e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Επίσκεψη του Μητροπολίτου Μουάνζας στον Πατριάρχη ΙεροσολύμωνΤήν Τετάρτην, 3ην/16ην Αὐγούστου 2017, ἐπεσκέφθη τό Πατριαρχεῖον ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζας τῆς Τανζανίας κ. Ἱερώνυμος μετά τῆς Συνοδείας τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ἑλενουπόλεως κ. Ἰωακείμ, μεθ᾽ ἑνός Ἱερέως καί μετά μικρᾶς συνοδείας προσκυνητῶν.

Ὁ ἑλληνομαθής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μουάνζας κ. Ἱερώνυμος ἐγένετο ἐνθέρμως δεκτός ὑπό τοῦ Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ἱεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου, μετά τοῦ Ὁποίου συνεζήτησε καί ἀντήλλαξε δῶρα εὐλογίας.

Ἀκολούθως, ὁ Μακαριώτατος ἐπευλόγησεν τόν Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Ἱερώνυμον διά τήν συνέχισιν τῆς προσκυνηματικῆς αὐτοῦ θεωρίας εἰς τήν Ἁγίαν Γῆν.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος προεστός στην εορτή του Αγίου Γερασίμου Κεφαλληνίας [φωτογραφίες + πλήρες video]


Πρωί 16ης Αυγούστου 2017, στη πανηγυρίζουσα Μονή του Αγίου Γερασίμου Ομαλών Κεφαλληνίας. Της Ευχαριστιακής Συνάξεως προεξάρχει ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, ο Κεφαλλήν. 
[Φωτογραφίες: in kefalonia.gr | Απευθείας μετάδοση και μαγνητοσκόπηση: IONIAN CHANNEL


Φωτο-στιγμιότυπα γλεντιού από το Πανηγύρι του Μπανάτου 2017


Μετά τη Λιτανεία του Επιταφίου και της σεπτής Εικόνας της Παναγούλας ανά την κωμόπολη του Μπανάτου ακολούθησε γλέντι, με παραδοσιακές μουσικές από τα Επτάνησα και την άλλη Ελλάδα από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα “Υακίνθη” του εκπαιδευτικού κ. Νίκου Αρβανιτάκη, αλλά και λαϊκό πρόγραμμα από την Ορχήστρα του κ. Δημήτρη Παπαδάτου.

Σημειωτέον ότι, κατά την διάρκεια των παραδοσιακών χορών, έφθασαν για να ευχηθούν στους πανηγυριώτες τόσον ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. Διονύσιος Δ΄, όσο και ο Δήμαρχος Ζακυνθίων κ. Παύλος Κολοκοτσάς, οι οποίοι μάλιστα παρακάθισαν στο δείπνο.

Καθ' όλη την διάρκεια του Πανηγυριού εκαίονταν περίτεχνα πυροτεχνήματα, τα οποία προκαλούσαν το ενδιαφέρον και τα χειροκροτήματα του λαού. 

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Δέος και μεγαλοπρέπεια κατά την Λιτάνευση του Επιταφίου και της Εικόνας της Παναγούλας Μπανάτου εν Ζακύνθω


Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιτυχία σημείωσε το φετινό Πανηγύρι της Παναγούλας Μπανάτου, όσον αφορά μάλιστα στη φάση του απογεύματος του Δεκαπενταύγουστου 2017, οπότε εψάλη η ζακυνθινή Παράκληση προς την Θεομήτορα, έγινε η καθιερωμένη λιτανεία του Επιταφίου και της σεπτής Εικόνας της Παναγούλας, ανά τις οδούς της κωμόπολης, υπό τη μουσική συνοδεία της Φιλαρμονικής της Δ.Ε. Αρτεμισίων.

Τον οικείο Εφημέριο, Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτη Καποδίστρια – Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου, πλαισίωσαν φιλαδέλφως οι ακόλουθοι συν-αδελφοί Ιερείς:
 1. Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ Βόγιας, Ηγούμενος της Μονής Προδρόμου Ζακύνθου – Εφημέριος Χαρτάτων,
 2. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Νικόλαος Ξένος, Εφημέριος Ι. Ν. Υπαπαντής Σάρτρβιλ Παρισίων,
 3. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, Εφημέριος Θείας Αναλήψεως και Αγίων Τεσσαράκοντα πόλεως Ζακύνθου – Αρχιερατικός Επίτροπος πόλεως και περιχώρων,
 4. Πρωτοπρεσβύτερος Νικόλαος Μωραΐτης, Εφημέριος Αγίας Μαρίνης Εκάλης,
 5. Μέγας Οικονόμος Ιωάννης Βλαχιώτης, Εφημέριος Φιολίτη,
 6. Μέγας Οικονόμος Πέτρος Μαρούδας, Εφημέριος Αγίου Λαζάρου πόλεως Ζακύνθου,
 7. Μέγας Οικονόμος Διονύσιος Γιαννούλης, Εφημέριος Άνω Βολιμών,
 8. Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος, Εφημέριος Αγκερυκού – Αρχιερατικός Επίτροπος Δ.Ε. Αρκαδίων,
 9. Οικονόμος Νικόλαος Αβούρης, Εφημέριος Πλάνου,
 10. Οικονόμος Παναγιώτης Πόθος, Εφημέριος Αργασίου,
 11. Πρεσβύτερος Αντώνιος Καλόφωνος, Εφημέριος Μουζακίου,
 12. Πρεσβυτερος Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης, Εφημέριος Γαϊτανίου,
 13. Πρεσβύτερος Διονύσιος Πυλαρινός, Εφημέριος Αγίας Τριάδος πόλεως Ζακύνθου,
 14. Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης, Εφημέριος Χουρχουλιδίου και Κουκουναρίας,
 15. Πρεσβύτερος Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα,
 16. Πρεσβύτερος Δημήτριος Αποστολόπουλος, Εφημέριος Τραγακίου.
Στην επίσημη Λιτανεία της Παναγούλας έλαβε μέρος ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Βουλευτής Ζακύνθου και γόνος του Μπανάτου κ. Σταύρος Κοντονής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Τσίπηρας, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Αρκαδίων κ. Ιωάννης Κόκλας, οι παράγοντες του Δήμου κ.κ. Μυλωνάς και Κοντονής, ο Πρόεδρος Μπανάτου και Εκκλησιαστικός Σύμβουλος κ. Τιμόθεος Ελ. Στραβοπόδης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Εφημέριος π. Παναγιώτης, στο τέλος της Λιτανείας και της Δέησης, ευχαρίστησε θερμά και ονομαστικά όσους συνετέλεσαν στην επιτυχία του πατροπαράδοτου Πανηγυριού τση Παναγούλας, μεταξύ των οποίων τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου κ. Άκη Ζήβα, για την προσφορά του. Ειδική μνεία έκανε στην παραδοσιακή ευσέβεια της Οικογένειας του Υπουργού κ. Κοντονή, υπενθυμίζοντας ότι ο παππούς του, ο μακαριστός παπα-Μπάμπης Κοντονής ή Κουμπούρας υπήρξε δραστήριος Εφημέριος Μπανάτου, ο δε πατέρας του, ο αείμνηστος Δημοδιδάσκαλος Νικόλαος Κοντονής υπήρξε εκ των πρωτεργατών για την εκ βάθρων οικοδόμηση του σημερινού νεότερου Ναού της Παναγούλας Μπανάτου.

[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]