e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Πατριαρχική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παντανάσσης Johannesburg Ν. Αφρικής [video-photos]


Πρωί Κυριακής, 21ης Νοεμβρίου 2021, εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον πανηγυρίζοντα Ναό της Παντάνασσας μεγαλουπόλεως Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής, τελέσθηκε Πατριαρχική θεία Λειτουργία, από τον Μακ. Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β΄, πλαισιουμένου από τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβ. Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνό. 
    Ο Πατριάρχης εξέφρασε την συγκίνησή του προς τους παρευρεθέντες, ότι μετά από μια διετία δοκιμασίας εκ της Πανδημίας ξαναβρίσκεται κοντά στα πνευματικά παιδιά του στη Νότιο Αφρική. 
    Ακολούθησε πλούσια τράπεζα στην αίθουσα τελετών και δεξιώσεων της εκεί Ομογένειας, μαζί με παραδοσιακούς χορούς από την μητέρα πατρίδα. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:Η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας, την Κυριακή, 21η Νοεμβρίου 2021, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου Παντάνασσας Γιοχάνεσμπουργκ, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ.κ. Δαμασκηνού.

Ο Ιερός Ναός Παναγίας Παντανάσσης, που οικοδομήθηκε στα βόρεια προάστια του Γιοχάνεσμπουργκ με προοπτική να προσελκύσει τους νέους μέσω της χρησιμοποίησης της αγγλικής γλώσσας, πρωτολειτούργησε το 1980 και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς Ναούς της παροικίας.

Ο Ιεραπόστολος Πατριάρχης, όπως αποκαλείται στην Αφρική, λειτούργησε στον κατάμεστο ναό, παρουσία του Ύπατου Αρμοστή της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αντώνη Μανδρίτη, του Επιτετραμμένου της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Στέφανου Ιωαννίδη και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ κ. Ιωάννη Χατζαντωνάκη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Μακαριώτατος τέλεσε μνημόσυνο εις μνήμη της Ευεργέτιδος Α. Πουρούλη και της θυγατέρας της Σαλώμης.

Στο κήρυγμά του ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, αναφέρθηκε στη λαίλαπα του κορωναϊού που αποδεκατίζει τις ελληνικές κοινότητες, τονίζοντας πως, «Η απουσία αγαπημένων προσώπων αποτελεί θλιβερό φαινόμενο τους τελευταίους μήνες, αλλά στην ψυχή μας δέον να βασιλεύει η ελπίδα και η πίστη ότι με τη βοήθεια του Θεού τελικά θα τα καταφέρουμε».

Στο τέλος ο Πατριάρχης περιεκόσμησε τον κ. Σταύρο Νικολάου, διευθυντικό στέλεχος της φαρμακευτικής εταιρείας Aspen, με τον Ανώτατο Ταξιάρχη του Αγίου Μάρκου, για την βοήθεια που έχει προσφέρει στους συνανθρώπους του για την αντιμετώπιση του κορωναϊού.

Στη συνέχεια, ο Πατριάρχης παρακάθισε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του η Ενορία. Ο Πρόεδρος της ενορίας, καλωσόρισε τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο με θερμά λόγια.

Κατόπιν, έλαβε τον λόγο ο κ. Σταύρος Νικολάου, ο οποίος αναφέρθηκε στην πολιτική του Πατριάρχου Θεοδώρου, για ελεύθερη πρόσβαση στην υγεία και στο πλαίσιο αυτό σχολίασε την παρασημοφόρηση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου κ. Σύριλ Ραμαπόζα, ως εκ των ων ουκ άνευ λόγω της συμβολής του στην αντιμετώπιση του ιού Covid-19 και την αναγνώριση της θετικής του επιρροής του στην Αφρικανική Ένωση. Αναφέρθηκε δε στις συναντήσεις του Μακαριωτάτου με πολιτικούς παράγοντες της Νοτίου Αφρικής στην περιοχή του Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετορίας.

Ακολούθησε πρόγραμμα παραδοσιακών χορών από το συγκρότημα της Μαίρης Βασιλείου. Σε κλίμα ευφορίας και ενθουσιασμού βλέποντας την άψογη εκτέλεση του προγράμματος, ο Πατριάρχης δήλωσε τη χαρά του που βρίσκεται κοντά στους Έλληνες του Γιοχάνεσμπουργκ και την υπερηφάνεια του βλέποντας τα ελληνόπουλα της Διασποράς, να χορεύουν με τέτοιο ζήλο ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: