e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

Έτοιμοι για την Πεντηκοστή 2021 στη Φανερωμένη Βανάτου εν Ζακύνθω


Πανέτοιμοι είμαστε στην Ενορία μας και μάλιστα στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω Ζακύνθου, για την αυριανή μεγάλη εορτή της Πεντηκοστής. Οι ευγενικές και αφοσιωμένες Κυρίες της Ενορίας (οι οποίες -σημειωτέον- κάθε βδομάδα έχουν την επιμέλεια του ευπρεπισμού των εκκλησιών μας), ετοίμασαν και τα γιορτινά παραδοσιακά "ματζέτα", από μερτιά και γαρύφαλλα, τα οποία θα διανεμηθούν στο εκκλησίασμα κατά τον Εσπερινό της Γονυκλισίας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΣΤΙΓΜΕΣ:

Ψυχοσάββατο προ Πεντηκοστής 2021 στη Σμύρνη


Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, προ της Πεντηκοστής, των Ψυχών. Θεία Λειτουργία στο Ναό της Αγίας Φωτεινής και Τρισάγιο στο Ορθόδοξο Κοιμητήριο Σμύρνης.

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Σάββατο, 19 Ιουνίου 2021, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βορείου Μακεδονίας, Εξοχ. κ. Stevo Pendarovski, ο οποίος έγινε δεκτός με ιδιαίτερη τιμή.

Πατριαρχικός Εσπερινός στο Φανάρι επί τη εορτή της Πεντηκοστής 2021 [video]

Απόγευμα Σαββάτου προ της Πεντηκοστής, 19 Ιουνίου 2021, στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στο Φανάρι, ο εόρτιος Εσπερινός της εορτής, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ:

"Ἄρτι καινουργεῖται ἡ συμφωνία"

«Γλῶσσαι ποτέ συνεχύθησαν διά τήν τόλμαν τῆς πυργοποιΐας. Γλῶσσαι δέ νῦν ἐσοφίσθησαν διά τήν δόξαν τῆς Θεογνωσίας. Ἐκεῖ κατεδίκασε Θεός τούς ἀσεβεῖς τῷ πταίσματι. Ἑνταῦθα ἐφώτισε Χριστός τούς ἁλιεῖς τῷ Πνεύματι. Τότε κατειργάσθη ἡ ἀφωνία πρός τιμωρίαν. Ἄρτι καινουργεῖται ἡ συμφωνία, πρός σωτηρίαν τῶν ψυχῶν ἡμῶν» (Δοξαστικό τῶν Ἀποστίχων τοῦ Ἑσπερινοῦ τῆς Πεντηκοστῆς σέ ἦχο πλάγιο τοῦ τετάρτου)

«Κάποτε οι γλώσσες βρέθηκαν σε σύγχυση εξαιτίας της τόλμης (του θράσους) του χτισίματος ενός πύργου (της Βαβέλ). Τώρα οι γλώσσες έγιναν σοφές, για χάρη της δόξας του να γνωρίζουμε τον Θεό. Εκεί κατεδίκασε ο Θεός τους ασεβείς για την αμαρτία τους. Εδώ φώτισε ο Χριστός τους ψαράδες, διά του Αγίου Πνεύματος. Τότε πραγματώθηκε η αφωνία, η αδυναμία των ανθρώπων να μιλήσουν την ίδια γλώσσα, για τιμωρία τους. Τώρα πλέον καινούργιο έργο είναι η συμφωνία Θεού και ανθρώπων για την σωτηρία των ψυχών μας».

Σάββατο προ της Πεντηκοστής 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα, Σάββατο 19/06/2021, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ναΰδριο της Σχολής, χοροστατούντος του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. 
Μετά το πέρας της Λειτουργίας ανεγνώσθη υπό του Καθηγουμένου το νενομισμένο νεκρώσιμο τρισάγιο υπέρ των απ' αιώνος κεκοιμημένων πατέρων και αδελφών μας, ιδία δε των συνδεομένων με την Θεολογική Σχολή.
Εκκλησιάστηκε περιορισμένος αριθμός πιστών, συμφώνως προς τα μέτρα για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

Σάββατο των Ψυχών 2021 στην Αιθιοπία

Σάββατο των Ψυχών σήμερα, 19 Ιουνίου 2021 και στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αδδίς Αμπέμπα, εντός του κοιμητηρίου της Ελληνικής Κοινότητος, τελέσθηκε από τον Πρωτοσύγκελλο Μέγα Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Μπαρμπέρη η Θεία Λειτουργία και η Επιμνημόσυνη δέηση, για την αιώνια ανάπαυση όλων των ψυχών των κεκοιμημένων που αναπαύονται εντός αυτού, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.

Δεν φτάνει μόνο να νικάς το Κακό

«Ο απαθής αποστρέφεται με υπερβολικό μίσος το κακό, ενώ ο απαθέστερος είναι άπληστος στον  πλούτο των αρετών» (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

Στην εποχή μας έχουμε ταυτίσει ως κακό μόνο ό,τι αντίκειται στους κοσμικούς νόμους. Κάθε τι που πληγώνει τον άλλο, κάθε τι που δημιουργεί στον εαυτό μας τραύματα σωματικά και ψυχικά είναι κακό μόνο όταν είναι παράβαση των δικαιωμάτων της ζωής, της ελευθερίας, της περιουσίας του άλλου. Αλλιώς, υπάρχει μεγάλη ανεκτικότητα, με αποτέλεσμα το κακό να το αντιμετωπίζουμε ως σχετική κατηγορία. Το καλό θεωρείται αυτονόητο και δεν πολυεπαινείται. Είδηση είναι μόνο ό,τι αποκλίνει, ό,τι προκαλεί φόβο. Είδηση είναι η ικανοποίηση των επιθυμιών των διάσημων προσώπων. Είδηση είναι η προβολή των σωμάτων. Δελτίο καλών ειδήσεων σπάνια υπάρχει.