e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Ανακοινωθέν Φαναρίου περί σεναρίων για αλλαγές στην Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ 

Ἐπειδή κυκλοφοροῦν διάφοροι καί ἀντιφατικαί σχετικαί πληροφορίαι, ἀνακοινοῦται διά τοῦ παρόντος, ὅτι ἡ Α.Θ.Παναγιότης καί ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος οὐδεμίαν ἔχουν λάβει ὁριστικήν ἀπόφασιν ὡς πρός διοικητικάς ἀλλαγάς καί ἀναδιαρθρώσεις εἰς τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Αὐστραλίας, ἀλλ’ἐμπιστεύονται τόν νέον καί ἄξιον Ποιμενάρχην αὐτῆς, ὅστις ἔχει τήν ἐν προκειμένῳ κανονικήν εὐθύνην, καί πᾶσα ἐνδεχομένη ἀλλαγή εἰς τό ἐκεῖ ἐκκλησιαστικόν καθεστώς γενήσεται τῇ εἰσηγήσει αὐτοῦ καί τῇ ἐγκρίσει τῆς Μητρός Ἐκκλησίας. 

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 12ῃ Ἰουνίου 2019 
Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Ανακοινωθέν εκλογής Θυατείρων Νικήτα | Πρώην ο Γρηγόριος | Αρχιεπισκοπή ο Καναδάς | Αποκατάσταση καθηρημένου Επισκόπου στην Αυστραλία

Ο 90χρονος πρώην Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας Γρηγόριος.

Ο νεοεκλεγείς νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας, ο από Δαρδανελλίων.

Αρχιεπισκοπή ο Καναδάς, με Αρχιεπίσκοπο τον μέχρι τώρα Μητροπολίτη Τορόντο Σωτήριο.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
ΑΓΙΑ ΚΑΙ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ

Συνῆλθε σήμερον, ὑπό τήν προεδρείαν τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος εἰς τήν τακτικήν αὐτῆς συνεδρίαν τήν Τετάρτην, 12ην τ.μ. Ἰουνίου 2019.

Κατά τήν συνεδρίαν ταύτην, προτάσει τῆς Α.Θ.Παναγιότητος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, θεωρήσασα τήν Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Θυατείρων καί Μεγάλης Βρεταννίας ὡς διαμείνασαν ἐν τοῖς πράγμασιν ἀπροστάτευτον, συνεπείᾳ τοῦ σοβαροῦ κλονισμοῦ τῆς ὑγιείας καί τῆς, ὡς ἐκ τούτου, ἀδυναμίας ἀσκήσεως τῶν ποιμαντικῶν του καθηκόντων τοῦ ἐν αὐτῇ ἀρχιερατεύοντος Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου κ. Γρηγορίου, ἀφ' ἑνός μέν κατέλεξεν αὐτόν μεταξύ τῶν ἐφησυχαζόντων Ἀρχιερέων τοῦ Θρόνου, ὑπό τόν τίτλον τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου πρώην Θυατείρων, ἀφ' ἑτέρου δέ ἐξελέξατο παμψηφεί διάδοχον αὐτοῦ τόν Σεβ. Μητροπολίτην Δαρδανελλίων κ. Νικήταν (Λιούλιαν), διακονοῦντα ἐν Η.Π.Α. 

Ἐξ ἄλλου, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος ἀπεφάσισε τήν μετονομασίαν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Τορόντο εἰς Ἱεράν Ἀρχιεπισκοπήν Καναδᾶ, τόν δέ ἐν αὐτῇ ἀρχιερατεύοντα Σεβ. Μητροπολίτην κ. Σωτήριον, εἰς Σεβ. Ἀρχιεπίσκοπον Καναδᾶ, ὑπέρτιμον καί ἔξαρχον πάσης Ἀρκτικῆς, τηρουμένης τῆς ἐν τῷ Συνταγματίῳ τῶν Ἱεραρχῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου θέσεως αὐτοῦ.

Τέλος, ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος, δεχθεῖσα τήν μετάνοιαν καί τήν ἐκζήτησιν συγγνώμης τοῦ ἐν Αὐστραλίᾳ πρώην Ἐπισκόπου Χριστιανουπόλεως Παύλου ᾖρε τήν ἐν καιρῷ ἐπιβληθεῖσαν αὐτῷ καθαίρεσιν καί, συνηγοροῦντος καί τοῦ Σεβ. Ἀρχιεπισκόπου Αὐστραλίας κ. Μακαρίου, ἐπανέφερεν αὐτόν εἰς τόν ἐπισκοπικόν βαθμόν καί τόν ἀποκατέστησε μέ τόν αὐτόν τίτλον.

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας
τῆς Ἁγίας καί Ἱερᾶς Συνόδου

Πρώτη λειτουργία το Σάββατο στην Παναγία των Παρισίων, δύο μήνες μετά την καταστροφική πυρκαγιά


Ακριβώς δύο μήνες μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε την οροφή του καθεδρικού ναού, η Παναγία των Παρισίων θα τελέσει το Σάββατο 15 Ιουνίου την πρώτη θεία λειτουργία, ανακοίνωσε χθες η επισκοπή του Παρισιού.

Η λειτουργία που θα τελεστεί από τον Αρχιεπίσκοπο του Παρισιού Μισέλ Οπετί, θα γίνει σε γειτονικό παρεκκλήσι με περιορισμό αριθμό ανθρώπων για προφανείς λόγους ασφαλείας, τόνισε η επισκοπή. Μόλις 20 άτομα θα είναι παρόντες, συμπεριλαμβανομένων ιερέων του καθεδρικού ναού. Η λειτουργία θα μεταδοθεί ζωντανά από γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό.

Η ημερομηνία επιλέχθηκε καθώς είναι η επέτειος του καθαγιασμού της Αγίας Τράπεζας του ναού, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου.

«Η πρώτη λειτουργία μετά την πυρκαγιά θα γίνει το Σάββατο το απόγευμα», δήλωσε σήμερα στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ο εφημέριος της αρχιεπισκοπής του Παρισιού, ο Φιλίπ Μαρσέλ.

«Είναι αδύνατον. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα τους επιτραπεί να εισέλθουν στον καθεδρικό ναό, είναι πολύ περιορισμένος. Επιπρόσθετα, όλοι θα φορούν κράνη. Δεν θα υπάρξουν δημοσιογράφοι μέσα στον ναό, μόνο ένα τηλεοπτικό δίκτυο», εξήγησε.

Τόνισε, ότι μια άλλη λειτουργία θα γίνει μπροστά από τον ναό και θα είναι ανοιχτή για όλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εβδομάδα Ρωσικής Κουλτούρας στην πρωτεύουσα Lusaka της Zambia


Τρίτη 11 Ιουνίου 2019, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης παραβρέθηκε στο Κέντρο Ρωσικού Πολιτισμού, στη Λουσάκα, στο πλαίσιο εορτασμού των τριάντα χρόνων λειτουργίας του, όπου και πραγματοποίησε τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων του πολυχώρου εκδηλώσεων 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η υπουργός Παιδείας της Ζάμπιας Prof. Nkandu Luo και πολλοί επίσημοι.

Στις εγκαταστάσεις του κέντρου και στο πλαίσιο της «Εβδομάδος Ρωσικής Κουλτούρας» παρουσιάζονται δύο εκθέσεις που αφορούν στον ορθόδοξο χριστιανικό πολιτισμό και περιλαμβάνουν ένα ενδιαφέρον σύνολο έργων που αντανακλούν την πολύπλευρη και ποικιλότροπη ιστορία της εξέλιξης των εικόνων στις εικαστικές τέχνες.

Το περιεχόμενο της πρώτης έκθεσης συνθέτουν έργα βυζαντινής αγιογραφίας φιλοτεχνημένες, κατά βάση, με την παραδοσιακή τεχνική και τεχνοτροπία, καταξιωμένων αγιογράφων Οι εικόνες παραχωρήθηκαν προς έκθεση από τη Μητρόπολη Ζάμπιας, στη δεύτερη έκθεση εκτίθεται φωτογραφικό υλικό, που παραχωρήθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας με θέμα "Πάσχα στην ορθόδοξη Ανατολή".

Στον οικοδεσπότη πρεσβευτή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Ζάμπια κ. Konstantin Kozhanov και στους παρευρισκόμενους επισήμους ο Μητροπολίτης μετέφερε χαιρετισμό του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β΄.

