e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Διαμαρτυρία Εφημερίου της Pretoria South Africa για ακραίες δηλώσεις Ρώσου Πρωθιερέως

[Πρωθιερεύς Βσεβολόντ Τσάπλιν της Ρωσικής Εκκλησίας]

Αγαπητέ μου π. Παναγιώτη,

Με έκπληξη και βαθιά θλίψη και αγανάκτηση, διάβασα στο «Νυχθημερόν» (Κυριακή, 13.10.2019) αναδημοσίευση από την προσωπική σελίδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενός Πρωθιερέως π. Βσεβολόντ Τσάπλιν, της Ρωσικής Εκκλησίας, αν και -για να είμαι απόλυτα ειλικρινής- δεν με ενδιαφέρει σε ποια τοπική Εκκλησία ανήκει ο εν λόγω Πρωθιερεύς. Εκείνο που με στενοχώρησε είναι ότι ο εν λόγω Κληρικός είναι Ιερέας τής ανά τον κόσμο Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας. Διαβάζω ότι ο π. Βσεβολόντ τυγχάνει να έχει ένα αρκετά βαρύγδουπο βιογραφικό, υπηρετώντας μάλιστα σε καίριες και επιτελικές θέσεις.

Αλήθεια, πώς είναι δυνατόν ένας ορθόδοξος κληρικός και θεολόγος να αποκαλεί έτσι τελείως αβασάνιστα μία Ορθόδοξη Εκκλησία με δισχιλιετή παρουσία στον κόσμο και στον χρόνο, μια Εκκλησία που μέσα στους αιώνες έδωσε Οικουμενικές Συνόδους, ιερούς Πατέρες, Αγίους Αρχιερείς, Αγίους Μάρτυρες, Ομολογητές, Ασκητές, που δάνεισε την  γλώσσα της για να κτισθεί η θεολογία κλπ. και που συνεχίζει να δίνει και στις μέρες μας Μαρτυρία Πίστεως να δίνει Αγίους. Πως μπορεί; Και ποιος είναι αυτός ο κληρικός που αποκαλεί  αυτή την Εκκλησία “παρασυναγωγή”;;; Και να τελείωνε εκεί... Συνεχίζει όμως και την αποκαλεί “παρασυναγωγή του σατανά”!!! Αντιγράφω το απόσπασμα του κειμένου του εν λόγω Πρωθιερέως από την αναδημοσίευση του «Νυχθημερόν»

«Η νεοημερολογίτικη Εκκλησία της Ελλάδος έπαψε να υπάρχει. Έπαψε να είναι η Εκκλησία του Χριστού και μετατράπηκε σε παρασυναγωγή του σατανά. Όποιος δεν αποσχιστεί από αυτήν φεύγει από το Χριστό και πάει με το διάβολο. Και δεν πρέπει να συζητάμε ότι υπάρχουν αποχρώσεις στους τύπους των σκυλιών του σατανά: όλα είναι σαφέστατα. Όσοι αναγνωρίζουν το σχίσμα είναι σχισματικοί. Η «ιεραρχία» και ο «κλήρος» τους καθαιρούνται και αντικαθίστανται από καινούριους. Και φτάνει να περιμένουμε κάτι και να πιστεύουμε πονηρά κουτσομπολιά. «Εσείς, πατέρα σας έχετε το διάβολο και θέλετε να κάνετε τις επιθυμίες του πατέρα σας. Εκείνος ήταν ανέκαθεν ανθρωποκτόνος και δεν έχει σταθεί στην αλήθεια, γιατί αλήθεια σ' αυτόν δεν υπάρχει. Όταν λέει το ψέμα, μιλάει απ' αυτά που του υπαγορεύει η ίδια του η φύση, γιατί είναι ψεύτης και πατέρας του ψεύδους (Ιω. η΄ 44)».

Οι Αρχιερείς, οι Iερείς, οι Mοναχοί, οι Mοναχές και οι πιστοί άνθρωποι, που ζυμώνουν καθημερινά τη ζωή τους στην πίστη τους στον Εσταυρωμένο, είναι “σκυλιά του διαβόλου”; 

Ο τίμιος Σταυρός, που κρατάει στο χέρι του ο Πρωθιερεύς, αυτά του δίδαξε; 

Φαίνεται ότι ο Πρωθιερεύς με το βαρύγδουπο βιογραφικό αποφαίνεται από καθέδρας ως υβριστής της Αποστολικής Εκκλησίας της Ελλάδος, αντί να τήκεται ασκητικώς, προσευχόμενος και δεόμενος του Κυρίου για την αρραγή ενότητα και τον αγιασμό της Εκκλησίας.  

Έχει σκεφθεί ο Πρωθιερεύς ότι η Αποστολική Διαδοχή που -χάριτι Θεού- διαθέτει και διαθέτουμε, στο πέρασμα των αιώνων μέχρι να φθάσει σε εκείνον, έχει περάσει από κάποια Ορθόδοξα χέρια; Εδώ ανοίγω παρένθεση: Ορθόδοξα ελληνικά χέρια, δεν θα χρησιμοποιούσα την λέξη “ελληνικά” για εμάς στα θέματα της πίστεως μετρά η Εκκλησία, αλλά επειδή ο Πρωθιερεύς, έβαλε εθνική ταμπέλα στην Εκκλησία που χαρακτηρίζει, όπως την χαρακτηρίζει..., αναγκαστικά χρησιμοποίησα την λέξη “ελληνικά χέρια”. Κλείνει η παρένθεση.

Για να μην μακρηγορώ, θα ήθελα να τελειώσω, λέγοντας στον Πρωθιερέα ότι η Εκκλησία δεν είναι κτήμα κανενός, είναι περιουσία του περιούσιου λαού του Θεού, των πιστών. Και δεν την προστατεύουν, ούτε την συντηρούν βαρύγδουπα βιογραφικά. Την συντηρούν αγωνιζόμενοι και σταυρωμένοι πιστοί, λαϊκοί και κληρικοί.

Με αγάπη Χριστού   
Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης
Εφημέριος Ι. Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Pretoria, South Africa

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων κινδυνολογεί επικίνδυνα: «Φοβόμαστε ότι μπορεί να χυθεί αίμα για το Ουκρανικό»

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Μητροπολίτης Κυθήρων Σεραφείμ είναι απίστευτα εκτεθειμένος με όσα έχει πει και έχει κάνει γύρω από το ζήτημα της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας της Ουκρανίας, μετά την έκτακτη Σύνοδο της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις 12 Οκτωβρίου 2019.

Παρουσίαση βιβλίου Καθηγουμένου Μονής Εσφιγμένου Βαρθολομαίου στη Βουλγαρία


Στις 24 Σεπτεμβρίου 2019 ο καθηγούμενος της Ι.Μ. Εσφιγμένου, αρχιμ. Βαρθολομαίος, παρουσίασε ενώπιον κληρικών και λαϊκών στο μέγαρο του Πατριαρχείου Βουλγαρίας στη Σόφια νεοεκδοθέν βιβλίο του.

Η παρουσίαση έγινε μετά από συνάντηση του Εσφιγμενίτη καθηγουμένου και της συνοδείας του με τον Πατριάρχη Βουλγαρίας κ.κ. Νεόφυτο, ο οποίος τους έδωσε την ευλογία του, ενώ έδωσε και ευχές για επίλυση των θεμάτων που αφορούν την Ι. Μ. Εσφιγμένου και το Άγιο Όρος.

Το βιβλίο έχει τίτλο «Λόγοι πνευματικής παρακλήσεως εν Χριστώ» και περιέχει ανθολόγηση πνευματικών ομιλιών και κηρυγμάτων του καθηγουμένου, που έχουν μεταφραστεί στη βουλγαρική γλώσσα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Περιβόλι της Παναγίας (19-22.10.2019)


Πρόγραμμα Προσκυνηματικῆς Ἐπισκέψεως τῆς Α. Θ. Παναγιότητος εἰς Ἅγιον Ὄρος Ἄθω

Πατριαρχική Λειτουργία στην Αχειροποίητο Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο (19.10.2019)Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στην Πράγα, ομιλητής σήμερα στο "Forum 2000"
Επιμέλεια κειμένου - παρουσίαση: π. Παναγιώτης Καποδίστριας

Το 23ο ετήσιο συνέδριο του "Forum 2000" (που ιδρύθηκε από τον ιστορικό ηγέτη της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ πριν από τις ακριβώς δεκαετίες), πραγματοποιείται στην Πράγα από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2019, υπό τον τίτλο "Recovering the Promise of 1989".

Η εκδήλωση φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα επιφανών προσωπικοτήτων από πολλούς τομείς: πολιτικούς, φιλοσόφους, συγγραφείς, ακτιβιστές και αντιφρονούντες, αναλυτές πολιτικής, επιχειρηματίες ή καλλιτέχνες. 

Οι συζητήσεις που ήδη γίνονται εξετάζουν τις σημερινές προκλήσεις, αναζητώντας τρόπους για την ανανέωση του πνεύματος ευθύνης και την ενίσχυση της δημοκρατίας. Εξετάζουν επίσης πώς οι εσωτερικές αβεβαιότητες της δημοκρατικής "Δύσης" και η άνοδος της Κίνας, της Ινδίας και άλλων παραγόντων ανασχηματίζουν τον κόσμο και πώς αυτές οι συγκλίνουσες τάσεις θα επηρεάσουν το κοινό μας παγκόσμιο μέλλον τα επόμενα 30 χρόνια. 

Στόχος του Συνεδρίου είναι να προσελκύσει τη νεότερη γενιά, να μοιραστεί τις απόψεις τους για τα θέματα αυτά και να συζητήσει τρόπους για την ανανέωση της εμπιστοσύνης στην δημοκρατία και τις αξίες της.

Στο πλαίσιο αυτό των διοργανωτών της συνάντησης, σήμερα το πρωί ομιλητής ήταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄, ειδικά προσκληθείς από τον Πρόεδρο του Φόρουμ κ. Jabub Klepal. Ο Πατριάρχης, αναφερόμενος στις ανά τον κόσμο ποικίλες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής σε όλα τα επίπεδα, παρουσιάζοντας την μακραίωνη εμπειρία της Ορθοδοξίας ως δρόμο ασφαλούς διόδευσης μες από αυτές!


Η Χειροτονία του Επισκόπου Ωρεών κ. Φιλοθέου (video - photos)

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης  

Να μοιράζει τα χαρίσματά του για το κοινό καλό κάλεσε τον νέο Επίσκοπο Ωρεών κ. Φιλόθεο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Η εις Επίσκοπον χειροτονία του Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος τελέσθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο σήμερα το πρωί στον ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία αρκετών Αρχιερέων, κλήρου και λαού.

Διευκρινήσεις για παρουσία ΡΚαθολικού κληρικού σε Εγκαίνια υπό τον Κιέβου Επιφάνιο


Παρατίθεται ανακοίνωση του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Τσέρνιχιφ κ. Ευστρατίου, Εκπροσώπου της Ιεράς Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας, σχετικά με δημοσιεύματα περί δήθεν λειτουργικής συμμετοχής ρωμαιοκαθολικού κληρικού σε Θεία Λειτουργία στην Ουκρανία.