e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στην Παναγούλα Βανάτου εν Ζακύνθω [photos]

Βράδυ Παρασκευής, 2ας Απριλίου 2021, στον Ναό της Παναγούλας εν Βανάτω Ζακύνθου, εψάλη η Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών, των θυρών κεκλεισμένων ερμητικώς, λόγω του περιρρέοντος μεγάλου κινδύνου εκ του Κορονοϊού. 
     Τον Εφημέριο π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ο οποίος μάλιστα ομίλησε επίκαιρα, πλαισίωσαν από του ψαλτηρίου ο Πρωτοψάλτης της Ενορίας Δημήτριος Κάνδηλας και ο μαθητευόμενος Ιεροψάλτης Σπυρίδων Δρογγίτης
     Λόγω της απαγόρευσης πρόσβασης εκκλησιαζομένων, η Ακολουθία μεταδόθηκε διαδικτυακά, μέσω του καναλιού της Ενορίας στο YouTube. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν ΕΔΩ!

ΣΩΠΑ, ΜΗ ΜΙΛΑΣ (Αζίζ Νεσίν)


Γράφει η ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΜΟΥΣΟΥΡΑ

-Καλή κοπέλα η Κατινούλα τση Μαριέττας, δε λέω βρε παιδί μου, αλλά έχει «στόμα».

-Αν δεν είχε τη «γλώσσα» η Ντίνα, θα ήταν η καλύτερη του κόσμου, νοικοκυρά, και τίμια, αλλά η γλώσσα της, άλλο πράγμα.

-Είναι μια «γλωσσοκοπάνα» η Τασία, ο Θεός να σε φυλάει!

-Μωρέ σου λέω, εκείνη η Μαντίνα δε βάνει γλώσσα στο στόμα της όλη μέρα!

-Η γλώσσα, κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει!

Εκφράσεις, που είμαι σίγουρη όλοι τις έχουμε ακούσει πολλές φορές, καθόλου απίθανο, κάποτε να τις χρησιμοποιήσαμε κι εμείς.

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Σήμερα, 2.4.2021, στο ναΰδριο της Σχολής η ακολουθία της Γ' Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, υπό του Καθηγουμένου της Μονής, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το Νησί, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στη Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου Σύμης


Ακολουθία  της Γ΄ Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο, το δειλινό της 2ας Απριλίου 2021, στην Μονή Ταξιάρχου Μιχαήλ του Ρουκουνιώτου Σύμης, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ. Χρυσοστόμου.

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στην Αγία Φωτεινή της Σμύρνης


Εσπέρας Παρασκευής, 2ας Απριλίου 2021, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής Σμύρνης, η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών προς την Θεομήτορα, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στην πόλη Luansya της Ζάμπιας

Απόγευμα 2ας Απριλίου 2021, η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών, από τον π. Αρσένιο, στην πόλη Luansya της Ζάμπιας, στην επαρχία Copperbelt κοντά στη Ντόλα, με πληθυσμό 117.579 κατοίκους.

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων εν Ζακύνθω [photos]


Εσπέρας Παρασκευής, 2ας Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, οι Γ΄ Χαιρετισμοί προς την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα ή Μερτιώτισσα, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, με εκκλησιαζόμενους όσους πιστούς ορίζει για τους Καθεδρικούς Ναούς εκάστης Ι. Μητροπόλεως -κατ' αυτήν εκτάκτως τη θεομητορική βραδιά- η σχετική ΚΥΑ έναντι του μεγάλου Θανατικού.

Φωτογραφίες: Γιάννης Καμπιώτης

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [video]


Κορφοί, 2.4.2021. Γ΄ Χαιρετισμοί στον Ναό του Αγίου Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας [video]

Κορφοί, 2.4.2021. Γ΄ Χαιρετισμοί στον Ναό των Αγίων Πάντων πόλεως Κερκύρας υπό του Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Θεμιστοκλέους Μουρτζανού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο Αγίασμα Παναγίας των Βλαχερνών για την Γ' Στάση των Χαιρετισμών 2021

 

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021, το πρωί, κατά παλαιά παράδοση, στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, στην Ι. Ακολουθία της Γ' Στάσης των Χαιρετισμών.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μ. Αρχιμανδρίτης, Πανοσιολ. κ. Αγαθάγγελος, Αρχειοφύλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος αναφερόμενος στο θεολογικό περιεχόμενο του Ακαθίστου Ύμνου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι "ο πιστός καλείται σε μία μετάθεση του νου και της σκέψης από τα γήινα στα ουράνια και από τα πρόσκαιρα στα αιώνια, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Υιού και Λόγου του Θεού, ο οποίος σαρκώθηκε πραγματοποιώντας μια μετάθεση ασυγκρίτως διαφορετική από εκείνη που επιδιώκουν οι άνθρωποι, προκειμένου να προσλάβει τον άνθρωπο από τη γη και να τον μεταφέρει στον ουρανό"

Εκκλησιάστηκαν ο Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη Εντιμ. Σταυρος Χριστοδουλίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη Εντιμ. κ. Oleksadr Gaman, με την σύζυγό του και συνεργάτες του, και πλήθος πιστών από την Πόλη και το εξωτερικό.

Η ομιλία του Πατριάρχου

Via Crusis | Μεγάλη Παρασκευή 2021 στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου Βατικανού [live]

Dal Sagrato della Basilica di San Pietro, Via Crucis guidata da Papa Francesco - Lingua dei Segni (LIS)

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ:

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών [video EPT2]

Βράδυ Παρασκευής 2ας Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών, η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών, με την παρουσία ελάχιστων πιστών, σύμφωνα με τα ορισθέντα από την ισχύουσα ΚΥΑ έναντι του κινδύνου εκ του Κορονοϊού.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΕΡΤ2:

Live: Γ΄ Χαιρετισμoί από την Παναγούλα Βανάτου εν Ζακύνθω [2.4.2021, 7μμ]


Δεδομένων των απαγορεύσεων εκκλησιασμού, εξαιτίας της μεγάλης εξάπλωσης του τόσο φονικού ιού Covid-19 και στο νησί της Ζακύνθου, η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών στην Ενορία μας και μάλιστα στον Ναό της Παναγούλας Μπανάτου, απόψε 2 Απριλίου 2021, θα ψαλεί κεκλεισμένων των θυρών και, για τους ενδιαφερόμενους, θα μεταδοθεί απευθείας, μέσω του καναλιού μας στο YouTube. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ από 7 έως 8 το βράδυ απόψε:


Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Νικολάου των Ξένων εν Ζακύνθω [video IONIAN TV]


Εσπέρας Παρασκευής, 2ας Απριλίου 2021, στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου των Ξένων, οι Γ΄ Χαιρετισμοί προς την Παναγία την Μυρτιδιώτισσα ή Μερτιώτισσα, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δωδώνης κ. Χρυσοστόμου, με εκκλησιαζόμενους όσους πιστούς ορίζει για τους Καθεδρικούς Ναούς εκάστης Ι. Μητροπόλεως -κατ' αυτήν εκτάκτως τη θεομητορική βραδιά- η σχετική ΚΥΑ έναντι του μεγάλου Θανατικού.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ μέσω ΙΟΝΙΑΝ TV:

"Χαίρε φιλοσόφους ασόφους δεικνύουσα, χαίρε τεχνολόγους αλόγους ελέγχουσα"

Η εποχή μας βαδίζει σε μία συστηματική αποχριστιανοποίηση και αποεκκλησιοποίηση της ζωής. Δεν είναι μόνο η πανδημία. Είναι και ο όλος προσανατολισμός του πολιτισμού μας, στον οποίο η πίστη θεωρείται ατομικό γεγονός, ότι οι ανάγκες που καλύπτει στους ανθρώπους δεν την καθιστούν μοναδικό γεγονός, καθώς υπάρχουν οι επιστήμες της ψυχικής υγείας, αλλά και η φιλοσοφία, που βοηθούν στην νοηματοδότηση της ζωής και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του ανθρώπου, ενώ για πολλούς ο θάνατος θεωρείται το τέλος της ύπαρξης, με αποτέλεσμα να θεωρούν ότι δεν μας χρειάζεται ούτε ο Θεός ούτε η θρησκεία. Άλλοι πάλι επισημαίνουν ότι οι θρησκείες ήταν και είναι πρόξενοι κακού στον κόσμο, καθώς προκάλεσαν και προκαλούν πολέμους και, επομένως, η παγκόσμια κοινωνία μπορεί να πορευτεί και χωρίς αυτές. Η φιλοσοφική αντίληψη «φάγωμεν, πίωμεν, αύριο γαρ αποθνήσκομεν» θριαμβεύει, ενώ τα δικαιώματα του ανθρώπου, στην ελεύθερη έκφραση, στις ελεύθερες σχέσεις, στην διαμόρφωση προσωπικότητας που η παλιά ηθική δεν θα την καταπιέζει, είναι κλειδί για το σήμερα, ιδίως για τους νεότερους. Αρκεί να σεβόμαστε τους νόμους και τα δικαιώματα του άλλου και μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε και ό,τι μας ευχαριστεί. Η θρησκεία ας περιορίζεται στην έκφραση αλληλεγγύης για τους αδύναμους. Μία ματιά να ρίξει κάποιος στα μηνύματα των πολιτικών, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και παγκοσμίως, και θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές.

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στην Αγία Ευφημία Χαλκηδόνος από τον Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ [photos]

Η Aκολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο εψάλη σήμερα το απόγευμα, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, στον ιερό Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας Χαλκηδόνος, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος  Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. 

Ο 18χρονος Νεομάρτυς Θεόφιλος, σπόρος εκ Ζακύνθου για το Δέντρο της Εθνεγερσίας

 
Ομιλία του ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΥ, θεολόγου εκπαιδευτικού, 

στην σειρά διαδικτυακών διαλέξεων της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου και του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου “Αληθώς”, με αφορμή της συμπλήρωσης 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Παρουσιάσθηκε στις 29 Μαρτίου 2021

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Παναγία των Βλαχερνών: Πατριαρχική Χοροστασία στους Γ΄ Χαιρετισμούς [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστατεί σήμερα το πρωί, Παρασκευή 2 Απριλίου 2021, κατά την Ακολουθία των Γ' Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο στο Ιερό Αγίασμα της Παναγίας των Βλαχερνών, κατά το έθος. 

Παραθέτουμε στη συνέχεια φωτογραφίες του Yani Kayakoparan και το σχετικό βίντεο: 

Γ΄ Χαιρετισμοί 2021 στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό του Αγ. Νικολάου Σεούλ Κορέας [live] | 성모 기립 찬양 / 제 3스타시스(2021년 4월 2일)


Εσπέρας Παρασκευής, 2ας Απριλίου 2021. Η Ακολουθία των Γ΄ Χαιρετισμών 2021 στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Αγ. Νικολάου Σεούλ Κορέας, χοροστατούντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Κορέας κ. Αμβροσίου.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: