e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Αγάπη και κατάκριση

«Εκείνος που αγαπά τον πλησίον του, ποτέ δεν θα ανεχθεί ανθρώπους που καταλαλούν» (άγιος Ιωάννης της Κλίμακος)

                Στην σχέση του ζευγαριού, όπως και στις σχέσεις γονέων και παιδιών και των αδερφιών μεταξύ τους, είναι αναπόφευκτο φαινόμενο η κατάκριση. Αυτή εκφράζεται με την καταλαλιά, δηλαδή τις συνεχείς κατηγορίες εις βάρος του άλλου, αληθινές και ψεύτικες, με την απαίτηση «γιατί δεν κάνεις ή δεν είσαι αυτό που θέλω εγώ;», αλλά και με τον θρίαμβο των λογισμών που γίνονται σενάρια αμφισβήτησης της αγάπης του άλλου και, την ίδια στιγμή, διάλυσης του χαρακτήρα του. Η κατάκριση μαρτυρεί πως η αγάπη δεν είναι τόσο δυνατή στη σχέση.

Νοσταλγία Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς

Γράφει ο Ιερομόναχος Ανδρόνικος Αγαλιανός

Ήταν φθινόπωρο του 2013, όταν διάκονος τότε σε ηλικία 23 ετών βρέθηκα με τις αποσκευές μου στα Ιωάννινα, σε ένα μέρος ξένο και άγνωστο καθώς έχοντας δώσει πανελλήνιες εξετάσεις, είχα περάσει στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία της Βελλάς.

Βαρθολομαίος: "Η μεγαλυτέρα δύναμις της Εκκλησίας είναι ο Χριστός. Και ούτος εσταυρωμένος"

"Διά την Εκκλησίαν του Χριστού δεν υπάρχουν εγκόσμιοι δυνάμεις. Ούτε η έκτασις η γεωγραφική, ούτε τα πλήθη των οπαδών της, ούτε ο υλικός πλούτος, είναι δυνατόν να αποτελούν δυνάμεις διά την Εκκλησίαν του Χριστού. Η μεγαλυτέρα δύναμίς της είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Και ούτος εσταυρωμένος", υπογράμμισε ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, στην ομιλία που πραγματοποίησε, μετά την Θεία Λειτουργία, στην οποία χοροστάτησε, σήμερα, Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021, για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Αποστόλων, στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Φερίκιοϊ. Με τα λόγια αυτά ο Παναγιώτατος απάντησε σε όλους όσοι λησμονούν αυτή την αλήθεια και ονειρεύονται, όπως είπε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο "κάπου εις το εξωτερικόν, ως ένα Βατικανόν της Ορθοδοξίας, με κοσμικήν αίγλην και δύναμιν".

Εγκύκλιος Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για την Επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Αμερική (23.10-3.11.2021) [en]

Τη συνδρομή της Εκκλησίας για να πειστούν οι πολίτες να εμβολιαστούν ζήτησε ο Πρωθυπουργός

Το θέμα της πανδημίας και του εμβολιασμού κυριάρχησε στο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο στο Μέγαρο Μαξίμου. 

«Ελπίζουμε και οι υψηλές θερμοκρασίες να βοηθήσουνε στον περαιτέρω περιορισμό του κορονοϊού και της εξάπλωσής του. Όπως ξέρετε, είμαστε σε καλή κατάσταση, έχουμε περιορίσει σημαντικά τα κρούσματα, έχουμε επιταχύνει πολύ τους εμβολιασμούς», είπε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε: 

Τα Ονομαστήρια του Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων Αποστόλου [video]

Σήμερα, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, επί τη Συνάξει των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, άγει τα ονομαστήριά του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος προέστη της Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής Θεραπείων. 
Συλλειτούργησαν: ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ευδοκιάδος κ. Αμβρόσιος και κληρικοί της Μητροπόλεως Δέρκων. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Αρχιερατική Λειτουργία στο πανηγυρίζον Παρεκκλήσιο των Αγίων Αποστόλων Κερίου εν Ζακύνθω


Πρωί Τετάρτης, 30ής Ιουνίου 2021, εορτής των Αγίων Αποστόλων, στο πανηγυρίζον γραφικό Παρεκκλήσιό τους στο χωριό Κερί Ζακύνθου, το οποίο ανήγειρε και προσέφερε στην Ενορία ο εντόπιος Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λιβέρης, Καθηγούμενος της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου.
     Στη σημερινή Ευχαριστιακή Σύναξη προέστη ο παρεπιδημών Σεβ. Μητροπολίτης Αξώμης κ. Δανιήλ, ο εκ Ζακύνθου. 

Ακολουθεί σχετικό φωτορεπορτάζ του Ιωάννη Μπράτη: 

Η εορτή του Αγ. Αποστόλου Παύλου στην Lille της Γαλλίας

Την Κυριακή 27η Ιουνίου ε.ε. με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στην Ενορία του Αποστόλου Παύλου (Λίλλης). Λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε στον παραπλεύρως καθολικό Ι. Ναό του Αγίου Ανδρέου. Προέστη ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Ειρηναίος, Πατριαρχικός Επίτροπος της Ι. Μητροπόλεως Γαλλίας, ο οποίος ωμίλησε επικαίρως, συμπαραστατούμενος υπό του Ιερατ. Προϊσταμένου Αρχιμ. Αιμιλιανού Μπογιάννου, διευθυντού του Γραφείου της Ορθοδόξου Εκκλησίας παρά τη Ευρωπαϊκή Ενώσει. Πολλοί πιστοί, τόσο από την Λίλλη, όσο και από τις γύρω περιοχές, συμμετείχαν στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Ακολούθησε δεξίωση στους κήπους του Ναού.

Πατριαρχική Χοροστασία στην Ευχαριστιακή Σύναξη των 12 Αποστόλων Φερίκιοϊ ΚΠόλεως [video]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος σήμερα Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2021, χοροστάτησε στην Θεία Λειτουργία, επί τη εορτή της Συνάξεως των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων, που τελέστηκε στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο Ιερό Ναό στο Φερίκιοϊ. 
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ: