e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Κυριακή των Αγίων 630 Πατέρων, 19.7.2020, στην Pretoria, κεκλεισμένων των θυρών [video]


Πρωί Κυριακής των Αγίων 630 θεοφόρων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, 19 Ιουλίου 2020, στον Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην μεγαλούπολη Πρετόρια της Νοτίου Αφρικής. Στην κυριακάτικη θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο Εφημέριος Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης και ο Πρωτοπρεσβύτερος Στυλιανός, Εφημέριος στο Γιοχάνσεμπουργκ.
     Σημειωτέον ότι οι Ακολουθίες τελούνται ακόμη και ακόμη κεκλεισμένων των θυρών, οι δε πιστοί παρακαλουθούν μέσω τηλε-μεταδόσεως από τα σπίτια τους, επειδή ο κίνδυνος της λοιμικής Πανδημίας δεν έχει παρέλθει, αλλ' αντίθετα ογκούται ολοένα στη χώρα με πολλές χιλιάδες ασθενούντες και νεκρούς. Από τις επίσημες πηγές προκύπτει ότι η South Africa αριθμεί 364.328 κρούσματα και θρηνεί ήδη 5.033 νεκρούς εκ του Covid-19.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αναλάβει την δαπάνη ανεγέρσεως Στέγης Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ίμβρο


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ 
Γραφειο Τύπου και Επικοινωνίας

Τη δέσμευσή του προς τους συμπατριώτες του Ιμβρίους ότι θα αναλάβει προσωπικώς τη δαπάνη ανεγέρσεως “Στέγης Φιλοξενίας και Φροντίδας Ηλικιωμένων”, στην Γενέτειρά του Ίμβρο, ανακοίνωσε, χθες, Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, από το χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου. 

Κυριακή των Αγίων 630 Πατέρων, 19.7.2020, στο Lagos της Νιγηρίας [video]


Sunday of the Holy Fathers of the 4th Ecumenical Council
19.7.2020 στον καθεδρικό της Αναστάσεως του Κυρίου, στην πρωτεύουσα Λάγκος της Νιγηρίας, λειτουργούντος του οικείου Μητροπολίτου Σεβ. Νιγηρίας κ. Αλεξάνδρου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή, 19.7.2020, στον Ναό του Αγίου Νικολάου Beit Jala Παλαιστίνης [video]


Σήμερα, Κυριακή 6/19.7.2020, εορτή του Αγίου Σισώη με το ιουλιανό ημερολόγιο, η θεία Λειτουργία της αραβόφωνης Ενορίας Beit Jala της Παλαιστίνης έγινε στον Ναό του Αγίου Νικολάου, πολιούχο της μικρής αυτής πόλης. 
     Λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο εκ των Εφημερίων π. Παύλος, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος ο Πατριαρχικός Επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Καζάκος, Ηγούμενος της Μονής των Ποιμένων Beit Sahour. 
     Παρά τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας του Covid-19 εκκλησιάστηκαν πάμπολλοι πιστοί. Όμως λέγεται ότι από την ερχόμενη Πέμπτη, τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν και ενταθούν στα Παλαιστιανιακά εδάφη λόγω της ραγδαίας ανόδου των κρουσμάτων. Σημειωτέον ότι τα επίσημα δεδομένα της σήμερον είναι 8549 κρούσματα και 62 θάνατοι.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΕ ΒΙΝΤΕΟ Η ΠΛΗΡΗΣ ΤΗΛΕ-ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Ο Μητροπολίτης Γαλλίας λειτούργησε στο νεοσύστατο Βικαριάτο της Τουλόν


Στον Ι. Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στην Τουλόν (ρωσικής παραδόσεως - ιουλιανού ημερολογίου),  λειτούργησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενορία του νεοσύστατου Βικαριάτου της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας.

Κυριακή των Αγίων 630 Πατέρων, 19.7.2020, στον Καθεδρικό του Αγ. Στεφάνου Παρισίων


Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου Παρισίων λειτούργησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος την Κυριακή των 630 Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Αγίας και Οικουμενικής Δ΄ Συνόδου, μετά του Πρωτοπρεσβυτέρου Παναγιώτη Ξενιτέλη και του Πρεσβυτέρου Αντόν Γκελιάσοβ. 

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Ερντογάν στην Αγία Σοφία


Αυτοψία, χωρίς προειδοποίηση πραγματοποίησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Σοφία σήμερα το μεσημέρι. Με την επίσκεψη αυτή ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να δείξει πως επιβλέπει προσωπικά τη μετατροπή του χριστιανικού πολιτιστικού μνημείου σε τζαμί, πέντε μόλις μέρες πριν την πρώτη ισλαμική προσευχή.

Πλάγια απάντηση Πάπα προς Ερντογάν: «Σκέφτομαι την Αγία Σοφία και πονάω πολύ»Ο Πάπας επανήλθε στο θέμα της Αγίας Σοφίας δίνοντας ουσιαστικά απάντηση στην ανεκδιήγητη δήλωση του εκπρόσωπου της τουρκικής προεδρίας, Ισμαήλ Καλίν, ότι μετά τη μετατροπή της σε τζαμί θα είναι ναός του Θεού. 

Με σύνεση και στρατηγική


19/7/2020 Ανάλυση του Θεοδώρου Καλμούκου    

Ενδιαφέρουσα και μηνυματοφόρα ήταν η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στον «Εθνικό Κήρυκα» του Σαββατοκύριακου για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Διαβάστηκε ευρέως εδώ στην Ομογένειά μας, αλλά και εκτός αυτής συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της Ελλάδος όπου μάλιστα έτυχε και αναδημοσίευσης. Επίσης στην Ευρώπη, στην Αυστραλία μέχρι και στην Ίμβρο, η οποία αυτές τις μέρες έζησε και ζει ημέρες δόξας με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη της Κυρίλλου (Συκή) έλκοντος την καταγωγή από το διπλανό νησί της Λέσβου.

Κυριακή των Αγίων 630 Πατέρων, 19.7.2020, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου


Πρωί Κυριακής των Αγίων 630 Πατέρων της Δ΄ εν Χαλκηδόνι Οικουμενικής Συνόδου, η θεία Λειτουργία έγινε στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου εν Ζακύνθω. Λειτούργησε και ομίλησε προς το εκκλησίασμα ο π. Παναγιώτης Καποδίστριας, ψαλλόντων των κ.κ. Δημητρίου Κάνδηλα, Χρυσοβαλάντη Δρογγίτη και Σπυρίδωνος Σαρατσένου.

Αρχιερατική Λειτουργία στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου (Κυριακή Αγ. Πατέρων, 19.7.2020)


Πρωί Κυριακής των Αγίων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, 19 Ιουλίου 2020, στον Ναό της Φανερωμένης πόλεως Ζακύνθου, ευγενεί παραχωρήσει του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, λειτούργησε ο φιλοξενούμενος Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, ενώ στο Ιερό Βήμα παρέστη συμπροσευχόμενος ο επίσης παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ.

Η Χειροτονία του Επισκόπου Δαφνουσίας Σμαράγδου [video - photos]


Κυριακή, 19 Ιουλίου 2020. Τελείται ΤΩΡΑ Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος Χαλκηδόνος, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στεφάνου και συλλειτουργούντων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνιών κ. Αθηναγόρου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τράλλεων κ. Βενιαμίν. Κατά την διάρκεια της θείας Λειτουργίας θα τελεσθεί η εις Επίσκοπον χειροτονία του Θεοφιλ. Εψηφισμένου Επισκόπου Δαφνουσίας κ. Σμαράγδου, βοηθού του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Αθανασίου.

Σε συγκινητική ατμόσφαιρα η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου


ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφειο Τύπου και Επικοινωνίας

Σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα και κατά την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση τελέστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 18 Ιουλίου 2020, στον Μητροπολιτικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην πρωτεύουσα της Ίμβρου, Παναγία, η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου.

Αρχιερατική Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ίμβρου [live]


Κυριακή των Αγίων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, 19ης Ιουλίου 2020, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ίμβρου, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, συμπροσευχομένου δε του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: