e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

Πώς μας διασώζει ο νοητός όφις

ΟΜΙΛΙΑ  ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ 
της Κυριακής προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού 
9 Σεπτεμβρίου 2018
(Ιωαν. γ΄ 13-17)


Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεργιώτης 


Ο θαυμαστός κόσμος, ο οποίος μας περιβάλλει, είναι ακόμη μια διαρκής και ζωντανή απόδειξη της αγάπης του Θεού για το ανθρώπινο γένος.
         
Οι ευεργεσίες του Δημιουργού, φανερές και κρυφές, είναι αναρίθμητες. Η υπέρτατη όμως ευεργεσία Του προς το ανθρώπινο γένος είναι ότι παρέδωσε τον ίδιο τον Υιό Του, ώστε να θυσιαστεί για την σωτηρία των ανθρώπων.

Ενώ όλο το Σύμπαν ο Θεός το δημιούργησε με ένα απλό και μόνο πρόσταγμα, την θέωση των ανθρώπων την πραγματοποίησε με την προσωπική Θυσία Του.

Ο Υιός του Θεού έζησε ζωή φτωχική, άσημη, ανιδιοτελή και ταπεινή. Δίδαξε αιώνιες αλήθειες, απλούς ανθρώπους, θεράπευσε τον ανθρώπινο πόνο, φθάνοντας ακόμη και στο σημείο να πλύνει ο ίδιος τα πόδια των μαθητών Του.

Χλευάστηκε, συκοφαντήθηκε, υβρίστηκε, βασανίστηκε, ανέβηκε στον Σταυρό και πέθανε ατιμωτικά. Ο Κύριος αποτέλεσε, λοιπόν, τον νοητόν «όφι». Όπως ο αρχαίος χάλκινος όφις του Μωυσέως έσωσε τους Ισραηλίτες από τον θάνατο υψωμένος στην έρημο, έτσι και ο Υιός του Θεού έσωσε το ανθρώπινο γένος ανεβαίνοντας στον Τίμιο Σταυρό και καθαγιάζοντάς τον με το τίμιο αίμα Του.  Μας διέσωσε, όχι απλώς από το δηλητήριο των φιδιών -όπως ο όφις του Μωυσή-  αλλά και από το ψυχοφθόρο δηλητήριο του Διαβόλου, το οποίο είναι πολύ πιο επικίνδυνο. 
     
Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, τις θείες δωρεές για την σωτηρία μας. Γένοιτο!  

Δεν υπάρχουν σχόλια: