e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020

Αιφνίδια εκδημία Μητροπολίτου Πηλουσίου Νήφωνος


Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής με βαθειά συγκίνηση και συνοχή καρδίας αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πηλουσίου κυρού Νήφωνος. 

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης εκοιμήθη σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2020, στην οικία του στο Πόρτ Σάιδ. 

Μοναχικά Εσπέρια για τη Σύλληψη της Αγ. Άννης στον Ναό Αγ. Ελευθερίου και Αγ. Άννης πόλεως Κερκύρας [live]


Εσπέρας 8ης Δεκεμβρίου 2020, τιμώντας την Σύλληψη της Αγίας Άννης, Μητρός της Παναγίας, στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίου Ελευθερίου και Αγίας Άννης πόλεως Κερκύρας. Η Ακολουθία τελείται υπό μόνου του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, εξαιτίας των υγειονομικών προφυλάξεων έναντι του κοινού κινδύνου εκ του καραδοκούντος θανατηφόρου Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Η υβριδική επίθεση της Ρωσίας στην Εκκλησία της Κύπρου

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου συγκλήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄ για τις 23 Νοεμβρίου 2020. Η Σύνοδος θα συζητήσει «όλα τα θέματα που απασχολούν τελευταία την Εκκλησίας της Κύπρου». Αλλά το κύριο θέμα θα αφορά τη σχέση της Εκκλησίας της Κύπρου με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (ΟΕΟ).

Να θυμηθούμε ότι μετά τη μνημόνευση, από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, κατά τη Θεία Λειτουργία, του Προκαθημένου της ΟΕΟ Επιφανίου, στις 24 Οκτωβρίου, σημειώθηκε διαφωνία μεταξύ των Κυπρίων Ορθοδόξων ιεραρχών.

Έτερψε ο π. Μιχαήλ Σταθάκης στο "Lectures Αληθώς" με την διάλεξη "Ο Χριστός ως φιλόσοφος στην πρώιμη χριστιανική τέχνη"


Η έκτη διαδικτυακή δράση του "LECTURES ΑΛΗΘΩΣ", νέου προγράμματος του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", ειδικού για τον σκυφτό καιρό της Πανδημίας, έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Δευτέρας, 7ης Δεκεμβρίου 2020, μες από το κανάλι του Κέντρου στο YouTube.

Στην άκρως μορφωτική και εμπεριστατωμένη αυτή τηλεδιάλεξη φιλοξενούμενος ήταν ο Αρχιμανδρίτης ΜΙΧΑΗΛ Χαρ. ΣΤΑΘΑΚΗΣ, Αρχαιολόγος - Θεολόγος, ο οποίος μετ' επιστήμης παρουσίασε θέμα: "Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΩΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΜΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΤΕΧΝΗ"

Ο έμπειρος ομιλητής, μες από ένα ταξίδι στις έντονες πολιτισμικές, πολιτικές, θρησκευτικές και φιλοσοφικές ζυμώσεις, που έλαβαν χώραν κατά την Ύστερη Αρχαιότητα, κατόρθωσε να κατανοήσουν οι τηλεθεατές το πώς η εικόνα του Χριστού απέκτησε τη μορφή που έχει ακόμα και σήμερα, τουλάχιστον ενδυματολογικά, αφού, αντί για κάποια ιουδαϊκή ενδυμασία, είναι ενδεδυμένος με την αρχαία αθηναϊκή περιβολή του φιλοσόφου, την οποία εισηγήθηκε για πρώτη φορά ο Σωκράτης! Οι ενδυματολογικές συνήθειες, αλλά και ο τρόπος διδασκαλίας των φιλοσόφων, μεταφέρονται στην εκκλησιαστική ναοδομία, τη φιλοσοφία, τη λειτουργική και γίνονται η αφορμή για πολλές εξελίξεις στην μεταποστολική περίοδο, οι οποίες είναι ψηλαφητές μέχρι και σήμερα!

Αξίζει να υπομνησθεί ότι για την επιτυχία παρουσίασης της δράσεως αυτής μόχθησαν ο Γιώργος Αρβανίτης (σκηνοθεσία - μαγνητοσκόπηση) και ο Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας στα λοιπά τεχνικά.

Όσοι επιθυμούν να δουν ή να ξαναδούν την τηλεδιάλεξη του π. Σταθάκη, έχει αναρτηθεί μόνιμα στο YouTube:


Η Χειροτονία του Επισκόπου Μαρκιανής Ησυχίου, βοηθού Μητροπόλεως Μεξικού


Τελέσθηκε την Κυριακή Ι΄ Λουκά, 6η Δεκεμβρίου 2020, ημέρα ιεράς μνήμης του Αγίου Νικολάου, στον Μητροπολιτικό Ναό της του Θεού Σοφίας πόλεως Μεξικού, η Χειροτονία του -πρόσφατα εκλεγέντος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο- Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαρκιανής κ. Ησυχίου, βοηθού Επισκόπου της Ιεράς Μητροπόλεως Μεξικού. 

Κατά την ημέρα αυτήν της προσωπικής Πεντηκοστής του νέου Επισκόπου προέστη ο οικείος Μητροπολίτης Σεβ. Μεξικού κ. Αθηναγόρας, ενώ συμμέτοχοι στο Μυστήριο ήταν ο Αρχιεπίσκοπος της O.C.A. στο Μεξικό κ. Alejo και οι Θεοφ. Επίσκοποι Μυρίνης κ. Αθηναγόρας και Άσσου κ. Τιμόθεος.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: