e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017

Θεομητορικό 3ήμερο στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου για τα Εισόδια της Κυρίας των Αγγέλων


Την ερχόμενη Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2017, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, τιμώνται με κάθε εκκλησιαστική κατάνυξη, τα σεπτά Εισόδια της Κυρίας των Αγγέλων

Προς τούτο, οι λειτουργικές συνάξεις θα περιλάβουν και την Κυριακή (19/11) ως προοίμιο της μεγάλης Εορτής, οπότε προγραμματίζεται Θεομητορικό Τριήμερο, ως ακολούθως:

Πρωί Κυριακής, 19ης Νοεμβρίου 2017
Ώρα 7.45 π.μ. Ο Αναστάσιμος Όρθρος.
Ώρα 9 π.μ. Η κυριακάτικη θεία Λειτουργία. 
Θα ομιλήσει ο κ. Διονύσιος Πομόνης (πτ. Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς), με θέμα: "Η Παναγία ως πρότυπο πνευματικής τελειώσεως".

Εσπέρας Δευτέρας, 20ής Νοεμβρίου 2017
Ώρα 5 μ.μ.: Ο εόρτιος Εσπερινός.

Πρωί Τρίτης, 21ης Νοεμβρίου 2017
Ώρα 8 π.μ.: Ο Όρθρος των Εισοδίων, με την τάξη των Καταβασιών των Χριστουγέννων «Χριστός γεννάται...» και στο τέλος Αρτοκλασία.
Ώρα 9 π.μ.: Το Ιερατικό Συλλείτουργο. 
Θα ομιλήσει ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης (πτ. Θεολογίας), με θέμα: "Μηνύματα ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο από την Μητέρα της όντως Ζωής"

Απόγευμα Τρίτης, 21ης Νοεμβρίου 2017 
Ώρα 5 μ.μ.: Ο Παρακλητικός Κανόνας προς την Παναγία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ Δ΄, ο οποίος θα ομιλήσει με θέμα: "Τα εισόδια της ανθρωπότητας στην Ουράνια Βασιλεία και η συμβολή της Θεομήτορος".

Μετά χαράς αναμένουμε τους Ενορίτες και Φίλους μας σε αυτή την ευλογημένη ευκαιρία απόδοσης οφειλόμενης τιμής προς "την Θεοτόκον και Μητέρα του Φωτός". 

Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου

Διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες των θείων αγαθών

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ
της Κυριακής Θ΄ Λουκά
19 Νοεμβρίου 2017
(Λουκ. ιβ΄ 16-21)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Πολύ πλούσιος και μεγάλος νοικοκύρης υπήρξε ο άνθρωπος της σημερινής παραβολής. Κατείχε απέραντες γεωργικές εκτάσεις με ποικιλία προϊόντων. Οικοδόμησε κτίρια τεράστια για να αποθηκεύσει τον καρπό των κλημάτων του και διαρκώς τον απασχολούσαν οι μέριμνες πώς να τον διασφαλίσει και να τον αυξήσει περισσότερο.

Δεν υπολόγισε, όμως, ένα πράγμα: την κοινή ανθρώπινη μοίρα, δηλαδή τον θάνατο! Υπήρξε «άφρων», δηλαδή ανόητος άνθρωπος, ο οποίος έχασε τα μεγάλα και τα σπουδαία: την χάρη του Θεού και την αθανασία της ψυχής του, για να κερδίσει τα μικρά, τα φθαρτά, τα προσωρινά και τα ασήμαντα.

Πολλοί ίσως τον ζήλευαν και τον μακάριζαν για την εργατικότητα και τα πλούτη του. Πολλοί ίσως ονειρευόντουσαν κι επιδίωκαν διακαώς να του μοιάσουν και να τον μιμηθούν. Όμως, κανείς δεν συλλογίστηκε ότι, τόσον αυτός όσο και άλλοι, γυμνός ήλθε στη γη και γυμνός θα έφευγε, διότι «του Κυρίου η γη και το πλήρωμα αυτής», κατά τον ιερό ψαλμωδό.

Κανένας άνθρωπος δεν προοδεύει, τόσο πνευματικά όσο και υλικά, αν δεν το θέλει ο Θεός. Αυτός στέλνει τις κατάλληλες καιρικές και εδαφικές συνθήκες, για να απολαύσει ο άνθρωπος άφθονους καρπούς. Ο άνθρωπος, όμως, οικειοποιείται αγαθά, τα οποία ο ίδιος ο Θεός έστειλε, αγαθά που δεν του ανήκουν, και γίνεται σκληρόκαρδος, αχόρταγος και ανόητος.

Τους ανήμπορους και τους φτωχούς, ο πλούσιος της παραβολής, τους αγνοεί. Ίσως να τους θεωρεί άχρηστους και τεμπέληδες και επομένως ανάξιους της βοήθειάς του. Ίσως, λόγω τσιγκουνιάς, να μην θέλει να τους ελεήσει. Με τις σκέψεις και τις πράξεις του γίνεται κατώτερος και από τα ίδια τα ζώα. Και ανοήτως πιστεύει ότι θα ζήσει πολλά χρόνια, βυθισμένος στα κέρδη και τις υλικές απολαύσεις.

Ας μην ελκύεται, λοιπόν, η καρδιά μας από τα ποικίλα αγαθά και τις εξωτερικές παγίδες του Σατανά. Ας βλέπουμε την ουσία και όχι την επιφάνεια. Ας μην μακαρίζουμε ή ζηλεύουμε αυτούς που ζουν πλούσια και πολυτελώς. Διότι κάτι τέτοιους ο Μέγας Βασίλειος τους ονομάζει κλέφτες, έστω κι αν απ’ ευθείας δεν έχουν κλέψει. Και είναι κλέφτες, διότι ιδιοποιούνται τα θεία αγαθά, των οποίων είναι διαχειριστές και όχι ιδιοκτήτες, αφήνοντας μάλιστα γυμνό και πεινασμένο τον συνάνθρωπό τους.

Ας μην τους μιμηθούμε, διότι αγνοούμε την ώρα της εξόδου μας από αυτήν τη σύντομη και προσωρινή ζωή. Γένοιτο!