e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Μεθέορτος Αναστάσιμος Εσπερινός στην Δερματούσα Τραγακίου Ζακύνθου

Εσπέρας Σαββάτου, 21ης Νοεμβρίου 2015, στην πάλαι ποτέ ιστορική Μονή. Κατά την διάρκεια της Ακολουθίας ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας ομίλησε περί των Εισοδίων της Παρθένου Μαρίας στον Ναό ως απαρχής εφαρμογής του σχεδίου της θείας οικονομίας και πώς η Θεοτόκος μάς οδηγεί στα Έσχατα! Πλην του Εφημερίου Αρχιμανδρίτου Σεραφείμ Κονίδη, έλαβαν μέρος ο Ιερομόναχος Νικόδημος Κεφαλληνός, ο Πρωτοδιάκονος Ανδρόνικος Κεφαλληνός και ο Διάκονος Ιωάννης Ρένεσης. 


Η Αρχιερατική Λειτουργία για τα Εισόδια της Κυρίας των Αγγέλων εν Βανάτω Ζακύνθου
Ευφρόσυνες και κατανυκτικές ήταν σήμερα οι λειτουργικές ώρες της Ευχαριστιακής Συνάξεως στον ανθοστόλιστο Ναό της Πεφανερωμένης Μπανάτου, για την εορτή των Εισοδίων της Παναγίας (ή της Μισοσπορίτισσας), καθώς εορτάζει ο εν λόγω Ναός.

Της θείας Λειτουργίας, στην οποία μετέσχε ικανό εκκλησίασμα, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με τη συμμετοχή αρκετών Κληρικών: Του Αρχιμανδρίτου Γαβριήλ Βόγια (Καθηγουμένου της Μονής Προδρόμου Λαγκάδας), του Αρχιμανδρίτου Αναστασίου Στεργιώτη (Εφημερίου Μπελουσίου), του Μεγάλου Οικονόμου Ιωάννου Βλαχιώτη (Εφημερίου Φιολίτη), του Μεγάλου Οικονόμου Νικολάου Βόσσου (Εφημερίου Αγκερυκού και Αρχιερατικού Επιτρόπου Αρκαδίων), του Πρεσβυτέρου Αντωνίου Καλοφώνου (Εφημερίου Μουζακίου), του Πρεσβυτέρου Διονυσίου Αντιόχου (Εφημερίου Δράκα και Φαγιά), του Πρωτοδιακόνου Ανδρονίκου Αγαλιανού και του Διακόνου Ιωάννου Ρένεση.

Ο οικείος Εφημέριος Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (ο και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζ.) ευχαρίστησε εκ μέρους της Ενορίας τόσον τον Σεβ. Γέροντα κ. Χρυσόστομο, όσο και τους συμπρεσβυτέρους και διακόνους για την παρουσία τους στην ταπεινή εορτή του Ναού της Φανερωμένης Μπανάτου, τον δε θείο λόγο κήρυξε από άμβωνος ο Σεβ. Δωδώνης, ο οποίος αναφέρθηκε στην κεντρική θέση της Παρθένου Μαρίας στη σωτηρία της ανθρωπότητας, καθότι κατέστη Μητέρα του Θεού και συμπάσης της ανθρωπότητας διαχρονικά, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε όλοι μας σε απαλλαγή από την κάθε είδους αμαρτία και παρακοή.

Το Ψαλτήρι λάμπρυνε Χορός καλλίφωνων Ιεροψαλτών, τόσο της Ενορίας Μπανάτου, όσο και από άλλες Ενορίες, αποδίδοντας κατά το τοπικό μουσικό ιδίωμα τα ιερά ψάλματα. Εννοείται ότι, άμα τη αφίξει του Αρχιερέως, λίαν πρωί, εψάλησαν οι Καταβασίες των Χριστουγέννων (“Χριστός γεννάται, δοξάσατε...”), ανοίγοντας έτσι την 40ήμερη πορεία της προετοιμασίας του λαού μας προς την παμμέγιστη εορτή της Θείας Γέννας.

Στο τέλος της θείας Λειτουργίας, σύμφωνα με την συνήθεια των τελευταίων ετών, έγινε Μνημόσυνο των μακαρίων προΕφημερίων των Ναών του Μπανάτου, των απ' αρχής και μέχρι των εσχάτων, οι οποίοι δαπάνησαν την κάθε ικμάδα τους ενώπιον του ιερού Θυσιαστηρίου.

Η Ευχαριστιακή Σύναξη έκλεισε με πλούσια κεράσματα στο πατρικό σπίτι του οικείου Εφημερίου, δίπλα στον εορτάζοντα Ναό.

[Φωτογραφίες: Ιωάννης-Πορφύριος Καποδίστριας]