e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Η εορτή του Αγίου Μηνά εν Βανάτω Ζακύνθου, κατά την Κυριακή 11.11.2018


Πρωί Κυριακής Η΄ Λουκά, 11η Νοεμβρίου 2018, εορτή των Αγίων Μαρτύρων Μηνά, Βίκτωρος και Βικεντίου, τιμήθηκε σεμνοπρεπώς η μνήμη του Αγίου Μηνά, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου. 
     Την εορτή διοργάνωσε η Οικογένεια Βούρτση (Διονύσιος - Χριστίνα, μαζί τις θυγατέρες τους Ζαχαρένια και Μαρία), μια ευλαβής Οικογένεια, η οποία δραστηριοποιείται επαγγελματικά εντός της Ενορίας μας. Στο πλαίσιο αυτό προσέφεραν στον Ναό μια καλαίσθητη Εικόνα του τιμωμένου Αγίου, δια χειρών του εξ Αθηνών αγιογράφου Αναργύρου Σκαλιώτη, καθώς επίσης την Αρτοκλασία και μια Φανουρόπιτα.  


Φιλάρετος και Μακάριος δε θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία της ενοποιημένης Εκκλησίας της Ουκρανίας


Ουκρανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο Φιλάρετος και ο Μακάριος Μαλετίτς δε θα θέσουν υποψηφιότητα για την ηγεσία της ενοποιημένης τοπικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, δεσμευόμενοι με επιστολές προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Ο επικεφαλής της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου, Φιλάρετος, και ο Αρχιεπίσκοπος, Μακάριος Μαλετίτς, που ηγείται της αποκαλούμενης Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, έχουν αποστείλει επιστολές στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τις οποίες δηλώνουν την πρόθεσή τους να μη θέσουν υποψηφιότητα για τη θέση του επικεφαλής της ενοποιημένης τοπικής ουκρανικής εκκλησίας, όπως ανέφεραν τοπικά μέσα το Σάββατο.

Η ουκρανική εφημερίδα Vesti, επικαλούμενη πηγή κοντά στον Μακάριο, ανέφερε ότι στην επιστολή του συνομολογεί πως δε διαθέτει επαρκή επιρροή και ικανότητες για να αναλάβει τη θέση. Ο Μακάριος φέρεται να ζητά να γίνει ένας από τους επισκόπους του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης που θα εργάζεται στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Φιλάρετος δηλώνει στην επιστολή του πως είναι έτοιμος να αποσύρει την αίτηση, ενώ ζητά να του χορηγηθεί ο τίτλος του «επίτιμου πατριάρχη» της νέας Εκκλησίας και να τεθεί επικεφαλής της ενοποιημένης εκκλησίας ο μητροπολίτης Επιφάνιος, ο οποίος είναι ηγούμενος της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Κιέβου.

Η Vesti ανέφερε ότι το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα μπορούσε να αποφασίσει να πραγματοποιήσει εναρκτήρια συνάντηση στις 22 Νοεμβρίου και να εκλέξει επικεφαλής της ενοποιημένης εκκλησίας τον Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού Ιώβ, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του Πατριαρχείου στο Παγκόσμιο Συμβούλιο στη Γενεύη από το 2015.

Πηγή: sputniknews.gr

Η πρώτη θεία Λειτουργία του Επισκόπου Μελιτηνής κ. Μαξίμου [φωτογραφίες + video]
Κυριακή Η΄ Λουκά, 11η Νοεμβρίου 2018, στον Ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγίου Στεφάνου των Παρισίων, ο άρτι χειροτονηθείς Θεοφ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, βοηθός του Σεβ. Μητροπολίτου Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, τέλεσε την πρώτη θεία Λειτουργία ως Αρχιερέας.

