

Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
Την διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου έδωσαν σήμερα οι νέοι Μητροπολίτες Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος και Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. 

Οι ενθρονίσεις του έχουν προγραμματισθεί, για τον μεν Μητροπολίτη Κεφαλληνίας την Τρίτη, 10 Νοεμβρίου, για τον δε Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών την Πέμπτη, 12 του ίδιου μηνός.

Απέριττη η ονομαστική εορτή του Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου στη Χάλκη

Σήμερα το πρωί, 2 Νοεμβρίου 2015, ημέρα κατά την οποίαν η Εκκλησία τιμά τους Αγίους Μάρτυρες Ακίνδυνο, Πηγάσιο, Αφθόνιο, Ελπιδοφόρο και Ανεμπόδιστο (+341-345), ο Σεβ. Μητροπολίτης Προύσης κ. Ελπιδοφόρος (Λαμπρυνιάδης), υπέρτιμος και έξαρχος Βιθυνίας, Ηγούμενος -εξάλλου- της εν Χάλκη Ιεράς και Στραυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος, άγων τα ονομαστήριά του, τέλεσε μόνος την Θεία Ευχαριστία στο Καθολικό της ανωτέρω Μονής. Εις έτη πολλά ευχόμαστε! 
Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ στην πανηγυρική Σύναξη των εν Λαρίση Αγίων
Μεγαλοπρεπώς και με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάστηκαν οι τοπικοί άγιοι της Λαρισαϊκής Εκκλησίας στην κοινή σύναξη και εορτή τους, το πρωτοκύριακο του Νοεμβρίου. Έτσι, μετά την ημερίδα των Λαρισαϊκών Αγιολογικών σπουδών, που διεξήχθη στην Λάρισα από διακεκριμένους επιστήμονες και πολλές ακόμη πλούσιες λατρευτικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα τις ημέρες αυτές στην τοπική Εκκλησία, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου το απόγευμα η πάνδημη υποδοχή των ιερών λειψάνων και της ιεράς και χαριτοβρύτου αγίας εικόνος της Παναγίας της Αρμενιώτισσας στον προαύλειο χώρο του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού του Αγίου Νικολάου Λαρίσης, παρισταμένων των ευλαβών ιερέων του Θεού του Υψίστου και σύμπαντος του ευσεβούς λαού.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό της πανηγύρεως των εν Λαρίση διαλαμψάντων Αγίων χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου και Στροφάδων κ. Διονύσιος, συγχοροστατούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρου και του οικείου Ποιμενάρχου κ. Ιγνατίου, ενώ έψαλε πολυμελής χορός εκλεκτών Ιεροψαλτών υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού και Διδασκάλου κ. Αθανασίου Παναγούλη. Ο Σεβ. Λαρίσης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και τους ευχαρίστησε για τον κόπο τον οποίο υπεβλήθησαν και ήλθαν στην πόλη του Αγίου Αχιλλίου, για να συνεορτάσουν τους τοπικούς Αγίους. Ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος μίλησε με γλαφυρότητα και ανέφερε τον τρόπο με τον οποίο κατεστάθησαν οι άγιοι της Εκκλησίας μας σκεύη εκλογής του Θεού και δοχεία της χάριτός Του.

Την επομένη ημέρα, Κυριακή 1η Νοεμβρίου το πρωί, τελέσθηκε πανηγυρικό Αρχιερατικό συλλείτουργο, στον κατάμεστο από πιστούς χριστιανούς Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, στο οποίο προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας και συλλειτούργησαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Διονύσιος και Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, μαζί με πλειάδα ιερέων και με την συμμετοχή πολλών Ιεροψαλτών, αναγνωστών, μαθητών και ιεροπαίδων. Στο κήρυγμα του ο Μητροπολίτης Ιλίου αναφέρθηκε στην ζέουσα πίστη των Αγίων και στο πώς Εκείνοι κατόρθωσαν να φτάσουν σε ύψη αγιότητος, δίδοντας καθημερινά την μαρτυρία της πίστεώς τους και βιώνοντας τον Χριστό σε κάθε έκφανση της επιγείου ζωής τους. Κάλεσε δε τους πιστούς να μείνουν εδραίοι και αμετακίνητοι στην Ορθόδοξη πίστη, που καθημερινά αναδεικνύει αγίους, οσίους και μάρτυρες.

Πολύ συγκινητική ήταν η παρουσία πολλών νέων ανθρώπων που περίμεναν αρκετή ώρα στην ουρά, προκειμένου να ασπασθούν τα ιερά λείψανα και την αγία εικόνα της Θεομήτορος, που ήλθε από το ευλογημένο χωριό του Αρμενίου για να στηρίξει και να ενδυναμώσει τις καρδιές των πιστών. Το απόγευμα της Κυριακής τελέσθηκαν ενώπιον των ιερών λειψάνων ο μεθεόρτιος εσπερινός των εν Λαρίση Αγίων και οι Χαιρετισμοί τους, που είναι ποίημα, όπως και ολόκληρη η ασματική ακολουθία του φιλαγίου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, ενώ όλοι οι ευλαβείς χριστιανοί συνέψαλλαν το απολυτίκιο των Αγίων και της Παναγίας της Αρμενιώτισσας, επικαλούμενοι την χάρη τους και την ευλογία τους. Στην απογευματινή ακολουθία χοροστάτησε ο νεοεκλεγείς Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο τονίζοντας την σπουδαιότητα των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας, ενώ συγκινημένος ευχαρίστησε τον Σεβ. κ. Ιγνάτιο για την πατρική στοργή και αγάπη του και κάλεσε όλους τους πιστούς της ενορίας του Αγίου Νικολάου που από νέος κληρικός βρισκόταν πάντοτε σε όλες τις πανηγύρεις του ναού να προσεύχονται γι’ Αυτόν για να εκπληρώσει το θέλημα του Θεού στη νέα του διακονία στη γειτονική πόλη των Τρικάλων.