e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 10 Μαΐου 2019

Λαμπρή η ανάμνηση της Παρόδου των Λειψάνων του Αγίου Νικολάου, στα Σπάτα Αχαΐας




“Αγάπησε τους Αγίους, για να ελεηθείς από τον Θεόν δια μέσου αυτών. Πόθησε τους Αγίους, για να κυριευθείς από τον πόθο να τους μοιάσεις” (Όσιος Ησύχιος).

Ευρισκόμενοι μέσα στην Αναστάσιμη χαρά και ευφροσύνη, σε κλίμα απόλυτης Θρησκευτικής κατάνυξης αλλά και πνευματικής περισυλλογής, με την παρουσία χιλιάδων ευλαβών προσκυνητών από την Ηλεία, την Αχαΐα, καθώς επίσης και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 9 και 10 Μαΐου 2019, με κάθε λαμπρότητα και ιεροπρέπεια στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Νικολάου στα Σπάτα Αχαΐας, (το οποίο υπάγεται Εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Ηλείας), οι ετήσιες Θρησκευτικές εκδηλώσεις, για την Πάροδο των Τιμίων και Ιερών Λειψάνων του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας του Θαυματουργού, από τα Μύρα της Λυκίας εις το Μπάρι της Ιταλίας κατά το έτος (1087).

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 9 Μαΐου, τελέσθηκε ο υπαίθριος Μέγας Πανηγυρικός Δυσαρχιερατικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασιών χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Γερμανού ο οποίος κήρυξε και τον Θείον Λόγον, συγχοροστατούντος δε του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου.  Το μεταμεσονύκτιο  στον Ιερό Ναό του Προσκυνήματος, ακολούθησε  Ιερά αγρυπνία ιερουργούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου. 

Την κυριώνυμον ημέρα της εορτής Παρασκευή 10 Μαΐου, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και η υπαίθρια  Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, υπό του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, ο οποίος ορθοτόμησε και τον Θείον Λόγον, πλαισιούμενος από τους Ιεροκήρυκες της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Φιλάρετο Σπανόπουλο, π. Χριστόφορο Κωλλέτη και άλλους Ιερείς.

Μετά το πέρας αυτής, πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της χαριτοβρύτου και θαυματουργής εικόνας του Αγίου Νικολάου, με την συμμετοχή επίσης και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ως τις βρύσες του Προσκυνήματος.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας, ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολο Κατσιφάρα, τους Βουλευτές, Δημάρχους, καθώς επίσης τους λοιπούς εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών αρχών και των Σωμάτων ασφαλείας της περιοχής, την διοικούσα επιτροπή του Ιερού Προσκυνήματος και τέλος το πλήθος των πιστών για την πάνδημη και υποδειγματική συμμετοχή τους, στις λατρευτικές αυτές Θρησκευτικές εκδηλώσεις, ενώ τέλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και όσους συνετέλεσαν στην άρτια διοργάνωση της Ιερής αυτής πανηγύρεως. Ακολούθησε κέρασμα και γεύμα εις το παραδοσιακό αρχονταρίκι του Προσκυνήματος.

Τους Εκκλησιαστικούς Ύμνους, κατά την διάρκεια των Ιερών αυτών ακολουθιών απέδωσε θαυμάσια, χορωδία Ιεροψαλτών της περιοχής Βουπρασίας, υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Προσκυνήματος κ. Δημητρίου Θανόπουλου, Καθηγητού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πλήθος φιλεόρτων Χριστιανών οι οποίοι ευλαβούνται τον Άγιο Νικόλαο από την Αχαΐα, την Ηλεία και από άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, αφού πρόκειται για Παμπελοποννησιακή πανήγυρη, συνέρρευσε στο Ιερό αυτό Προσκύνημα, όπου ευρίσκεται και ο ξενώνας των κακοποιημένων γυναικών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, για να προσκυνήσει την θαυματουργή και χαριτόβρυτη εικόνα του Αγίου Νικολάου, προκειμένου να λάβει, την ευλογία και την βοήθεια του γνήσιου φίλου του Αναστάντος Κυρίου και αδάμαντα της Ορθόδοξης Χριστιανικής Πίστεώς μας, Αγίου Νικολάου του Θαυματουργού, ο οποίος είναι ένα ευωδιαστό λουλούδι στο περιβόλι του Ουρανού!

Ιερέως Νικόλαου Κατσηδήμα


















Δεν υπάρχουν σχόλια: