e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019

Συλλειτουργούντος Τσέχου Ιεράρχου η πανήγυρις των Αγ. Ταξιαρχών, υπό τον Κιέβου Επιφάνιο


Σήμερα, 21 Νοεμβρίου 2019 (8 Νοεμβρίου με το Ιουλιανό Εορτολόγιο), ανήμερα της Εορτής των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, ο Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος προεξήρχε στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον πανηγυρίζοντα χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Αρχαγγέλου Μιχαήλ, ο οποίος αποτελεί την έδρα της Μητροπόλεως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας. 
     Μαζί με τον Μακ. κ. Επιφάνιο συλλειτούργησαν ο Επίσκοπος Σουμπέρσκ Ησαΐας (Βικάριος της Επαρχίας Ολόμουκ-Μπρνεν της Εκκλησίας Τσεχίας και Σλοβακίας) και πολλοί άλλοι Αρχιερείς της νεοπαγούς Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
     Στο τέλος της εν λόγω Ευχαριστιακής Συνάξεως ο εκ της Τσεχίας Ιεράρχης κ. Ησαΐας προσέφερε στον Προκαθήμενο κ. Επιφάνιο απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου Ιερομάρτυρος Vaclav (Vyacheslav), πρίγκιπα των Τσέχων. Ο Άγιος Βεντσέσλαος ή Άγιος Βεντσέσλαβος ή Βεγκέσλαος Α' ή Βεντσέσλας Α' ή Βεντσέσλαος Α' ή Βεντσέσλαβος Α' (στα λατινικά Wenceslaus, στα Τσεχικά Václav), ήταν ηγεμόνας του Μεσαιωνικού πριγκιπάτου της Βοημίας το 921-935 (σπανιότερα θεωρείται ότι κυβέρνησε ως το 929). Γεννήθηκε περί το 907 και θεωρείται ως ο άγιος προστάτης της Τσεχίας. Περισσότερα περί αυτού του Αγίου, διαβάστε ΕΔΩ!

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης


Εφαλτήριο συνεργασίας στα ζητήματα εκπαίδευσης του αγροδιατροφικού τομέα, αποτέλεσε η επίσκεψη του Σεβ. Μητροπολίτη Ζάμπιας κ. Ιωάννου στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκης.

Ο Μητροπολίτης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στις εγκαταστάσεις, να συναντήσει τη διοίκηση και το εκπαιδευτικό προσωπικό και να ενημερωθεί για τις δραστηριότητες της σχολής. Επίσης, ξεναγήθηκε στο γαλακτοκομείο και ενημερώθηκε για τα εργαστήρια και την παστερίωση, συσκευασία και διάθεση του γάλακτος της Αμερικανικής Γεωργική Σχολής στη συνέχεια είχε πολύωρη συζήτηση με τον Κοσμήτορα και διευθυντή του αγροκτήματος κ. Ευάγγελο Βέργο.

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν η Αμερικανική Γεωργική Σχολή να αναλάβει να συμπράξει με την Αρχιεπισκοπή στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την εφαρμογή σειράς προγραμμάτων, από απλά εκπαιδευτικά σεμινάρια σε ποικιλία θεμάτων, σε σύγχρονες γεωργικές πρακτικές και στο μέλλον προγραμμάτων διετών μεταλυκειακών σπουδών στη Ζάμπια.

Ο Μητροπολίτης τόνισε την "τεράστια ανάγκη" στη δημιουργία των συγκεκριμένων προγραμμάτων, καθώς στη Ζάμπια «η γη είναι εύφορη για καλλιέργειες».

Αποφασίστηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταρτισθεί πλήρης μελέτη για τη δημιουργία αντιστοίχου προγράμματος,σε κτηματική έκταση-οικόπεδο ιδιοκτησίας της Μητροπόλεως, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί και εξαγγελθεί από τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρος Β΄.

Δύο άτομα οι... διαδηλωτές έξω από την Ελληνική Πρεσβεία στη Μόσχα


Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου

Σε ελληνικές ιστοσελίδες δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες ρεπορτάζ για μια "πρωτοφανή διαδήλωση κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ελλαδικής Εκκλησίας λόγω Ουκρανίας", που πραγματοποιήθηκε, τάχα, στην Μόσχα, έξω από το κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας.
Η φωτογραφία που πλαισίωνε το θέμα ήταν η ακόλουθη. Δεσπόζει ο ακραίος κληρικός Vsevolod Chaplin, με "πιστούς" δίπλα του. Τις εξτρεμιστικές θέσεις του συγκεκριμένου κληρικού είχαμε παρουσιάσει, για ιστορικούς λόγους, σε πρόσφατη  ανάρτησή μας. 
Η φωτογραφία αυτή δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Είναι από κάποια άλλη εκδήλωση διαμαρτυρίας.

Δημοσιεύουμε εδώ τις φωτογραφίες δύο μόνο ιερέων "διαδηλωτών" του Vsevolod Chaplin και ενός ακόμη. Ποζάρουν με αυτοσχέδια πανώ ανά χείρας.
Η είδηση για την "διαδήλωση" προέκυψε, ουσιαστικά, από εμπρηστικές δηλώσεις που έκανε στα ρωσικά ΜΜΕ, για πολλοστή φορά, ο Vsevolod Chaplin.
Η Ελληνική Πρεσβεία στην Μόσχα πληροφορήθηκε την ανύπαρκτη διαδήλωση από τα ΜΜΕ.
Και το προσωπικό της Πρεσβείας ακόμα απορεί για την έκταση που πήρε ένα μη γεγονός.
Φαίνεται, τελικά, πως ούτε ο "πιστός" ρωσικός λαός είναι διατεθειμένος να ακολουθήσει την Εκκλησία του στην οδό της απωλείας...
Οι φωτογραφίες των δύο μοναχικών διαδηλωτών είναι από ρωσική πηγή.


Λαμπρό Συλλείτουργο για τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Το πρωί της εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, Πέμπτης 21ης Νοεμβρίου 2019, έλαβε χώραν εόρτια Ευχαριστιακή Σύναξη στον πανηγυρίζοντα Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω, τιμώντας -άξια και δίκαια- την Μισοσπορίτισσα Κυρία των Αγγέλων, όπως και τον νέο Όσιο Ιάκωβο τον εν Ευβοία! 
     Τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια πλαισίωσαν λειτουργικώς οι ακόλουθοι επτά Κληρικοί της Ι. Μητροπόλεώς μας: α) Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης, Εφημέριος Κυψέλης (Μπελουσιού), β) Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Κεφαλληνός, Εφημέριος Μπόχαλης, γ) Μέγας Οικονόμος Ιωάννης Βλαχιώτης, Εφημέριος Φιολίτη, Αρχιερατικός Επίτροπος Αρτεμισίων, δ) Μέγας Οικονόμος Νικόλαος Βόσσος, Εφημέριος Αγκερυκού και Αρχιερατικός Επίτροπος Αρκαδίων, ε) Πρεσβύτερος Κωνσταντίνος Κόκλας, Εφημέριος Καληπάδου στ) Ιερομόναχος Πορφύριος Γουσέτης, Εφημέριος Χουρχουλιδίου και Κουκουναρίας και ζ) Πρεσβύτερος Ιωάννης Ρένεσης, Εφημέριος Φαγιά και Δράκα.
     Κατά την τάξη της ημέρας, στον Όρθρο της ημέρας εψάλησαν -για πρώτη φορά εφέτος- πανηγυρικά οι Καταβασίες "Χριστός γεννάται...", στο δε τέλος της Ακολουθίας έγινε η καθιερωμένη Αρτοκλασία. Έψαλαν, κατά το ζακύνθιο μουσικό ύφος- οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Χρυσοβαλάντης Δρογγίτης, Δημήτριος Παπαδάτος, Ιωάννης Καραβάνης και Διονύσιος Μούσουρας.
     Κατά την διάρκεια του Κοινωνικού ομίλησε κατάλληλα ο Αρχιμανδρίτης Αναστάσιος Στεργιώτης περί των προεκτάσεων των θεομητορικών Εισοδίων στην καθημερινότητα του σύγχρονου κόσμου!
          Ακολούθησε, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, πλούσιο κέρασμα για τους επίσημους επισκέπτες και τους βουλομένους εκ του εκκλησιάσματος, σε εστιατόριο εντός της Ενορίας!
[Φωτορεπορτάζ: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]