e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Το κατατοπιστικό 4σέλιδο για την Έκθεση Χαρακτικών της Άριας Κομιανού στο Κέντρο Λόγου "Αληθώς"


Για τη χρεία της Έκθεσης Χαρακτικών  της γνωστής Καλλιτέχνιδος Άριας Κομιανού, η οποία λαμβάνει χώραν στο Μορφωτικό Κέντρο Λόγου "Αληθώς", εν Βανάτω της Ζακύνθου, έχει ετοιμασθεί και τυπωθεί ένα τετρασέλιδο, που περιλαμβάνει κριτικό κείμενο του ποιητή και δοκιμιογράφου Διονύση Σέρρα και ένα παλαιότερο ποίημα του π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Και τα δύο αφορούν στο έργο και την προσφορά της τιμωμένης Χαράκτριας. 

Χάριν των αναγνωστών μας, δημοσιεύουμε ακολούθως το εν λόγω έντυπο:

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς


Να διατηρήσει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, καλεί την τουρκική κυβέρνηση ο αρμόδιος για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες πρέσβης των ΗΠΑ, Σαμ Μπράουνμπακ. 

Όπως σημείωσε σε ανάρτηση του στο Twitter, «η Αγία Σοφία έχει τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο. Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να τη διατηρήσει ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και να διατηρήσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το υπάρχον μουσειακό καθεστώς της».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μενδώνη σε Unesco: Η Αγ. Σοφία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα


«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε καμία περίπτωση η Αγία Σοφία δεν πρέπει να απολέσει τον οικουμενικό της χαρακτήρα και να μετατραπεί σε μουσουλμανικό τέμενος» επισημαίνει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σε επιστολή της προς τις αντιπροσωπείες των κρατών - μελών της UNESCO, προκειμένου να ενημερώσει τις αντιπροσωπείες για την επιχειρούμενη από την τουρκική κυβέρνηση αλλαγή του status της Αγίας Σοφίας, το οποίο αντιβαίνει στη συμφωνία του 1972 την οποία έχει υπογράψει και η Τουρκία.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού:

Ματιές στη Ρωσία μες από το 154ο τεύχος του περιοδικού "Σύναξη"


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Φύλο και Θεολογία. Η συζήτηση συνεχίζεται στο 153ο τεύχος του περιοδικού "Σύναξη"


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Εγκύκλιος του Μητροπολίτου Εδέσσης Ιωήλ για τον νέο Άγιο Καλλίνικο


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ EΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Αρ. Πρωτ. 325
Έδεσσα, 25 Ιουνίου 2020

Προς 
τον Ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό 
της καθ᾿ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί εν Κυρίω,
«Ευφραινέσθωσαν οι ουρανοί και αγαλλιάσθω η γη»

Στηριγμός Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας, δυσαρέσκεια για Ειρηνουπόλεως Νίκανδρο, αργία για Δαμασκηνό Αγιορείτη


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἀνακοινωθέν

Ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος κατά τάς τριημέρους ἐργασίας αὐτῆς (23-25 τ.μ. Ἰουνίου), ἐν τῷ ἐν Σαμπεζύ Γενεύης Ὀρθοδόξῳ Κέντρῳ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, συνεζήτησε, μεταξύ ἄλλων, καί θέματα ἁπτόμενα τῆς ἐκκλησιαστικῆς ζωῆς διαφόρων Ἐπαρχιῶν τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, μεταξύ τῶν ὁποίων καί τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Αὐστραλίας, σχετικῶς πρός τήν ὁποίαν ὁμοφώνως ἀπεφάσισε τά ἑξῆς:

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποφαίνεται περί του τρόπου μεταδόσεως της Θείας Κοινωνίας


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Ἀνακοινωθέν

Μεταξύ 23-25 τ.μ. Ἰουνίου (2020) συνῆλθεν ἐν τῷ ἐν Σαμπεζύ Γενεύης Ὀρθοδόξῳ Κέντρῳ τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου ἡ Ἁγία καί Ἱερά Σύνοδος αὐτοῦ εἰς τήν τακτικήν αὐτῆς συνεδρίαν τοῦ τρέχοντος μηνός. Τήν πρώτην ἡμέραν παρέστησαν καί συνειργάσθησαν μέ τούς συνοδικούς παρέδρους καί οἱ πλεῖστοι τῶν λοιπῶν ἐν Εὐρώπῃ Ἱεραρχῶν τοῦ Θρόνου.

Ιεραποστολή εξόρμηση στην περιοχή Lower Zambezi, Zambia, Chirundu


24 th of June 2020. Visit of Fr Philip and Fr Arsenios to the Missionery Center in Lower Zambezi, at Chirundu