Η Έκθεση Αγιογραφίας τελεί υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας στην Λουσάκα και θα έχει διάρκεια μια εβδομάδα.
Ιστορική στιγμή για την Ορθόδοξη Αγγλία: Νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας

Προηγουμένως τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που συνεδριάζει υπό την Προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχου, κήρυξαν εν χηρεία την Ι. Αρχιεπισκοπή λόγω της ιδιαιτέρως επιβαρυμένης καταστάσεως της υγείας του Αρχιεπισκόπου Γρηγορίου


Στην πλήρωση της χηρεύσασας Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, προχώρησε σήμερα, Τετάρτη, 12 Ιουνίου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία συνεδριάζει από το πρωί, στο πλαίσιο των τακτικών συνεδριών της για τον μήνα Ιούνιο. 

Από την ψηφοφορία των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στον Πατριαρχικό Ναό, κατόπιν προβολής τριών υποψηφίων, εξελέγη παμψηφεί ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας (Λιούλιας), Διευθυντής του Πατριαρχικού Ορθοδόξου Ινστιτούτου “Πατριάρχης Αθηναγόρας”, στο Berkeley Καλιφόρνιας. 

Ταυτόχρονα, η Αγία και Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να εκφράσει την ευαρέσκειά της στον Αρχιεπίσκοπο πρώην Θυατείρων και Μ.Βρετανίας Γρηγόριο για την πολυετή διακονία και προσφορά του στον πιστό λαό της σημαντικής αυτής εκκλησιαστικής Επαρχίας της Μητρός Εκκλησίας.

Οι φωτογραφίες από την τελετή της εκλογής που ακολουθούν είναι του Ν. Μαγγίνα | Οικουμενικού Πατριαρχείου


Ολόκληρο το επίμαχο γράμμα του Μητροπολίτη Βιδινίου προς τους Μητροπολίτες της Ελλάδας περί του Ουκρανικού


Γράφει και παρουσιάζει ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Όπως έχει κυκλοφορηθεί ήδη στα ΜΜΕ, ο Μητροπολίτης Βιδινίου Δανιήλ, νέος Ιεράρχης της Βουλγαρικής Εκκλησίας απέστειλε στις 17 Μαΐου 2019, 23σέλιδο (!!!) γράμμα του προς τους Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, με το οποίο, μεταχειριζόμενος έωλα επιχειρήματα και συνθηματολογία, καταφέρεται κατά του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του πρώτου των Ορθοδόξων για το θέμα της πρόσφατης χορηγήσεως από τη Μητέρα Εκκλησία Τόμου Αυτοκεφαλίας στην εμπερίστατη και πολυμερισμένη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Σε πρώτη ανάγνωση δεν ονομάζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη "Οικουμενικό", ωσαύτως και τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον αποκαλεί πάντα "Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως" και, σε δεύτερη ανάγνωση, διαπιστώνει και ο μη υποψιασμένος αναγνώστης ότι παραπέμπει στα διαρκώς ανακυκλούμενα φληναφήματα της νεο-εκκλησιολογίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ήδη σήμερα, 12.6.2019, ο Μητροπολίτης Βιδινίου έχει κληθεί από τον Πατριάρχη Νεόφυτο και την Ιερά Σύνοδο του κατά Βουλγαρίαν Πατριαρχείου να δώσει λόγο για τη στάση του αυτή: ότι δηλαδή αυτοβούλως και δίχα της εγκρίσεως της προϊσταμένης του Ιεράς Συνόδου απευθύνθηκε σε Αρχιερείς άλλης εκκλησιαστικής δικαιοδοσίας και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό θέμα της σύγχρονης εκκλησιαστική ιστορία, μάλιστα δε ακολούθως ταξίδευσε και συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, κάνοντας και σχετικές δηλώσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μιλά εξ ονόματος της Βουλγαρικής Εκκλησίας, χωρίς τούτο να είναι αληθές.

Κατά τα βουλγαρικά ΜΜΕ αυτή η στάση του Μητροπολίτη Βιδινίου θέτει δυνάμει σε κίνδυνο το δικό τους Αυτοκέφαλο (ήτοι του Πατριαρχείου Βουλγαρίας), η δε υποστήριξη της Ρωσίας είτε εν γράμματι, είτε σχετιζόμενη με τον Πρόεδρο του ΤΕΕΣ Ιλαρίωνα, μπορεί να βλάψει το εθνικό συμφέρον της χώρας, θεωρούμενη έως και προδοσία. Τονίζει τα εξής ένα από τα δημοσιεύματα: "Εάν ο Δανιήλ δεν σταματήσει, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην εθνική ασφάλεια της Βουλγαρίας, η οποία συνιστά ποινικό αδίκημα, με τη μορφή της προδοσίας υπέρ της Ρωσίας". Θεωρεί μάλιστα ότι επικρέμανται κυρώσεις για τον εν λόγω Μητροπολίτη.

Έως τώρα το Γράμμα Βιδινίου προς Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος κυκλοφορήθηκε αποσπασματικά. Φίλος αναγνώστης μάς το απέστειλε και το δημοσιοποιούμε ολόκληρο ακολούθως:
ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ, 12.6.2019, ώρα 2.33 μ.μ.

Με ανακοίνωσή του Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας, τονίζει ότι διαφοροποιείται κατηγορηματικά από τις δηλώσεις του Μητροπολίτου Βιδινίου Δανιήλ, εκείνος δε εξέφρασε προσωπικές απόψεις του.


Решение на Св. Синод от 12.06.19 г.


12 юни 2019 14:29, Българска Патриаршия

Относно възникнали въпроси свързани с изпратените от Видинския митрополит Даниил писма до митрополитите на редица Поместни православни църкви, Св. Синод заявява следното:

Становището изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни Поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение.

Εόρτιο Μήνυμα του νέου Προέδρου της Ουκρανίας προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ
Ὁ Πρόεδρος τῆς Οὐκρανίας Ἐξοχ. κ. Volodymyr Zelenskyy πρός τόν Οἰκουμενικόν Πατριάρχην

Ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Βαρθολομαίου, καθ’ ἥν ἄγει τά σεπτά Αὐτοῦ ὀνομαστήρια ἡ Α. Θ. Παναγιότης, ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαῖος, ὁ Ἐξοχ. κ. Volodymyr Zelenskyy, Πρόεδρος τῆς Οὐκρανίας, ἀπέστειλε πρός Αὐτόν θερμόν συγχαρητήριον γράμμα, ἐπιδοθέν Αὐτῷ διά τοῦ ἐπί τούτῳ ἐλθόντος εἰς τήν Πόλιν ἀπεσταλμένου τοῦ κ. Προέδρου Ἐξοχ. κ. Vasyl Bodnar, Ἀν. Ὑπουργοῦ Ἐξωτερικῶν τῆς Οὐκρανίας. Τό Προεδρικόν γράμμα, δι’ οὗ ὑπογραμμίζεται ἡ ἐπιθυμία τοῦ νεοεκλεγέντος Προέδρου τῆς Χώρας διά συνέχισιν τῆς ἐποικοδομητικῆς θεσμικῆς συνεργασίας μετά τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου,  ἔχει ἐπί λέξει ὡς ἑξῆς:  

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ
11 Ἰουνίου 2019
Κίεβον

Παναγιώτατε!
  Παρακαλῶ ὅπως δεχθῆτε τά ἐγκάρδια συγχαρητήρια καί τάς καλλιτέρας τῶν εὐχῶν μου ἐπί τῇ ἑορτῇ τοῦ Ἁγίου Βαρθολομαίου, δι’ ἀκλόνητον ὑγείαν καί ἔμπνευσιν, ἐπί ἔτη πολλά καί καλά. 
  Ἐκτιμῶ ἰδιαιτέρως τό ἐπίπεδον συνεργασίας μεταξύ τῆς Οὐκρανίας καί τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί προσβλέπω εἰς περαιτέρω ἐποικοδομητικήν συνεργασίαν. 
  Σᾶς εὐχαριστῶ διά τάς Ὑμετέρας θερμάς συγχαρητηρίους εὐχάς ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ τῆς ἐκλογῆς μου εἰς τό ἀξίωμα τοῦ Προέδρου τῆς Οὐκρανίας. 
  Λαμβάνων τήν εὐχάριστον ταύτην ἀφορμήν, Σᾶς εὔχομαι, Παναγιώτατε, πᾶσαν καλήν ἐπιτυχίαν καί διαρκῆ αἰσίαν ἔκβασιν εἰς τό ἔργον Σας. 
Μετά βαθυτάτου σεβασμοῦ,
Volodymyr Zelenskyy

Tῇ Αὐτοῦ Θειοτάτῃ Παναγιότητι,
Τῷ Ἀρχιεπισκόπῳ Κωνσταντινουπόλεως – 
Νέας Ρώμης καί Οἰκουμενικῷ Πατριάρχῃ
κ.κ. Βαρθολομαίῳ

Νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων εξελέγη ο Μητροπολίτης Δαρδανελλίων Νικήτας [video]


Νέος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας εξελέγη παμψηφεί πριν από λίγο από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο μέχρι τούδε Σεβ. Μητροπολίτης Δαρδανελλίων κ. Νικήτας. 

Ο μέχρι χθες Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Γρηγόριος για λόγους υγείας και ηλικίας και κατετάγη στους εφησυχάζοντες Μητροπολίτες του Θρόνου. 

Στη συνέχεια το βίντεο της εκλογής στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.
Ο ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΘΥΑΤΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΒΡΕΤΑΝΝΙΑΣ κ. ΝΙΚΗΤΑΣ ἐγεννήθη εἰς Tampa, Florida, τῶν Ἡνωμένων Πολιτειῶν τό 1955. Ἐσπούδασεν εἰς τό Πανεπιστήμιον τῆς Φλώριδας, ἀπό τό ὁποῖον ἔλαβε τό πτυχίον του εἰς τήν Θρησκειολογίαν (1976). Εἰς τήν συνέχειαν εἰς τήν Θεολογικήν Σχολήν τοῦ Τιμίου Σταυροῦ τῆς Βοστώνης, ἐκ τῆς ὁποίας ἀπεφοίτησε τό 1980 καί κατόπιν ἐπραγματοποίησε μεταπτυχιακάς σπουδάς εἰς τήν Θεολογικήν Σχολήν τοῦ Ἀριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1982). Ὑπηρέτησεν ὡς γραμματεύς εἰς τά γραφεῖα τοῦ Βουλευτοῦ Μιχαήλ Μπιλλιράκη εἰς τήν Washington D.C. (1982-1984). 
     Ἐχειροτονήθη Διάκονος τό 1985 ὑπό τοῦ Ἀρχιεπισκόπου Ἀμερικῆς Ἰακώβου καί κατά τό ἴδιον ἔτος Πρεσβύτερος. Ὑπηρέτησεν εἰς τήν ἐνορίαν τῶν Ἁγίων Κωνσταντίνου καί Ἑλένης (Merriville, ΙΝ) καί ἀπό τό 1987 εἰς τήν Ἱεράν Ἐπισκοπήν Σικάγου ὡς Γραμματεύς. Τό 1988 ἔλαβε τό ὀφφίκιον τοῦ Ἀρχιμανδρίτου καί ἀνέλαβε Πρωτοσύγκελλος τῆς ὡς ἄνω Ἐπισκοπῆς. Ἐπί διετίαν εἰς τήν Ἁγίαν Πετρούπολιν τῆς Ρωσσίας συνεπλήρωσε τάς σπουδάς του εἰς τήν Ἱστορίαν καί τήν ἐκμάθησιν τῆς Ρωσσικῆς γλώσσης. Κατά τό διάστημα αὐτό ἐπέδειξεν ἰδιαίτερον ζῆλον διά τά προγράμματα νεολαίας, εἰδικῶς διά τόν ΣΥΝΔΕΣΜΟΝ καί ἀνέπτυξε πλουσίαν δρᾶσιν μέ ἀξιόλογον ποιμαντικόν καί φιλανθρωπικόν ἔργον. Ἐδίδαξεν εἰς τό Πανεπιστήμιον Loyola of Chicago ἐπιλεγόμενα μαθήματα περί Ὀρθοδοξίας. 
     Τήν δέ 2αν Δεκεμβρίου 1996 ἐξελέγη παμψηφεί Μητροπολίτης Χόνγκ Κόνγκ καί ἐχειροτονήθη τήν 14ην ἰδίου εἰς τόν Πατριαρχικόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Γεωργίου. Ἡ ἐνθρόνισίς του ἐγένετο εἰς τόν Καθεδρικόν Ναόν τοῦ Ἁγίου Λουκᾶ Χόνγκ Κόνγκ τήν 12ην Ἰανουαρίου 1997 καί κατέστη πρῶτος κανονικός ποιμενάρχης τῆς νεοϊδρυθείσης Μητροπόλεως Χόνγκ Κόνγκ, μετατεθείς εἰς τήν Ἱεράν Μητρόπολιν Δαρδανελλίων κατά τό ἔτος 2007. 
     Διετέλεσε Διευθυντής τοῦ ἐν Berkeley Η.Π.Α. Πατριαρχικοῦ Ὀρθοδόξου Ἰνστιτούτου «Πατριάρχης Ἀθηναγόρας».