e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Ανθομαγιοστόλιστη η "Κολόννα" του Άι Νικόλα στο Μπανάτο

Στο πλαίσιο της εορτής της 10ης μηνός Μαΐου, τοπικής εορτής της Εκκλησίας που παροικεί στη Ζάκυνθο, κατά την οποία τιμάμε την Πάροδο του Λειψάνου του Αγίου Νικολάου από το νησί μας, στην διάρκεια του μακρού και ριψοκίνδυνου ταξιδιού από τα Μύρα της Λυκίας στο Bari της Ιταλίας (1087), όπως κάθε χρόνο, φιλάγιοι γείτονες της Κολόννας (ήτοι: προσκυνηταριού) του Άι Νικόλα, στη θέση Λουρίδα του Μπανάτου, έφτιαξαν το καθιερωμένο μαγιάτικο στεφάνι και στόλισαν δι' αυτού τον παλαιό σιδερένιο σταυρό τση Κολόννας. 

 Μπορεί όλα τα λειτουργικά, εξαιτίας του Κορονοϊού, να συμβαίνουν στερεμένα και με πολλούς περιορισμούς, η Κολόννα πάντως στολίστηκε καθώς αρμόζει και συνηθίζεται από πολλών δεκαετιών! Και του χρόνου, ευχόμαστε, να εορτάσουμε εντελώς ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ από κάθε ιό ψυχών και σωμάτων!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών


10.5.2021, 11:36:40 AM 

Ρεπορτάζ: Μάκης Αδαμόπουλος | Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην προσφορά της Εκκλησίας κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και του αγώνα για την Ελευθερία που, όχι μόνο ένωνε την κοινότητα, αλλά δίδασκε τους υπόδουλους τη γλώσσα και την πίστη αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά τον χαιρετισμό του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Οι εργασίες άρχισαν σήμερα το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο με την εισαγωγική ομιλία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και τους χαιρετισμούς των Προέδρων της Εσθονίας και της Σλοβακίας, του Αρχιεπισκόπου, του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και της πρόεδρου της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη.

"Χριστός Ανέστη" στον Ορθόδοξο Ναό του Maputo από παιδιά της Επισκοπής το 2012 [video]

Η Ανάσταση του Κυρίου
Τοιχογραφία τής Helen Lieros από τον Καθεδρικό του Maputo.

Το υλικό της αναστάσιμης αυτής δημοσίευσης βιντεοσκοπήθηκε κατά το ταξίδι και την σύντομη διακονία μας στη Μοζαμβίκη, τον Ιανουάριο / Φεβρουάριο του 2012. 
     Ευχαριστούμε τα παιδιά του Ορθόδοξου Σχολείου της Επισκοπής, τα οποία έλαβαν μέρος, με χαρά και καλή διάθεση!!! Ευχόμαστε, πάντα να αριστεύουν και να βιώνουν αναστάσεις!!!
π. Π. Καποδίστριας

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΚΦΡΑΣΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

Το "Χριστός Ανέστη" από τη Γκάνα του 2011 στο "Νυχθημερόν", με 123.767 προβολές στο YouTube


Πριν δέκα χρόνια (Πάσχα του 2011), στο πλαίσιο των δημοσιεύσεών μας στον ίσκιο του Ήσκιου στο ειδικό αφιέρωμα Πάσχα 2011 ανά τον Κόσμο, αναρτήσαμε -μέσω του YouTube- ένα βίντεο του (μακαριστού και αξιομνημόνευτου σήμερα) Αρχιμανδρίτη Ισιδώρου Σαλάκου, Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Άκκρας στην αφρικανική χώρα Ghana, της οποίας προΐστατο εκείνο τον καιρό ο Σεβ. Μητροπολίτης Άκκρας κ. Γεώργιος, σήμερα ΓουινέαςΣτο βίντεο αυτό έχει αποτυπωθεί η Χαρά των Ορθόδοξων Ιθαγενών, καθώς χορευτικά ψάλλουν το "Χριστός Ανέστη".

Από εκείνη την ημέρα το αξιαγάπητο βίντεό μας έχει κάμει "τρελές" προβολές!!! Σήμερα -κατά σύμπτωσιν- διαπιστώνουμε ότι το έχουν μέχρι αυτή τη στιγμή προβάλει 123.767 χρήστες του διαδικτύου, ενώ διάφοροι απ' όλο τον κόσμο έχουν σχολιάσει με θερμά λόγια, ενώ πάμπολλοι το έχουν αναδημοσιεύσει στους δικούς τους ιστοτόπους!!!

Ανέλπιστη η επιτυχία της όμορφης αυτής στιγμής από την λειτουργική ζωή και εμπειρία των Ορθόδοξων Γκανέζων! Την αναδημοσιεύουμε σήμερα εδώ, ώστε οι φίλοι του Νυχθημερόν να συμμετάσχουν, αλλά ταυτόχρονα να μακαρίσουν τον αοίδιμο π. Ισίδωρο Σαλάκο, που τότε είχε την καλοσύνη να μας το στείλει, τώρα δε ο ίδιος μετέχει των αναστασίμων Χαρίτων της Αιωνιότητας!!!

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Νεκρολογία για τον Επίσκοπο Μοζαμβίκης Χρυσόστομο Καραγκούνη (+1.5.2021)

Γράφει ο Μητροπολίτης Πτολεμαΐδος κ. Εμμανουήλ

"Χριστός Ανέστη" από τον Πρωτοδιάκονο Στεπάν Βοζνιάκ | Тропар Пасхи грецькою мовою [video]

Αριστοτεχνικό "Χριστός Ανέστη" στα ελληνικά, από τον Πρωτοδιάκονο Στεπάν Βοζνιάκ και το σύνολο «Concordium» των σπουδαστών της Θεολογικής Ακαδημίας του Κιέβου της Αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑΥΜΑΣΤΕ:

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έπαψε να είναι Εκκλησία;

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα υπάρχει για πολύ καιρό. Και ακόμη κι αν συμβεί και πάλι σε αυτήν ότι συνέβη το 1917, όταν οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί κατέστρεφαν τρούλους εκκλησιών και έριχναν κάτω τους Σταυρούς τους, πιθανότατα θα επιβιώσει και στη συνέχεια θα ανακτήσει δύναμη και εξουσία, αλλά είναι απίθανο να γίνει Εκκλησία, Ναός του Θεού, εάν δεν αλλάξει στην ουσία της.  

Του Вадим Левашов (Vadim Levashov)

Εορτές Ζωοδόχου Πηγής, Αγ. Ιωάννου Θεολόγου και Αντίπασχα 2021 στη Σμύρνη

Υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα καθολικής απαγορεύσεως, εις τα οποία οφείλεται η ματαίωσις, διά δευτέραν φοράν, της από ετών καθιερωθείσης καθ’ έκαστον Μάιον ιεραποδημίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου εις Έφεσον, ετιμήθη η μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και Ευαγγελιστού εις τον Ι. Ναόν Αγίας Φωτεινής Σμύρνης.

Η τοπική των Σμυρναίων Εκκλησία εθεώρησε χρέος αυτής να μην αφήση ανεόρταστον τον Άγιον εις την γην της Ιωνίας, ένθα ούτος έδρασε, πολλώ δε μάλλον, καθ’ ην στιγμήν ο Επισκοπικός Κατάλογος της Αποκαλυπτικής Λυχνίας - Εκκλησίας της Σμύρνης ανάγει την απαρχήν του εις τας αποστολικάς χείρας του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.

Ως γνωστόν, ούτος υπήρξε, κατά την παράδοσιν, ο πνευματικός μέντωρ των δύο πρώτων Επισκόπων της Σμύρνης, Αγίων Βουκόλου και Πολυκάρπου, κατά δε τον ιστορικόν Σολομωνίδην, ασχοληθέντα με την εκκλησιαστικήν ιστορίαν της Σμύρνης, ο Άγιος Ιωάννης, ο Θεολόγος, εχειροτόνησε τον Άγιον Βουκόλον, εις δε τους Αγίους Αποστόλους Ιωάννην και Παύλον αποδίδονται αι χειροτονίαι των πρώτων πρεσβυτέρων της Σμύρνης.

Ούτως, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος προεξήρχε των Ιερών Ακολουθιών της μνήμης του Αγίου, του Μ. Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας, προέστη δ’ εν ταυτώ των Ι. Ακολουθιών της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής και της Κυριακής του Αντίπασχα.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κήδεψε τον Άρχοντα Μ. Πρωτέκδικο Δημήτριο Αθανάσωφ

H Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη της Εξοδίου Ακολουθίας του αειμνήστου Δημητρίου Αθανάσωφ, Άρχοντος Μεγάλου Πρωτεκδίκου της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η οποία τελέστηκε την Κυριακή του Θωμά, 9 Μαΐου 2021, από τον βουλγαρικό Κοιμητηριακό Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου Φερίκιοϊ.
Ο Παναγιώτατος, μετά την κηδεία, εξέφρασε τις συλλυπητήριες ευχές της Μητρός Εκκλησίας και την συμπαράστασή του προς την τεθλιμμένη χήρα κυρία Δωροθέα Αθανάσωφ και τους λοιπούς συγγενείς του εκλιπόντος, καθώς και προς ολόκληρη τη βουλγαρική παροικία της Πόλεως.

Ευχές προς Βαρθολομαίον και το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας για το Πάσχα 2021

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης δέχθηκε διαδοχικά, την Πέμπτη της Διακαινησίμου, 6 Μαΐου 2021, τον Μακ. Πατριάρχη των εν Τουρκία Αρμενίων κ. Sahak Maşalyan και τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αμίδης (Diyarbakır) κ. Ramzi Garmou, επί κεφαλής της Χαλδαιο-Καθολικής Εκκλησίας στην Τουρκία, μαζί με τον Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο κ. Remzi Diril, οι οποίοι συνεχάρησαν τον Παναγιώτατο και δι' Αυτού το ποίμνιο της Μητρός Εκκλησίας με την ευκαιρία του εορτασμού του Πάσχα.
Για τον ίδιο σκοπό, ο Παναγιώτατος δέχθηκε, την επομένη, 7 Μαΐου 2021, τον Σοφολογιώτατο Αρχιραββίνο των Εβραίων της Τουρκίας κ. Ishak Haleva.