Από την θέση αυτή τού ευχόμαστε να έχει δύναμη και ψυχοσωματική ολοκληρία, ώστε να ευαρεστήσει τω Θεώ, τω Οικουμενικώ Θρόνω, τω Γέροντί του και ανθρώποις! 
Πατριαρχική Λειτουργία στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας, γενέτειρας του Αγίου Νεκταρίου, προς τιμήν του [φωτογραφίες + πλήρες video]


Σήμερα, Κυριακή Η΄ Λουκά, 11η Νοεμβρίου 2018, στην Ακρόπολη της Σηλυβρίας, γενέτειρας του Αγίου Νεκταρίου και προς τιμήν του (εκ μεταθέσεως από 9/11), μάλιστα δε μετά από άδεια των τουρκικών αρχών, πραγματοποιήθηκε Πατριαρχική θ. Λειτουργία, με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων προσκυνητών, κυρίως από την Ελλάδα. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο πλαισίωσαν ο οικείος Μητροπολίτης, Σηλυβρίας Μάξιμος και ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος. Συμπροσευχόμενος ήταν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνξθιμος. 
[Φωτογραφίες: Οικουμενικό Πατριαρχείο | Βίντεο: Αθηναϊκό Πρακτορείο]
Ενημερωτικό Δελτίο
Από το Γραφείο Τύπου του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην πόλη όπου γεννήθηκε ο Άγιος Νεκτάριος

Για πρώτη φορά από την ανάρρησή του, το 1991, στον Θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προεξήρχε σήμερα, Κυριακή, 11 Νοεμβρίου, της Θείας Λειτουργίας που τελέστηκε στην ιστορική Σηλυβρία, γενέτειρα του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του Θαυματουργού. Με τον Παναγιώτατο συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανος και ο επιχώριος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος. 

Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στην περιοχή της αρχαίας Ακροπόλεως της Σηλυβρίας, όπου κάποτε υπήρχε ο κοιμητηριακός βυζαντινός Ναός του Αγίου Σπυρίδωνος και το κοιμητήριο της πόλης.

Εκκλησιάστηκαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Γεωργία Σουλτανοπούλου, Άρχοντες Οφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κληρικοί και πιστοί από την Πόλη αλλά και πολλοί από την Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού. 

Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισήμανε:

«Όπου τελείται η Θεία Λειτουργία ανοίγουν οι ουρανοί, τα πάντα πληρούνται φωτός, χαράς και ευφροσύνης, βιώνεται και εκφράζεται η αδιάσπαστος συνοχή και συνέχεια της ευλογημένης εμπειρίας της ορθοδόξου πίστεως και η ενότης της Εκκλησίας. Η τέλεσις της Θείας Ευχαριστίας, με λαμπρότητα, εξέφραζε και εκφράζει τον αναστάσιμον χαρακτήρα της ορθοδόξου πνευματικότητος και τον εσχατολογικόν προσανατολισμόν της εκκλησιαστικής ζωής. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι οι μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού, και ήδη ακτινοβολούν την άρρητον δόξαν της Βασιλείας Του.  Αυτήν την δόξαν εικονίζει και εκπέμπει και ο Αγιος Νεκτάριος, ο «Άγιος του εικοστού αιώνος», όπως απεκλήθη [...]

Η αγιότης είναι η, χάριτι θεία, εκκοπή του ιδίου θελήματος, η ταύτισις με το θέλημα του Χριστού, η οποία λειτουργεί ως πηγή δημιουργικής ενεργείας, διακονικού φρονήματος και ταπεινοφροσύνης. Αυτή ήτο η πηγή της ανεξικακίας και της συγχωρητικότητος του Αγίου Νεκταρίου προς τους συκοφάντας και τους διώκτας του. Από εδώ πηγάζει και εμπνέεται η θεολογία του και η μεγάλη συγγραφική του παραγωγή, η οποία εμπλουτίζει και οικοδομεί τους πιστούς. Τα Άπαντα του Αγίου Νεκταρίου αριθμούν ήδη οκτώ ογκώδεις τόμους. Όλα τα συγγράμματα του Αγίου είναι διδαχή ταπεινοφροσύνης και αγάπης. Αυτή είναι η «ιερά ξυνωρίς» της εν Χριστώ ζωής, δηλαδή η αγάπη και η ταπείνωσις. «Άνευ ταπεινώσεως ου δύναται τελειωθήναι το έργον του ανθρώπου», κατά τον Ισαάκ τον Σύρον. «Όπου υπάρχει η αληθινή κατά Χριστόν ταπείνωσις, εκεί ευρίσκονται όλαι αι αρεταί», προσθέτει ο Άγιος Νεκτάριος [...].

Ο Άγιος Νεκτάριος υπήρξεν υπόδειγμα της εν Χριστώ ζωής, ως ζωής εν Εκκλησία. Και η Σηλυβρία, όπου ο Άγιός μας είδεν εν πρώτοις το γλυκύ φως του ηλίου, θα παραμείνη, εις τους αιώνας ιερός τόπος αγιωσύνης, προσκύνημα και πηγή αγιασμού και ενδυναμώσεως, προς καλήν μαρτυρίαν περί των βιωθεισών θείων δωρεών και περί της εν ημίν ελπίδος, της ελπίδος ζωής αιωνίου».  

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, «δι᾿ όσα κατωρθώσατε κατά την τελευταίαν τετραετίαν ως Ποιμενάρχης της θεοσώστου ταύτης Επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Αφιερωθήκατε ψυχή τε και σώματι εις την Μητρόπολίν σας και έδώσατε εις αυτήν ζωήν. Εκινητοποιήσατε τους ανά την οικουμένην Σηλυβριανούς, συνεργασθήκατε λυσιτελώς μετά των τοπικών αρχών και επετύχατε πάμπολλα. Η Σηλυβρία έχει Μητροπολιτικόν Οίκον και υπέροχον εντός αυτού ναίδριον. Έχει μικρόν αλλά ευσεβές ποίμνιον ενταύθα, και μετόχους όλα τα τέκνα της Σηλυβρίας ανά τον κόσμον και πάντας ημάς. Προσευχόμεθα, εν ενί στόματι και μια καρδία, η χάρις του Θεού των θαυμασίων και ο Άγιος Νεκτάριος ο Θαυματουργός να κρατύνουν την διακονίαν σας, άγιε αδελφέ, όχι μόνον ενταύθα, αλλά και εις την Περιφέρειαν Υψωμαθείων, Επόπτης της οποίας είσθε. Και εκεί εχαρίσατε νέαν πνοήν, ανεκαινίσατε ναούς, εκινητοποιήσατε τους ενορίτας, κατωρθώσατε, διά του ενθέου ζήλου, της εργατικότητός σας και των οραμάτων σας, εντυπωσιακά πράγματα εντός ολίγου χρόνου».

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν ο δήμαρχος της πόλης Οζτζάν Ισικλάρ και ο οικείος Μητροπολίτης Σηλυβρίας Μάξιμος. 

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας χαρακτήρισε ιστορική και ευλογημένη στιγμή την τέλεση της πρώτης αυτής Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας, προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου.

«Σεμνύνεται και καυχάται η αγιοτόκος Ανατολική Θράκη, η Σηλυβρία και η Αίγινα για το ευλογημένο δώρο του Θεού προς την ανθρωπότητα, τον Άγιο Νεκτάριο. Για όλες αυτές τις αρετές και πρωτίστως για τις αρετές της ανυπόκριτης αγάπης, της ισχυρής και ακλόνητης πίστης και αληθινής ταπείνωσης ο Θεός τον ανέδειξε μεγάλο και θαυματουργό Άγιο της Εκκλησίας μας», είπε ο Μητροπολίτης Μάξιμος και απευθυνόμενος στον Παναγιώτατο τόνισε: «Η Σηλυβρία διά του Αγίου Νεκταρίου και με την παρουσία σας εκπέμπει σήμερα μήνυμα αγάπης, ειρήνης, καταλλαγής και συμφιλίωσης προς όλο τον κόσμο. Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν μια αληθινή ρωμέϊκη οικουμενική καρδιά και ο βίος του αποδεικνύει του λόγου το αληθές». 

Καλωσορίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους πολυάριθμους προσκυνητές ο δήμαρχος της Σηλυβρίας ευχήθηκε ειρήνη, γαλήνη και αδελφοσύνη σε όλο τον κόσμο, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη διακονία του Αγίου Νεκταρίου, τον οποίο χαρακτήρισε «άγιο της ειρήνης».

«Υποκλίνομαι με σεβασμό στην αγιότητά του», είπε ο δήμαρχος και ευχαρίστησε όλους τους προσκυνητές με καταγωγή από την Σηλυβρία και τα περίχωρα αυτής για τη συνεχή συμβολή τους στην οικοδόμηση ειρηνικών σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. 

Ο Παναγιώτατος και ο δήμαρχος απελευθέρωσαν από ένα λευκό περιστέρι με την ευχή η ειρήνη να κυριαρχεί πάντα στις ζωές των ανθρώπων.

Σε δήλωσή του, αμέσως μετά,  προς τα Μέσα Ενημερώσεως ο Οικουμενικός Πατριάρχης, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Το να γιορτάζουμε εμείς οι Έλληνες Ορθόδοξοι τον Άγιο Νεκτάριο στην πόλη που γεννήθηκε, στην γενέτειρά του, στον τόπο καταγωγής του, δύο ημέρες μετά την εφετινή  μνήμη του, είναι μια ξεχωριστή ευλογία του Θεού. Και από την άλλη πλευρά, θέλω να υπογραμμίσω την εγκαρδιότητα των κατοίκων της Σηλυβρίας, με την οποία μας υπεδέχθησαν, με επικεφαλής τον κύριο Δήμαρχο. Παντού συναντά κανείς χαμόγελα, καλοπροαίρετους ανθρώπους. Με τα ίδια αισθήματα ήρθαν και οι πολλοί Έλληνες προσκυνητές, από Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, και χαιρόμαστε γι’ αυτήν την ειρηνική συνύπαρξη. Να πορευόμεθα μαζί εν ειρήνη και ομονοία και αγάπη. Να δοξάζεται ο άγιος Θεός, ο οποίος είναι ένας και κοινός για όλους. Δεν υπάρχουν πολλοί θεοί. Και εμείς όλοι είμεθα τέκνα του ενός και μόνου ουρανίου πατρός. Γι’ αυτό και λέγω πάντα ότι πρέπει να αισθανόμεθα όλοι οι άνθρωποι ως αδελφοί μεταξύ μας. Ανήκουμε στην ίδια μεγάλη πανανθρώπινη οικογένεια».

Ακολούθως ο Πατριάρχης μαζί με τον επιχώριο Μητροπολίτη και προσκυνητές επισκέφθηκαν το σημείο όπου βρίσκονται τα ερείπια της πατρικής οικίας του Αγίου Νεκταρίου και έψαλαν το Απολυτίκιό του. 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ἐκκλησιαστικαί εἰδήσεις

Ἡ Πατριαρχική ἱεραποδημία εἰς Σηλυβρίαν
(11 Νοεμβρίου 2018)

Τήν πρωΐαν τῆς Κυριακῆς, 11ης Νοεμβρίου τ.ἔ., ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, κατόπιν ἀποδοχῆς ἀπό καιροῦ ὑποβληθείσης Αὐτῷ προσκλήσεως τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου Σηλυβρίας κ. Μαξίμου, μετέβη μετά τῆς τιμίας Aὐτοῦ συνοδείας εἰς Σηλυβρίαν, πρός τέλεσιν εἰς τό ἐκεῖσε Kale Park, ἐν τῇ παλαιᾷ βυζαντινῇ ἀκροπόλει, Θείας Λειτουργίας ἐπί τῇ πρότριτα γενομένῃ ἑορτῇ τοῦ ἐν Ἁγίοις Πατρός ἡμῶν Νεκταρίου, ἐπισκόπου Πενταπόλεως τοῦ Θαυματουργοῦ, τοῦ ἐκ Σηλυβρίας καταγομένου. 
Εἰς τήν Θ. Λειτουργίαν μετά τῆς Α. Θ. Παναγιότητος συνελειτούργησαν ὁ ἐπιχώριος ποιμενάρχης Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος καὶ ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, ἐνῷ παρέστη συμπροσευχόμενος καί ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἀλεξανδρουπόλεως κ. Ἄνθιμος. Τήν Θείαν Λειτουργίαν παρηκουλούθησαν, ἐκτός τοῦ Δημάρχου Σηλυβρίας κ. Özcan Işıklar καί ἄλλων στελεχῶν τῆς ἐκεῖσε τοπικῆς αὐτοδιοικήσεως, ἡ Γεν. Πρόξενος τῆς Ἑλλάδος ἐν Κωνσταντινουπόλει Εὐγεν. κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Δήμαρχοι ἐξ Ἑλλάδος, Πρόεδροι Πολιτιστικῶν Σωματείων, καί πλήθη προσκυνητῶν ἐκ Κωνσταντινουπόλεως, Μακεδονίας, Δ. Θρᾴκης, Ἀθηνῶν καί Πελοποννήσου.
Μετά τό πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας καί πρό τῆς διανομῆς τοῦ Ἀντιδώρου εἰς τάς ἑκατοντάδας τῶν προσκυνητῶν, ἀντηλλάγησαν φιλόφρονες λόγοι μεταξύ τοῦ Πατριάρχου, ἐπαινέσαντος τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σηλυβρίας κ. Μάξιμον διά τό ἄχρι τοῦδε ὑπ' ἐκείνου ἐπιτελεσθέν ἐν τῇ Ἐπαρχίᾳ αὐτοῦ ἀνακαινιστικόν ἔργον, τοῦ οἰκείου Μητροπολίτου εὐχαριστήσαντος τῇ Α. Θ. Παναγιότητι ἐπί τῇ ἐλεύσει Αὐτῆς εἰς Σηλυβρίαν καί ἐπί τῇ τελέσει τῆς ἱστορικῆς πρώτης Πατριαρχικῆς Θείας Λειτουργίας ταύτης, καί τοῦ Δημάρχου Σηλυβρίας κ. Özcan Işıklar, ἐκφράσαντος τόν σεβασμόν αὐτοῦ πρός τό πρόσωπον τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τήν τιμήν, ἥν καί ὁ ἴδιος ἀποδίδει εἰς τήν μνήμην τοῦ Σηλυβριανοῦ Ἁγίου Νεκταρίου, ὡς καί τά εἰρηνικά αἰσθήματα ἀγάπης καί φιλοξενίας, ὑφ’ ὧν διαπνέονται οἱ δημόται αὐτοῦ πρός τούς ἐξ Ἑλλάδος προσκυνητάς. Ἠκολούθησεν ἀνταλλαγή ἀναμνηστικῶν δώρων, ἡ ὑπό τῆς Α. Θ. Παναγιότητος καί τοῦ Δημάρχου Σηλυβρίας ἀπελευθέρωσις λευκῶν περιστερῶν, συμβόλων εἰρήνης, συμφιλιώσεως καί συνεργασίας, ὡς καί δεξίωσις εἰς τόν χῶρον τοῦ Kale Park, κατά τήν ὁποίαν παραδοσιακά μουσικοχορευτικά ἐξ Ἑλλάδος καί Τουρκίας συγκροτήματα παρουσίασαν χορούς ἐκ Μακεδονίας, Κρήτης καί Θρᾴκης, ἐνθουσιάζοντα τό πλῆθος τῶν προσκυνητῶν.  
Τήν μεσημβρίαν τῆς ἰδίας ὁ Ἐντιμ. κ. Özcan Işıklar παρέθεσεν ἐπίσημον γεῦμα πρός τιμήν τῆς Α. Θ. Παναγιότητος εἰς Ἑστιατόριον τῆς περιοχῆς Selimpaşa (Ἐπιβάται).
Περατωθέντος τοῦ γεύματος ἡ Α. Θ. Παναγιότης ἐπέστρεψεν αὐθημερόν τό ἀπόγευμα εἰς τά ἴδια.