e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 στη Φανερωμένη εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω, δίχως την ελεύθερη πρόσβαση σε πιστούς, εξαιτίας της κακής επιδημιολογικής κατάστασης Κορονοϊού στη Ζάκυνθο. Λειτούργησε ο Εφημέριος, ο οποίος ομίλησε με θέμα: "Το έλεος του Θεού στην ανελέητη εποχή μας". Έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας κ. Δημήτριος Κάνδηλας.
     Λόγω της μη δυνατότητας πρόσβασης εκκλησιαζομένων, η Ευχαριστιακή Σύναξη μεταδόθηκε μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την (ξανα)παρακολουθήσουν ΕΔΩ!

Δείτε ενδεικτικές φωτογραφίες με τη ματιά του Ιωάννη Πορφύριου Καποδίστρια:

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 και εορτή εθνικής επετείου του 1821 στην Pretoria, South Africa [video]


Πρωί Κυριακής Γ΄ Νηστειών, 28ης Μαρτίου 2021, στον πανηγυρίζοντα (εκ μεταθέσεως από την 25η) Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της πόλεως Pretoria, South Africa. Λειτούργησε ο Εφημέριος, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Βισβίνης. 
     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η Δοξολογία επί τη εθνική επετείω της Εθνικής Παλιγγενεσίας, 200 ακριβώς χρόνια μετά το 1821. Χοροστάτησε ο οικείος Ποιμενάρχης, Σεβ. Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός, παρόντων των διπλωματικών και ομογενειακών παραγόντων του Ελληνισμού στη Νότιο Αφρική.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Το Kitwe της Ζάμπιας τίμησε με πανηγυρική δοξολογία την Εθνική Παλιγγενεσία του 1821

Την Κυριακή Β΄ Νηστειών, 28 Μαρτίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέου,Kitwe ιερούργησε και τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση Εις μνήμην της αγαπημένης Ελληνίδας Φώφης Λούπου. Ο Μητροπολίτης, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή του, μετά το πέρας της τελετής, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα της εκλιπούσης που υπήρξε υπόδειγμα ανθρώπου με τεράστια κοινωνική προσφορά.

Στη συνέχεια τελέστηκε η πανηγυρική Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης κ. Ιωάννης μεταξύ άλλων είπε: "Σήμερα, θυμόμαστε εκείνους που προετοίμασαν το έδαφος και εκείνους που διαφύλαξαν την γλώσσα και την ελληνική συνείδηση, εκείνους που καλλιέργησαν το αγωνιστικό ήθος, εκείνους που διατήρησαν άσβεστη τη φλόγα της ελπίδας. Ας ανοίξουμε τα κλειδωμένα συρτάρια και ας ξαναδιαβάσουμε τον υμνητή τής ελευθερίας, τον άνθρωπο που δεν είχε τίποτε άλλο στον νου του «πάρεξ ελευθερία και γλώσσα», τον Διονύσιο Σολωμό που ύμνησε τον αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και συγκλονίστηκε από τη βαρβαρότητα τού κατακτητή, γιατί το ποίημα “Ύμνος εις την ελευθερία” απεικονίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του γένους μας ".

Ο εορτασμός της 200ής επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο Σίδνεϊ

Με υπερηφάνεια και με ενωτικό πνεύμα, οι ομογενείς τους Σύδνεϋ τίμησαν τους αγωνιστές του 1821, κατά τον επίσημο εορτασμό της 200ής Επετείου από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 28 Μαρτίου.

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Δοξολογία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Ρέντφερν του Σύδνεϋ, παρουσία του Γενικού Προξένου της Ελλάδας κ. Χρήστου Καρρά, του Προέδρου της Διακοινοτικής Επιτροπής, κ. Κοσμά Δημητρίου, του Προέδρου της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Νέας Νοτίου Ουαλίας, κ. Χάρη Δανάλη, και πολλών ακόμη εκπροσώπων ομογενειακών οργανώσεων, καθώς επίσης παιδιών και νέων, ντυμένων με ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες.

Εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και Β΄ Κυριακή Νηστειών 2021 στη Σμύρνη [photos]

Μὲ τὴν συμμετοχὴν τῶν μελῶν τῆς Ὀρθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης πάσης ἐθνικότητος, Ρωμηῶν, Ἑλλήνων, Ρώσσων, Γεωργιανῶν καὶ γηγενῶν Ὀρθοδόξων, ἑωρτάσθη ἡ μεγάλη Θεομητορικὴ ἑορτὴ τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου εἰς τὸν Ἱ. Ναὸν Ἁγίας Φωτεινῆς Σμύρνης, προεξάρχοντος τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου, ὁ ὁποῖος ἐχοροστάτησε τόσον εἰς τὸν Μ. Ἑσπερινὸν τῆς ἑορτῆς, τὸ ἑσπέρας τῆς προτεραίας, 24ης Μαρτίου ἐ.ἔ., ὅσον καὶ εἰς τὴν Θείαν Λειτουργίαν τῶν Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, τὴν ἑπομένην, 26ην ἰδίου, ἐπὶ τῇ Συνάξει τοῦ Ἀρχαγγέλου Γαβριήλ, ὡς καὶ εἰς τὴν Ἱ. Ἀκολουθίαν τῆς Β΄ Στάσεως τῶν Χαιρετισμῶν πρὸς τὴν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον.

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 και Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στη Θεολογική Σχολή Χάλκης


Κυριακή του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, 28 Μαρτίου 2021, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ναΰδριο της Θεολογικής Σχολής Χάλκης, λειτουργούντος του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
Το Εσπέρας, στον ίδιο λειτουργικό χώρο, εψάλη ο Γ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφ. κ. Κασσιανού.

Οι ναυαγοί του «Ναυαγίου»

Το ναυάγιο του λαθροτσιγαράδικου, πριν από τέσσερις δεκαετίες στη Ζάκυνθο, αποτέλεσε πόλο έλξης κολυμβητών στην περιοχή. (Φωτ. SHUTTERSTOCK)

Μητροπολίτης Δωδώνης ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

Εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής, 28.03.2021 • 21:58

Ένα λαθροτσιγαράδικο γέμισε με τσιγάρα, το 1980, τη δυτική θαλάσσια περιοχή της Ζακύνθου και το κουφάρι του, σπρωγμένο από τα κύματα, εδημιούργησε το σημερινό θέαμα. Όταν το 1994, εκλέχτηκα μητροπολίτης της ιδιαιτέρας πατρίδας μου, ήταν άγνωστο το θέαμα. Η περιοχή εκείνη ήταν στοιχειωμένη από τον θρύλο κάποιων θανάτων, που άλλοι τους απέδιδαν στον καύσωνα και άλλοι σε εγκληματικές ενέργειες. Ετσι, σκέφτηκα να φωτίσω την περιοχή και, σύμφωνα με το Ευαγγέλιο, να εμποδίσω όποιον είχε πρόθεση να πράξει «φαύλα». Στη σκέψη μου αυτή βρήκα αρωγό τον τότε δασάρχη Ζιμπή και τις τοπικές αρχές. Εν συνεχεία, με κρατική χρηματοδότηση, διαμορφώθηκε το Πλάτωμα θέασης του Ναυαγίου και κατασκευάσθηκε το κτίριο που βρίσκεται εκεί, με άδεια πρώτα της Ναοδομίας και κατόπιν με άδεια της Πολεοδομίας, για την αλλαγή χρήσης. Η περιοχή πλέον είχε ηλεκτροφωτισμό, φύλαξη και ασφάλεια. Αρχές, λαός, επιχειρηματίες και επισκέπτες, όλοι μα όλοι, το απολάμβαναν.

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021, με Χειροτονία νέου Ιερομονάχου στη Μονή Στροφάδων και Αγ. Διονυσίου εν Ζακύνθω [55 photos]


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου εν Ζακύνθω, Αρχιερατική Λειτουργία, κατά την οποίαν ο προεστός Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ χειροτόνησε Πρεσβύτερο τον μέχρι τούδε Ιεροδιάκονο Δραγανίγο Σουρή, καταγόμενον εκ της νήσου Σάμου, αδελφό της εν λόγω Μονής. Παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος. Η Ευχαριστιακή Σύναξη έγινε κεκλεισμένων των θυρών, λόγω των απαγορεύσεων εκκλησιασμού πιστών έναντι Κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ φωτογραφίες του Γιάννη Καμπιώτη:

Κυριακή των Βαΐων στο Βατικανό | Domenica delle Palme 2021 [video]


St. Peter’s Basilica-Celebration of Palm Sunday and of the Passion of the Lord - Recitation of the Angelus prayer 

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 στην Καθέδρα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας [video-photos]


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών 2021 στον εν Κιέβω χρυσότρουλο Ναό του Αγίου Μιχαήλ, Καθεδρικό της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, προεστώτος του Προκαθημένου, Μακ. Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφανίου. Εκτός από τον Ηγούμενο της Μονής, Αρχιεπίσκοπο Βισχορόντ κ. Αγαπητό, συλλειτουργός ήταν εκτάκτως ο Αρχιεπίσκοπος Παμφυλίας κ. Δανιήλ (του Οικουμενικού Θρόνου εξ Αμερικής). Στο τέλος αναπέμφθηκε ευχή υπέρ απαλλαγής εκ του Κορονοϊού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μητρόπολη Ζακύνθου: 4η διάλεξη 200ετηρίδας για τον 18χρονο Νεομάρτυρα Θεόφιλο [πρεμιέρα: 29.3.2021, 8μμ]


 Στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Εθνεγερσία του 1821 και των σχετικών διαδικτυακών διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, μέσω του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου "Αληθώς", την ερχόμενη Δευτέρα, 29η Μαρτίου 2021, ώρα 8 το βράδυ, ο κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, Θεολόγος - Εκπαιδευτικός, θα παρουσιάσει το ενδιαφέρον θέμα
“Ο 18ΧΡΟΝΟΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΣΠΟΡΟΣ ΕΚ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ.

Η ομιλία θα έχει πρεμιέρα (29.3.2021, 20:00) μέσω YouTube.

Πατριαρχική Χοροστασία στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Κυριακής Β΄ Νηστειών 2021 [video]

 
Εψάλη απόψε, 28.3.2021, ο Κατανυκτικός Εσπερινός της Β' Κυριακής των Νηστειών, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου εν Φαναρίω, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ: 

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 στο Παρίσι, με εορτασμό της εθνικής επετείου 1821


Σήμερα, Κυριακή Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, εορτάστηκε με λαμπρότητα και την δέουσα εκκλησιαστική τάξη η Εθνική Εορτή της Επαναστάσεως του 1821 στην Ι. Μητρόπολη Γαλλίας. 

Στον Όρθρο και στη Θ. Λειτουργία προεξήρχε ο Πατριαρχικός Επίτροπος Θεοφιλ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος.

Εν συνεχεία ετελέσθη Δοξολογία για την Εθνική Επέτειο, στο τέλος της οποίας μίλησε επίκαιρα η Εξοχωτάτη Πρέσβυς της Ελλάδος στη Γαλλία κα Άγη Μπαλτά.

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021, επέτειος εθνικής εορτής Ελλάδας και Μνημόσυνο Ευεργετών στην Addis Ababa

Με ιεροπρέπεια και κατάνυξη, εορτάσθηκε την Β΄ Κυριακή των Νηστειών της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, η Εθνική Εορτή του 1821, στην Ιερά Μητρόπολη Αξώμης.
Το πρωί τελέσθηκε στον Καθεδρικό Κοινοτικό Ναό Αγίου Φρουμεντίου πανηγυρική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ κ. Δανιήλ. Παρευρέθησαν η Εντιμ. κ. Όλγα Τζωρτζάτου, Επιτετραμμένη της Ελλάδος στην Αιθιοπία, ο Εντιμ. κ. Δημήτριος Συκάς, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών σχολείων ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και αρκετοί Ορθόδοξοι πιστοί.
Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε από την Ελληνική Κοινότητα Αδδίς Αμπάμπα το ετήσιο μνημόσυνο των Μεγάλων Ευεργετών της.
Επακολούθησε δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση για την Εθνική Εορτή της 25ης Μαρτίου, στο τέλος της οποίας κατετέθησαν δάφνινα στεφάνια εις μνήμην των Ηρώων που αγωνίσθηκαν "υπέρ Πίστεως και Πατρίδος".
Κατά τον Θείο λόγο ο Σεβασμ. Ποιμενάρχης ανέγνωσε μήνυμα του Αλεξανδρινού Προκαθημένου για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, ενώ η Επιτετραμμένη ανέγνωσε μήνυμα της Εξοχ. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 στο Λονδίνο. Εορτασμός εθνικής επετείου 1821 [live]


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, στον Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας Λονδίνου, Αρχιερατική Λειτουργία, καθώς επίσης επίσημος εορτασμός της εθνικής επετείου της Ελλάδος, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Προεξάρχει ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτας. Παρίστανται όλες οι αρχές και εξουσίες των Ομογενών στην Αγγλία, όπως και αντιπροσωπείες εκπαιδευτηρίων και παράγοντες της μητέρας πατρίδας και της Κύπρου, τιμώντας όλοι την Επέτειο.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η LIVE ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου [video]


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων πόλεως Ζακύνθου, ιερουργούντος του Εφημερίου, Μ. Οικονόμου Διονυσίου Τσουκαλά και διακονούντος του Διακόνου Ιωάννου Μπούτη.  

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 στον εν Φαναρίω Πατριαρχικό Ναό [video]


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εν Φαναρίω, η κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέου.

ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου και της Αγίας Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΗΡΗΣ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Κυριακή Β΄ Νηστειών 2021 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, στον Ναό των Αγίων Πάντων και Παναγίας των Βλαχερνών πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος -εκτάκτως σήμερα στον Ναό αυτόν- του Πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Μπογδάνου.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΠΛΗΡΗ ΤΗΛΕΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Live η Κυριακή Β΄ Νηστειών από τη Φανερωμένη Μπανάτου [28.3.2021, 8.30 πρωί]


Καθώς η Ζάκυνθος συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση πολύ αυξημένου κινδύνου έναντι Covid-19 (σε "βαθύ κόκκινο"), μάλιστα δε όλοι οι Ναοί και οι Μονές της Ζακύνθου αύριο, Κυριακή Β΄ Νηστειών, 28.3.2021, θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, εμείς ως Ενορία παρέχουμε την δυνατότητα έστω και εκ του μακρόθεν εκκλησιασμού στους όπου γης ενδιαφερομένους, με την ζωντανή μετάδοση της Θείας Λειτουργίας από τον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, μέσω του καναλιού μας στο YouTube.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ από ώρα 8.30 το πρωί:


«Κύριε, φώτισόν μου το σκότος». Ας συζητήσουμε για την θεολογία και την πίστη με ταπείνωση


«Χαῖρε Πατέρων καύχημα, θεολόγων τό στόμα, τῆς ἡσυχίας σκήνωμα, τῆς σοφίας ὁ οἶκος, τῶν Διδασκάλων ἀκρότης, πέλαγος τό τοῦ λόγου, πράξεως χαῖρε ὄργανον, θεωρίας ἀκρότης, θεραπευτά καί τῶν νόσων τῶν ἀνθρωπίνων, Πνεύματος χαῖρε τέμενος, καί θανών καί ζῶν πάτερ» (Εξαποστειλάριο του Όρθρου της εορτής του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά) 

«Χαίρε εσύ που είσαι το καύχημα των Πατέρων της Εκκλησίας, το στόμα των θεολόγων, που μέσα σου κατοικεί η κατά Θεόν ησυχία, το σπίτι της σοφίας, η κορυφή των διδασκάλων της πίστης, το πέλαγος του λόγου, όργανο της ζωής του Χριστού στην πράξη, η κορυφή της θεωρίας, της θέασης του Θεού, εσύ που θεραπεύεις και τις ανθρώπινες ασθένειες, χαίρε εσύ που είσαι ναός του Αγίου Πνεύματος, και όσο ζούσες και τώρα που έχεις πεθάνει, Πάτερ Γρηγόριε»