e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Ο Rostyslav Pavlenko, Σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, εξηγεί πώς θα δοθεί ο Τόμος της εκκλησιαστικής Αυτοκεφαλίας


[Σύνθεση κειμένου: π. Παν. Καποδίστριας]

Ο Rostyslav Pavlenko, σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη, παρακολουθώντας την εξέλιξη προς την παροχή Αυτοκεφαλίας σε μιαν ενοποιημένη Εκκλησία της Ουκρανίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο πλαίσιο μάλιστα των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που συνεδριάζει από 27 έως 29 Νοεμβρίου τρέχοντος μηνός.

Μιλώντας απόψε, σε ουκρανικό τηλεοπτικό κανάλι, ο Παβλένκο απάντησε σε διάφορες ερωτήσεις - απορίες των δημοσιογράφων, σε απευθείας μετάδοση από την Πόλη. Οι γνωρίζοντες την ουκρανική γλώσσα μπορούν να δουν ολόκληρη τη συνέντευξη. 

Εμείς εδώ παρουσιάζουμε συνοπτικά, σχεδόν σε τίτλους, τις απαντήσεις Παβλένκο:

* Ο Τόμος είναι ένα έγγραφο. Είναι αρκετά συνηθισμένος. Στο διαδίκτυο υπάρχουν ανάλογοι. Το κύριο στοιχείο είναι ότι πρόκειται για διακήρυξη μιας ανεξάρτητης Εκκλησίας, στην οποία, μετέπειτα, κανείς, συμπεριλαμβανομένου του Οικουμενικού Πατριάρχη, δεν μπορεί να παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της Εκκλησίας. Φυσικά, ούτε η Μόσχα ούτε οποιαδήποτε άλλη Εκκλησία μπορεί να παρεμβαίνει. Αυτή η Εκκλησία είναι πλέον ίση με όλες τις άλλες και σήμερα αναγνωρίζονται 14 τοπικές εκκλησίες, η δε Ουκρανία θα γίνει η δέκατη πέμπτη.

* Στο ερώτημα, αν είναι γνωστό ότι στην Ουκρανία θα υπάρξει Πατριαρχείο ή Αρχιεπισκοπή, απάντησε ότι πρόκειται για ερώτημα προς τα Μέλη της Συνόδου. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρξει ανεξάρτητη Εκκλησία. Σε ανεξάρτητα κράτη οι ηγέτες μπορούν  να ονομάζονται διαφορετικά, αλλά το σημαντικότερο είναι να πρόκειται για ανεξάρτητο κράτος.

* Στο ερώτημα, αν είναι γνωστή η ημερομηνία του Συμβουλίου Ενότητας, απάντησε ότι στις 19 Νοεμβρίου, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανακοίνωσε ότι  θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Την Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις και θα είναι ήδη το τελικό σημείο αυτής της διαδικασίας.

* Αυτή η Σύνοδος εγκρίνει τον Τόμο. Η περαιτέρω διαδικασία έχει ως εξής: Το Συμβούλιο θα πρέπει να λάβει χώρα και θα κάνει εκλογές. Θα υπάρξει Συλλείτουργο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και θα παρουσιαστεί ο Τόμος, ο οποίος θα παραδοθεί στο Κίεβο σε ανεξάρτητο αρχηγό ανεξάρτητης Εκκλησίας.

* Ενημέρωσε χθες τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη, σε συνάντηση που είχε μαζί του, για τον στρατιωτικό νόμο και για την κατάσταση των πραγμάτων στην Ουκρανία. Η ομιλία του Προέδρου Ποροσένκο ήταν αρκετά εύγλωττη, διευκρινίζοντας σε ποιες περιοχές της χώρας θα υπάρξει ο νόμος αυτός.

* Δεν αναμένεται να πάει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο Κίεβο στις 14 Δεκεμβρίου, όπως διαδίδεται.

* Δεν χρειάζεται άλλη Σύνοδος του Φαναρίου επί του θέματος. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο και δεν υπάρξει καμία αλλαγή, με απόφαση της 29ης Νοεμβρίου της Συνόδου θα εγκριθεί το κείμενο του Τόμου, ο οποίος θα δοθεί μετά στον εκλεγησόμενο από το Συμβούλιο των Επισκόπων της Ουκρανίας. Στη συνέχεια δεν χρειάζεται άλλο βήμα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: