e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

Τηλεφωνική επικοινωνία ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Mike Pompeo, με τον νέο Προκαθήμενο της Ουκρανίας Επιφάνιο


[Επιμέλεια κειμένου από ουκρανικούς ιστότοπους: π. Παναγιώτης Καποδίστριας]

Στις 8 Δεκεμβρίου 2018, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo τηλεφωνήθηκε με τον νεοεκλεγέντα Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιο, οπότε τονίστηκε η υποστήριξη, εκ μέρους των ΗΠΑ, της θρησκευτικής ελευθερίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συνεχάρη τον Επιφάνιο για την επιτυχή διεξαγωγή του Συμβουλίου Ενότητας της Ουκρανίας, ώστε να σχηματίσουν μια τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα σεβασθούν την επιλογή της Ουκρανίας και τη θέλησή της. "Είναι μια ιστορική στιγμή για τον ουκρανικό λαό και τον ορθόδοξο κόσμο", είπε.

Με τη σειρά του, ο Μακ. Επιφάνιος ευχαρίστησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για τους χαιρετισμούς και τα λόγια υποστήριξης. Σε μια τηλεφωνική συνομιλία ο Προκαθήμενος δήλωσε συγκεκριμένα: "Στις 15 Δεκεμβρίου οι Ορθόδοξοι πιστοί της Ουκρανίας δημιούργησαν αυτοκέφαλη Εκκλησία. Και είμαστε ευγνώμονες σε πολλές χώρες που υποστήριξαν αυτήν την προσδοκία του ουκρανικού λαού. Ιδιαίτερες ευχαριστίες μας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας σε όλο τον κόσμο".

Μιλώντας με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Προκαθήμενος τόνισε τον σημαντικό ρόλο στην επίλυση του ουκρανικού εκκλησιαστικού ζητήματος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Οικουμενικού Θρόνου.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, τα μέρη εξέφρασαν την επιθυμία τους για περαιτέρω συνεργασία, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη στην Ουκρανία και να αποκατασταθεί η εδαφική της ακεραιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: