e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

"Καππαδοκία: Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού", στα "Φωτεινά μονοπάτια " της ΕΡΤ2 [πλήρης η εκπομπή]




Την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, στις 10.30 το πρωί, το ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ2, «Φωτεινά μονοπάτια», έδωσε τη δυνατότητα στους τηλεθεατές να «ταξιδέψουν» στην Καππαδοκία και να «ακολουθήσουν» το οδοιπορικό του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Αραβισσό και τη Σινασό.

Καππαδοκία: Η αρχαία κοιτίδα του Χριστιανισμού

Η Καππαδοκία είναι μία μεγάλη χώρα της Μικράς Ασίας, γνωστή από την αρχαιότητα. Η λέξη «Καππαδοκία» προέρχεται από το περσικό «Κατπατούκα» και σημαίνει «η χώρα των όμορφων αλόγων».

Η Καππαδοκία, που αποκαλείται και ως «το σεληνιακό τοπίο της Τουρκίας», αποτέλεσε κατοικία πολλών λαών και τόπο πολλών σημαντικών γεγονότων. Είναι η αρχέγονη κοιτίδα του Χριστιανισμού. Υπήρξε η πατρίδα των μεγάλων Ελλήνων Πατέρων, που θεμελίωσαν την Ορθόδοξη Θεολογία: του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, του Αγίου Γρηγορίου Νύσσης και άλλων σπουδαίων μαρτύρων και οσίων του Χριστιανισμού.


Τα «Φωτεινά Μονοπάτια» καταγράφουν στιγμές από τον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία, που τελέστηκαν σε ναούς που έμειναν για χρόνια αλειτούργητοι. Επισκέπτονται την υπόγεια πόλη της Μαλακοπής και πετούν με αερόστατο πάνω από τη γη της Καππαδοκίας και το πανέμορφο Γκιόρεμε.


Στη δημοσιογράφο Ελένη Μπιλιάλη μιλούν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων Θεοφάνης Ισαακίδης, και ο Μέγας Σύγκελλος Αμβρόσιος.

Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Σαλαπάτας
Ιδέα-σενάριο-παρουσίαση: Ελένη Μπιλιάλη
Διεύθυνση παραγωγής: Παναγιώτης Ψωμάς
Επιστημονική σύμβουλος: Δρ. Στέλλα Μπιλιάλη
Δημοσιογραφική ομάδα: Κώστας Μπλάθρας, Ζωή Μπιλιάλη
Εικονολήπτες: Κώστας Τάγκας, Δημήτρης Τριτάρης
Ηχοληψία-μοντάζ: Κώστας Ψωμάς
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Μαγουλάς
Εκτελεστής παραγωγός: Δ. ΣΠΥΡΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: