e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος λειτουργός στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου


Το πρωί της Κυριακής Β΄ Ματθαίου, 18ης Ιουνίου 2017, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, στην πόλη της Ζακύνθου, της θείας Λειτουργίας προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κύριλλος, εις εκπλήρωσιν προσωπικού τάματός του προς τον Άγιο της Συγγνώμης και της Ανεξικακίας, Διονύσιο τον θαυματουργό. Έψαλε μια φιλοξενουμένη καλλικέλαδη Χορωδία από την Πάτρα. Στο ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, εκτός του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, οι Σεβ. Μητροπολίτες Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος και Καμερούν κ. Γρηγόριος. 

Η Κυριακή Β΄ Ματθαίου 2017 εν Βανάτω της Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής, 18ης Ιουνίου 2017, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, λειτουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτου καποδίστρια και ψαλλόντων των Ιεροψαλτών κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Ιωάννου Κλάδη και Σπυρίδωνος Σαρατσένου. Ομίλησε ο Εφημέριος περί της αναγκαιότητος συχνότερου εκκλησιασμού των πιστών, ούτως ώστε να συμμετέχουν εντατικότερα στο γεγονός των γεγονότων, ήτοι στη Θεία Ευχαριστία. 
10ετία Αρχιερατείας Επισκόπου Στοβίων και Τοποτηρητού Στρώμνιτσας κ. Δαβίδ


Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας κ. Δαβίδ (ο οποίος χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 17 Ιουνίου 2007), στις 18 Ιουνίου 2017, εόρτασε τη δεκαετή επέτειο της χειροτονίας του.
  
Με την ευκαιρία αυτή, στην Ιερά Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πλησίον των Σκοπίων, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτου Σκοπίων κ.κ. Ιωάννου. Συλλειτούργησαν οι Επίσκοποι Μπρεγκαλνίτσης και Τοποτηρητής Μπίτολας κ. Μάρκος και Στοβίων και Τοποτηρητής Στρώμνιτσας κ. Δαβίδ, καθώς και ιερείς της Αρχιεπισκοπής.
  
Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, με μια εμπνευσμένη ομιλία στο συγκεντρωμένο πλήθος, απευθύνθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ.κ. Ιωάννης, συγχαίροντας τον Επίσκοπο Στοβίων κ. Δαβίδ για την 10ετή επέτειο της εις επίσκοπον χειροτονίας του. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ.κ. Ιωάννης χάρισε στον Επίσκοπο Στοβίων κ. Δαβίδ ένα εγκόλπιο, και μετά μίλησε καταλλήλως ο Επίσκοπος Στοβίων κ. Δαβίδ ευχαριστώντας τους αγίους Αρχιερείς και τους πιστούς που προσήλθαν για να εκφράσουν τις ευχές τους.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκε κέρασμα σε όλους τους πιστούς. Στο τέλος παρουσιάστηκε πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια, με συνοδεία από μουσικά όργανα καβάλ.

Information Service of the Orthodox Ohrid Archbishopric

Νέος Εφημέριος στην Ενορία Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου
Κείμενο: π. Παν. Καποδίστριας 

Εφημεριακά καθήκοντα ανέλαβε σήμερα (Κυριακή Β΄ Ματθαίου, 18.6.2017) στον περικαλλή και ιστορικό Ναό Πεφανερωμένης πόλεως Ζακύνθου ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κονίδης, αδελφός της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου, προερχόμενος από την Ενορία του Τραγακίου, όπου πλέον -ως γνωστόν- τοποθετήθηκε τακτικός Εφημέριος.  

Ευχόμαστε ο π. Σεραφείμ να ανταποκριθεί στα νέα καθήκοντά του θεοπρεπώς, όπως έκαναν στην αγαπημένη των Ζακυνθίων Φανερωμένη, αφενός μεν ο μακαριστός παπα-Σπύρος ο Καψάσκης, όλοι οι προ αυτού αξιομνημόνευτοι Εφημέριοι σε καιρούς μάλιστα δίσεκτους, αλλά και οι δύο τελευταίοι προσωρινοί Εφημέριοι Αρχιμανδρίτες Δανιήλ Μπιάζης (σήμερα Αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας) και Γεράσιμος Πυριόχος. Σημειωτέον ότι -σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου- ο π. Γεράσιμος θα συνεχίσει να εξυπηρετεί την Ενορία Πεφανερωμένης, όταν ο π. Σεραφείμ -ως ανήκων ουσιαστικά στη Μονή Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου- θα έχει ιεροτελεστικά καθήκοντα στη Μονή της Μετανοίας του. 

Τέλος, ευκαιρίας δοθείσης, αξίζει να υπομνησθεί ότι η περιώνυμη εν λόγω Μονή του Αγίου Προστάτη μας έχει κατά καιρούς αιμοδοτήσει με σεμνούς Ιερομονάχους κενές Ενορίες της Ζακύνθου, σε θέσεις προσωρινών Εφημερίων, όπως προκειμένω τους καλούς Πατέρες Δανιήλ, Γεράσιμο και Σεραφείμ.