e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Με λαμπρότητα τα ονομαστήρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Εσθονίας Στεφάνου
Με λαμπρότητα και εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος εορτάστηκαν τα ονομαστήρια του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Εσθονίας κ.κ. Στεφάνου, σήμερα 27 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του πρωτομάρτυρος και πρωτοδιακόνου Στεφάνου. 

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας κ.κ. Στέφανος χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ταλλίνης, ενώ παρόντες ήταν και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και Χριστουπόλεως κ. Μακάριος, Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χριστουπόλεως κ. Μακάριος προσεφώνησε τον εορτάζοντα Πρωθιεράρχη ευχόμενος υγεία και μακροημέρευση, τονίζοντας παράλληλα την προσφορά του στην Εκκλησία της Εσθονίας, ιδιαίτερα μετά την επανενεργοποίηση του Αυτονόμου Εκκλησιαστικού καθεστώτος. Ο εορτάζων Ιεράρχης με συγκίνησε ευχαρίστησε τον ομιλητή, τον κλήρο και το λαό της Εσθονίας και τους παρακάλεσε να προσεύχονται για την πορεία του και τη διακονία του στην Εσθονική Εκκλησία. 

Τέλος τα μέλη της κοινότητας του Καθεδρικού Ναού προσέφεραν άνθη και συμβολικά δώρα στον εορτάζοντα Ποιμενάρχη τους, ο λαός και οι παρευρισκόμενες αρχές του ευχήθηκαν, ενώ προσεφέρθη κέρασμα σε όλους. 

Στη δεξίωση που ακολούθησε στο κέντρο της Μητροπόλεως ομίλησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πάρνου και Σάαρε κ. Αλέξανδρος και ο Μητροπολίτης ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την Ιεραρχία τον κλήρο και το λαό. Σημείωσε τη σημασία που έχει για την Ορθόδοξη Εκκλησία η ευδοκία του Θεού και η πρεσβεία των Αγίων Μαρτύρων και, τέλος, ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά.

Εκ της Εκκλησίας της Εσθονίας

Βαρθολομαίος: ''Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον καταδικάζει εντόνως κάθε πράξιν βίας''


Ακολουθεί δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου για την έκρηξη βόμβας έξω από τον Ι. Ν. Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι:

«To Οικουμενικόν Πατριαρχείον καταδικάζει εντόνως κάθε πράξιν βίας, μάλιστα δε τας στρεφομένας εναντίον τόπων λατρείας, ως η τελευταία εναντίον του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου εις το Κολωνάκι, εκ του οποίου εκπορεύονται μόνον μηνύματα αγάπης, ειρήνης και αλληλεγγύης.

Προσευχόμεθα διά την ταχείαν αποθεραπείαν των τραυματισθέντων και εκφράζομεν την συμπάθειαν και την συμπαράστασίν μας προς τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και το ευσεβές και προσφιλές ποίμνιόν του.

Ειρήνη τοις Αθηναίοις και τω κόσμω παντί.»

Τιμώντας τον Πρωτομάρτυρα Στέφανο στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Μητροπολιτικού Μεγάρου Ζακύνθου


Πρωί Πέμπτης, 27ης Δεκεμβρίου 2018, στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου, εντός του Μητροπολιτικού Μεγάρου της Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. 
     Λειτούργησε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ο δε Πρώτος της τοπικής Εκκλησίας των Ζακυνθίων, Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, παρέστη συμπροσευχόμενος και -εν τη απλότητί του- διακονών. 
     Το ψαλτήρι τίμησε ο θεολόγος Γραμματέας της Ι. Μ. Ζ. κ. Πέτρος Παράσχης, ενώ εκκλησιάστηκαν ορισμένοι κληρικοί, οι υπάλληλοι του Μητροπολιτικού Γραφείου και ολίγοι πιστοί.
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]


Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Πανηγυρική Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ετελέσθη σήμερα το πρωί στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων, επί τη ιερά μνήμη του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου. 

Την Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου χοροστάτησε στον πανηγυρικό Εσπερινό ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος. 

Σήμερα το πρωί προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, συλλειτουργών μετά των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Ρηγίου κ. Ειρηναίου και Μελιτηνής κ. Μαξίμου, καθώς και με ιερείς της περιφέρειας Παρισίων. 

Πλήθος κόσμου μετά των Πρεσβευτικών Αρχών της Ελλάδος και της Κύπρου, κατέκλυσαν τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου από νωρίς το πρωί. 

Εκ της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας