e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Κυριακή ΙΑ΄ Λουκά, 13.12.2020, στον Καθεδρικό του Αγίου Στεφάνου Παρισίων


Τηρουμένων των μέτρων της πολιτείας για την προστασία από τον κορονοϊό και με περιορισμένο αριθμό πιστών ετελέσθη σήμερα, Κυριακή των Προπατόρων, 13.12.2020, η Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων από τον Θεοφ. Επίσκοπο Μελιτηνής κ. Μάξιμο.

Ο Θεοφιλέστατος σε κάποιο σημείο του κηρύγματός του υπογράμμισε: "οι πλούσιοι της σημερινής ευαγγελικής περικοπής που αρνήθηκαν την πρόσκληση του άρχοντα, ομοιάζουν με τους πνευματικά πλούσιους και κατά κόσμον ισχυρούς της εποχής μας. Και βλέπουμε στην περικοπή ότι όλοι τελικά βρήκαν μια δικαιολογία για να αρνηθούν αυτή την πρόσκληση. Προτίμησαν να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους και να καλύψουν τις προσωπικές τους ανάγκες παρά να δεχθούν την πρόσκληση. Πόσο ομοιάζουν με αυτούς σήμερα που κομπάζουν για τις αρετές τους, για τη θρησκευτικότητά τους, την καθαρότητα της καρδιάς τους, και εύκολα αυτοδικαιώνονται και κατακρίνουν τους άλλους για να προβάλλουν το εγώ τους. Αναφέρονται με φαρισαϊκή υποκρισία στις νηστείες τους, στις προσευχές τους και στις επιφανειακές αγαθοεργίες τους και παρουσιάζονται ως εκλεκτοί του Θεού και κριτές της οικουμένης. Αυτοί όμως, αγαπητοί Χριστιανοί, όπως είδαμε σήμερα στην παραβολή, δεν θα καθίσουν στην τράπεζα που παραθέτει ο Κύριος. Αυτοί που τελικά θα γευθούν τους καρπούς του παραδείσου είναι οι φτωχοί τω πνεύματι, οι κατατρεγμένοι, οι περιθωριακοί, αυτοί που όλοι κατέκριναν και κανείς δεν πίστευε ότι θα δεχθούν το έλεος του Θεού! "Πολλοὶ γάρ εἰσι κλητοὶ, ὀλίγοι δὲ ἐκλεκτοί", ακούσαμε σήμερα στο Ευαγγέλιο. 

Βλέπουμε ότι πολλοί προσεκλήθησαν και τελικά ολίγοι ταπεινοί και άσημοι έκατσαν στο δείπνο, και οι άλλοι, που όλοι νόμιζαν ότι θα απολαύσουν τα αγαθά της τράπεζας, έμειναν εκτός. Οι εκλεκτοί αυτού του κόσμου, οι ισχυροί και δυνατοί υποκριτές και οι φαρισαίοι ευσεβιστές, δεν θα δικαιωθούν ενώπιον του Θεού. Αυτοί που δοξάζονται εδώ θα ταπεινωθούν ενώπιον του Θεού και αυτοί που αδικούνται και ζουν με απλότητα και ταπεινοφροσύνη, θα δικαιωθούν ενώπιον του φοβερού βήματος του Χριστού. Η αλάνθαστη κρίση του Θεού θα προσκαλέσει στο μεγάλο δείπνο της βασιλείας των ουρανών όλους αυτούς που απαξιούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας. 

Αγαπητοί Χριστιανοί, να επιζητούμε αυτά που δεν φαίνονται και να αποστρεφόμαστε αυτά που μας εντυπωσιάζουν. Να μην απατώμαστε από αυτό που βλέπουμε και να μην κρίνουμε εύκολα. Άραγε και ο διάβολος για να μας εντυπωσιάσει δεν εμφανίζεται ως καλός και άγιος; Να μην θολώνει η πνευματική μας κρίση και αποπροσανατολιζόμαστε. Αυτό θα μας κρατήσει μακριά από την τράπεζα του Κυρίου. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όλους μας, εμείς όμως την έχουμε αποδεχθεί;", τόνισε ο Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος.




















Δεν υπάρχουν σχόλια: