e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Τιμώντας τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη εν Βανάτω Ζακύνθου [photos]


Πρωί 21ης Μαΐου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, τιμώντας τους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια, ψάλλοντος δε και ομιλήσαντος προς το εκκλησίασμα του κ. Σταματίου Ζούλα. 
     Σημειωτέον ότι η Θεία Λειτουργία δεν τελέστηκε -όπως είχε αναγγελθεί- στο μικρό παρεκκλήσιο του Αγίου Φιλουμένου, λόγω ισχυρών ανέμων, που έπνεαν εκείνη την ώρα.

Εορτή Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης 2021 στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων με Χειροτονία Διακόνου

Ἐν ἀτμοσφαίρᾳ ἀναστασίμου χαρᾶς καὶ βαθείας συγκινήσεως ἐτιμήθη ἐν τῇ καθ' ἡμᾶς ἱστορικῇ Ἱερᾷ Μητροπόλει ἡ ἑορτὴ τῶν Ἁγίων ἐνδόξων Ἰσαποστόλων καὶ θεοστέπτων βασιλέων Κωνσταντίνου καὶ Ἑλένης, καθ' ἣν ἐτελέσθη ὑπὸ τοῦ σεπτοῦ ἡμῶν Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γέροντος Πριγκηποννήσων κυρίου Δημητρίου ἡ εἰς διάκονον χειροτονία του π. Βασιλείου Καρατζίκου, γόνου λευϊτικῆς οἰκογενείας, καταγομένου ἐκ Πριγκήπου.

π. Χριστόδουλος Αγγελόγλου: Ο Άγιος Παΐσιος και η αλήθεια για το εμβόλιο με το χάραγμα [video]

Ο Άγιος Παΐσιος και η αλήθεια για το εμβόλιο με το χάραγμα. Σε διάφορα ζητήματα – προβλήματα που προκύπτουν στο σύνολο της κοινωνίας μας, είτε αυτά είναι καθαρά κοινωνικά είτε είναι πνευματικά και αφορούν το σύνολο της κοινωνίας, πολλοί εκ των «χριστιανών», κυρίως, για να ισχυροποιήσουν τη γνώμη τους, λένε ότι αυτό το είπε ο τάδε Άγιος, χωρίς ο Άγιος να έχει πει κάτι τέτοιο ή και αν έχει πει, έχει παρερμηνευθεί.

Το φαινόμενο αυτό στην εποχή μας είναι αρκετά έντονο και το αποτέλεσμα είναι η δυσφήμηση των Αγίων της Εκκλησίας μας και εν γένει ο διασυρμός της. Ορισμένοι διαβάζουν κάτι, ακούνε κάτι και λένε ότι το είπε ο τάδε Άγιος και από εκεί και πέρα η φαντασία τους οργιάζει. Πλέον αυτό που έχει πει ο Άγιος έχει διαστρεβλωθεί στο έπακρον, μόνο και μόνο για να διασπείρουν κάποιοι τη φαντασμένη γνώμη τους, λέγοντας ότι μαζί τους συμφωνεί και ο τάδε Άγιος.

Ιεροπρεπής και σεμνή η εορτή των ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Ανδραβίδα Ηλείας

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: π. Νικόλαος Κατσηδήμας

Οι Άγιοι είναι απαραίτητοι στη ζωή μας. Γι’ αυτό να μελετάμε τους βίους των αγίων, καλά και συχνά. Να αγαπάμε τους αγίους. Να τους τιμάμε. Να τους μιμούμαστε. Να ζητάμε τη βοήθεια και τις πρεσβείες τους. Να πιάσουμε φιλία μαζί τους. Να μας συνδράμουν, να μας βοηθήσουν στην ανημποριά μας, στις δυσκολίες μας. Να μη μας αφήσουν να απογοητευτούμε, να απελπιστούμε από τις αδυναμίες μας. Είχαν κι εκείνοι πολλές δυσκολίες. Όμως δεν αποθαρρύνθηκαν. Δεν το έβαλαν κάτω ποτέ. Όπως η Ανάσταση του Χριστού, έγινε το ευαγγέλιο που διαδόθηκε σε όλο τον κόσμο έτσι και όλοι οι άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, ευλογήθηκαν, χαριτώθηκαν και δοξάστηκαν από τον Τριαδικό Θεό μας!

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων [photos]

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Με την ευκαιρία της μνήμης των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε σήμερα, Παρασκευή, 21 Μαΐου 2021, στην Θεία Λειτουργία στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα περικαλλή Ι. Ναό των Υψωμαθείων.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλος κ. Ιάκωβος, ο οποίος τέλεσε την Θ. Λειτουργία.

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Επόπτης της Περιφερείας Υψωμαθείων.

Εκκλησιάστηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες κ. Ιωσήφ καθώς και πιστοί από την ευρύτερη περιοχή των Υψωμαθείων.

O Παναγιώτατος εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του που και φέτος βρέθηκε κοντά στους πιστούς της Περιφέρειας για την πανήγυρη του Ι.Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Οι Μικρασιάτες της Γαστούνης τίμησαν τους Ισαποστόλους Κωνσταντίνο και Ελένη

Ρεπορτάζ - φωτογραφίες: Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

Μέσα στην λαμπροφόρο χαρά της Αναστάσεως του Χριστού, η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, ανά την οικουμένη στις 21 Μαΐου κάθε χρόνο, τιμά ιεροπρεπώς τους δύο αυτούς Ισαποστόλους και πρώτους Ρωμιούς Αυτοκράτορες, αυτούς πού ίδρυσαν την Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Τιμά αυτούς που δημιούργησαν αυτό που λέμε «Βυζάντιο». Αυτούς που με τις ενέργειές τους και με την βοήθεια του Θεού, ανακάλυψαν τα Ιερά Προσκυνήματα στην Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων. Ο Μέγας Κωνσταντίνος μαζί με την Μητέρα του Αγία Ελένη αποτελούν ένα ηχηρό και ισχυρό παράδειγμα για όλους μας άρχοντες και αρχομένους.

Η εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης 2021 στο Παρίσι

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε την Παρασκευή 21η Μαΐου ε.ε. η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο ομώνυμο Ναό στο Παρίσι.
     Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Μελιτηνής κ. Μάξιμος, Πρωτοσυγκελλεύων, ενώ στην Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, Πατριαρχικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως Γαλλίας.
     Συμμετείχον ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Ξενιτέλλης και ο π. Sébastien Jambou. Συμπροσευχόμενος παρέστη ο π. Valentin Bratan.

Η πανήγυρις των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Πασάβαχτσε Χαλκηδόνος [photos]

Πανηγυρικά εορτάστηκε σήμερα, 21.5.2021, η μνήμη των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης στον ομώνυμο Ι. Ναό στο Πασάβαχτσε Χαλκηδόνος. Προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, συμπαραστατούμενος υπό του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου π. Ελευθερίου Αλούκου και του ιεροδιακόνου π. Αστερίου Μπαρντακτσή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στον εορτάζοντα Ναό των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, στο Σύδνεϋ

Την Πέμπτη, 20 Μαΐου, παραμονή της εορτής των Ισαποστόλων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος μετέβη στον φερώνυμο Ιερό Ναό, στο προάστιο Newtown του Σύδνεϋ, και χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τον Ιερατικώς Προϊστάμενο του Ναού, π. Νεκτάριο Ζορμπαλά, και από άλλους ιερείς της πόλεως του Σύδνεϋ.

Η εν Ζακύνθω εκδήλωση για την 157η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα

Πραγματοποιήθηκαν σήμερα, 21.5.2021, οι εκδηλώσεις για τα 157 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.

Tην κυβέρνηση εκπροσώπησε η Υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή.Μετά από πρόσκληση που απέστειλε ο Βουλευτής Ζακύνθου, Διονύσης Ακτύπης, στο νησί ήρθαν για τις εκδηλώσεις τέσσερις ακόμα βουλευτές και συγκεκριμένα οι: Νόνη Δούνια, (Α΄ Πειραιώς), Στέλλα Μπίζιου (Λάρισας), Μίλτος Χρυσομάλλης (Μεσσηνίας) και Νεοκλής Κρητικός (Λακωνίας).

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων περιελάμβανε:

Πατριαρχική Χοροστασία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης Υψωμαθείων [live]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστατεί σήμερα, Παρασκευή 21η Μαΐου 2021, κατά την Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης της Περιφέρειας Υψωμαθείων. 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πυροπλήκτους Κορίνθου και Μεγάρων

Την συμπάθεια και τη συμπαράσταση της Μητρός Εκκλησίας και του ιδίου προσωπικώς για την καταστροφική πυρκαϊά που έπληξε περιοχές της Κορίνθου και των Μεγάρων εκφράζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης με επιστολές του προς τους Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιο και Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Κωνσταντίνο.

Επίσης, ο Παναγιώτατος απέστειλε Πατριαρχικό Γράμμα συμπαραστάσεως και προς τον Αρχιμ. κ. Χρυσόστομο, Ηγούμενο της Ιεράς Ανδρώας Κοινοβιακής Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων, του οποίου η Μονή υπέστη ζημίες από τις φλόγες και διεσώθη χάρη στις άοκνες και θαρραλέες προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.
__________
Από το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Πατριαρχικά Εσπέρια στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Σταυροδρομίου [photos]

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος χοροστάτησε την Πέμπτη, 20 Μαΐου 2021, το απόγευμα, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή των Αγίων ενδόξων, μεγάλων, θεοστέπτων και Ισαποστόλων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ι. Ναό της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου.  

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολ. Μ. Ιεροκήρυξ κ. Πανάρετος, ο οποίος τέλεσε τον Μ. Εσπερινό. 

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο Σεβ. Μητροπολίτης Τρανουπόλεως κ. Γερμανός, Αρχιερατικώς Προϊστάμενος της Κοινότητος Σταυροδρομίου.

"Τοῦ ἡλίου ἐκλείποντος". Επίκαιρες σκέψεις για το ολοκαύτωμα στη Μεγαρίδα

τοῦ Κωνσταντίνου Δ. Μενιδιάτη,

Χημικοῦ M. Sc., Ph. D., Θεολόγου-ὑπ. Δρος τοῦ Κανονικοῦ Δικαίου

«Ἦν δὲ ὡσεὶ ὥρα ἕκτη καὶ σκότος ἐγένετο ἐφ' ὅλην τὴν γῆν ἕως ὥρας ἐνάτης, τοῦ ἡλίου ἐκλείποντος» (Λκ. 23, 44), μόνον ἐτοῦτα τὰ λόγια τοῦ Εὐαγγελιστοῦ Λουκᾶ θὰ περιέγραφαν σήμερα τὴν κατάσταση στὴ Μεγαρίδα, τὸν τόπο μου τὸν εὐλογημένο -καὶ συγχωρέστε μου τὸ πρτο πρόσωπο, μὰ ὁ πόνος εἶναι προσωπικός- ποὺ σήμερα καίγεται ἑπταπλασίως ὡσὰν τὴν κάμινο τῆς Βαβυλῶνος∙ τὸν τόπο τὸν κατάφυτο μὲ τὰ ἀμέτρητα ἐλαιόδεντρα καὶ τὰ ἀπάτητα δάση. Μὰ πιὸ πολὺ τὸν τόπο τῶν Ἁγίων καὶ τῶν Μοναστηριῶν, τῶν Μοναστηριῶν μας ποὺ σὰν τὶς φωλιὲς τῶν πτηνῶν τοῦ οὐρανοῦ στὶς παρυφὲς τῶν Γερανείων, ἔγιναν καὶ δικιά μας φωλιὰ καὶ καταφυγὴ καὶ σκέπη καὶ προστασία καὶ λιμάνι… Τὰ Μοναστήρια μας, καὶ πιὸ πολὺ τὰ Μοναστήρια τοῦ Παπποῦ τοῦ Δαμασκηνοῦ∙ ἡ Μονὴ τῆς Ἁγίας Παρασκευῆς στὸ Μάζι, τῆς Κυρᾶς τῶν Γερανείων καὶ τοῦ Τιμίου Προδρόμου τοῦ Μακρυνοῦ, τοῦ Παπποῦ τοῦ Αϊ-Γιάννη, ποὺ δὲν ὑπάρχει κάτοικος τούτου τοῦ τόπου ποὺ νὰ μὴν ἀγαπᾶ καὶ νὰ μὴν εὐλαβεῖται!