e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Εκοιμήθη ο Γέροντας Χρυσόστομος, Καθηγούμενος του Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου Κιλκίς


Μετά θλίψεως ανακοινώθηκε η εκδημία του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου (Τσαβδαρίδη) Κτήτορος και Καθηγουμένου του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου στον Πεντάλοφο της Γουμένισσας του Κιλκίς, και Κτήτορος και πνευματικού Πατρός του Ιερού Ησυχαστηρίου «Παναγία Άξιόν Εστι», Μετοχίου της αγιορείτικης Μονής Σίμωνος Πέτρας. 

Ο πατέρας Γέροντας Χρυσόστομος εκοιμήθη σήμερα, ανήμερα της εορτής της Παναγίας της «Παραμυθίας», 21 Ιανουαρίου 2021, κατά τις απογευματινές ώρες, σε ηλικία 74 ετών, ύστερα από πολυήμερη αναμέτρηση με τη βαριά ασθένεια μέσα στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΓΣΝΕ 424 Θεσσαλονίκης, όπου και εισήχθη το βράδυ των Χριστουγέννων.

Βιογραφικό σημείωμα από τα πνευματικά τέκνα του

Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Όσιο Ιωσήφ τον Κρήτα, στο Γαϊτάνι Ζακύνθου [photos]


Εσπέρας, 21.1.2021. Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ναό του Παντοκράτορος Γαϊτανίου Ζακύνθου επί τη μνήμη του εκεί θησαυριζομένου Οσίου Ιωσήφ του Κρητός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄, υπό τις υγειονομικές προϋποθέσεις εκκλησιασμού έναντι του μεγάλου Θανατικού του καιρού μας. Για όλα είχε φροντίσει ο άξιος Εφημέριος π. Κωνσταντίνος Γιαννιτσιώτης.  
     Περί του βίου και της πολιτείας του τιμωμένου Οσίου Πατρός, συνοπτικό αγιολογικό κείμενο διαβάστε ΕΔΩ!

Θύματα Covid-19: Μετά την Ηγουμένη Λυδία εκοιμήθη η Μοναχή Μακρίνα της Μονής Χρυσόκαστρου Καβάλας


Έφυγε από την ζωή στις 19 Ιανουαρίου 2021 το πρωί η κοσμαγάπητη Μοναχή Μακρίνα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου του Δήμου Παγγαίου Καβάλας, της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως. Η Μοναχή είχε διαγνωστεί θετική στον κορωνοϊό. 

"Προς εκκλησιασμόν" με φιλοξενούμενο τον Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκη [video]


Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού παρουσιάζει την νέα διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος. 
Στην πρώτη εκπομπή προσκεκλημένος ο Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκης, φιλόλογος, λογοτέχνης και μεταφραστής. 
Ομιλεί για το έργο του πατέρα του, του σπουδαίου λογοτέχνη Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη (1908 - 1993), αλλά και για την δική του κατάθεση στα γράμματα. 

Νέα εκ του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος

 

(Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021)

  • ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝ. ΓΡΑΦΕΙΟΥ

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΩΝ

  • ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑ -ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΤΗΣ MIC GROUP Κ. ΝΟΤΗ ΜΑΡΤΑΚΗ

Συνάντηση γνωριμίας και περαιτέρω συνεργασίας πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2021 στις 11.00 π.μ. στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, μεταξύ του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, Προέδρου της Διοικούσης Επιτροπής του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, και του Επιχειρηματία στον χώρο των μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας και προβολής και Ιδιοκτήτου της Εταιρείας ΜΤC GROUP CONSULTING κ. Νότη Μαρτάκη.

Το Φανάρι εκφράζει ικανοποίηση για δύο υψηλού συμβολισμού αποφάσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο συγχαίρει τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Εξοχ. κ. Joseph Biden για την ανάληψη των καθηκόντων του, και εκφράζει την ικανοποίησή του για δύο υψηλού συμβολισμού αποφάσεις που έλαβε αμέσως μετά την ορκωμοσία του:

Μητροπολίτης Γαλλίας: “Η ειρηνική συνύπαρξη δεν απαιτεί κοινή πίστη”


Η Ορθόδοξος Εκκλησία συμμετέχει εδώ και αρκετές δεκαετίες στον Διαθρησκειακό Διάλογο με πνεύμα ειρήνης, αλληλεγγύης και σεβασμού προς όλες τις θρησκευτικές παραδόσεις. Αυτό είναι δέσμευσή μας προς όλους τους πιστούς και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως. Η συνάντηση και η επικοινωνία με τον συνάνθρωπο είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση των διακρίσεων και των προκαταλήψεων. Η ειρηνική συνύπαρξη δεν απαιτεί κοινή πίστη. Η Γαλλία μας προσφέρει πολλές ευκαιρίες για συναντήσεις και διάλογο τόσο με άλλους Χριστιανούς όσο και με εκπροσώπους άλλων θρησκειών, συμπεριλαμβανομένου του Ισλάμ. Όπως αναφέρεται στο Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου του 2016: «Τό λάδι τοῦ θρησκευτικοῦ βιώματος πρέπει νά χρησιμοποιεῖται γιά νά ἐπουλώνει πληγές καί ὄχι γιά νά ἀναζωπυρώνει τή φωτιά τῶν πολεμικῶν συρράξεων».