e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 1 Αυγούστου 2021

1η Παράκληση προς την Παναγία στη Φανερωμένη Μπανάτου υπό καύσωνα


Με 38,8 βαθμούς καύσωνα εψάλαμε απόψε (1η Αυγούστου 2021) στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου τον πρώτο Παρακλητικό Κανόνα προς την Θεομήτορα, με την παρουσία ολίγων πιστών που αψήφησαν την απόλυτη ζέστη. 
     Τον λειτουργό Εφημέριο πλαισίωσαν από το αναλόγιο οι κ.κ. Δημήτριος Κάνδηλας, Σταμάτιος Ζούλας και Ιωάννης Καραβάνης. Ο κ. Ζούλας ομίλησε σχετικά με την Παναγία.

Μνημόσυνο Μητροπολίτου Κινσάσας στη Μητρόπολη Πριγκηποννήσων


Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του εξ ημών μεταστάντος αειμνήστου Μητροπολίτου Κινσάσας κυρού Νικηφόρου, ετέλεσε το Σάββατον, 31ην Ιουλίου 2021, εν τω Ι. Ναώ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πριγκήπου, ο Σεβ. Ποιμενάρχης ημών Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, αδελφός εν Χριστώ και φίλος του μεταστάντος. Αιωνία αυτού η μνήμη! 
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Μεγάλη Παράκληση προς την Παναγία στο Αγίασμα Αγ. Κυριακής Κιρέτσμπουρνου Μητροπόλεως Δέρκων

Τό ἑσπέρας τῆς Κυριακῆς 1ης Αὐγούστου ἀρξ. μ., ἐν τῷ Ἱερῷ Ἁγιάσματι τῆς Ἁγίας Κυριακῆς Κιρέτσμπουρνου, ἐψάλη ὁ Μέγας Παρακλητικός Κανών πρός τήν Ὑπεραγίαν Θεοτόκον καί ἐτελέσθη ἀρτοκλασία ὑπερ ὑγείας, χοροστατοῦντος τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου ἡμῶν Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Ἀποστόλου.
Μετά τό πέρας τῆς Ἱερᾶς Παρακλήσεως ἐπηκολούθησε δεξίωσις ἐν τῷ αὐλογύρῳ τοῦ Ἱεροῦ Ἁγιάσματος.

Το Σταυροπήγιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία άνοιξε για τους πιστούς

Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ (Ανισένκο) τέλεσε σήμερα Θεία Λειτουργία στον κύριο ναό του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο – τον ναό του Αγίου Ανδρέα στο Κίεβο. Μαζί του συλλειτούργησε ο ιερομόναχος Θεοδόσιος (Λιαχόβιτς) από τη Μονή του Αγίου Μιχαήλ και ο ιερομόναχος Βικέντιος (Κόζακ) από το μοναστήρι του Αγίου Νεκτάριου Αιγίνης της Μητρόπολης του Περιάσλαβ της Ουκρανικής Εκκλησίας. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με αφορμή την εορτή της μνήμης των Αγίων Πατέρων των έξι Οικουμενικών Συνόδων.

Κυριακή, 1.8.2021, εορτάζοντας την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού στη Φανερωμένη Μπανάτου


Πρωί Κυριακής Στ΄ Ματθαίου, 1ης Αυγούστου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης εν Βανάτω της Ζακύνθου, η Ευχαριστιακή Σύναξη της ημέρας, ιερουργούντος του Εφημερίου π. Παναγιώτη Καποδίστρια και σεμνοπρεπώς ψαλλόντων των κ.κ. Σταματίου Ζούλα και Ιωάννου Καραβάνη. Ο κ. Ζούλας, εξάλλου, ομίλησε προς τους εκκλησιαζόμενους επί της ευαγγελικής περικοπής. 
     Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας έγινε η Λιτή της εορτής της Προόδου του Τιμίου Σταυρού. Ο Εφημέριος θύμισε προς τους πιστούς ότι τω καιρώ εκείνω των Βυζαντινών, κατά την 1η Αυγούστου εξήρχετο ο Τίμιος Σταυρός από το Παλάτιον (ή, κατ' άλλους, από το Σκευοφυλάκιο της Μεγάλης Εκκλησίας), όπου θησαυριζόταν, στις οδούς και τα σοκάκια της Κωνσταντινουπόλεως προς ευλογίαν του λαού και για την απαλλαγή από τις επιδημίες. Που σημαίνει ότι τώρα, εν ημέραις νέας Πανδημίας και μεγάλου Θανατικού, η λιτή του Σταυρού χρειάζεται πάλι και πάλι! Η εορτή αυτή θεσπίστηκε εις ανάμνησιν της διασώσεως των Βυζαντινών από τους Σαρακηνούς διά του Σταυρού του Κυρίου.
     Τέλος, έγινε Αγιασμός επί τη 1η του μηνός και τη απαρχή του Αγίου Δεκαπενταύγουστου, από τον οποίον έλαβαν όλοι για να αγιάσουν τα σπιτικά τους!

1ος Παρακλητικός Κανών προς την Θεοτόκο εν Φαναρίω [video]

Ο 1ος Παρακλητικός Κανών προς την Θεοτόκο εψάλη απόψε, 1η Αυγούστου 2021, εν Φαναρίω, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Κυριακή Στ΄ Ματθαίου στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Τελέστηκε σήμερα, Κυριακή 1 Αυγούστου 2021, εορτή της Προόδου του Τιμίου Σταυρού, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία στο ναΰδριο της Σχολής, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε ο ειθισμένος Αγιασμός επί τη ενάρξει του μηνός. Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο Γέρων Χαλκηδόνος λειτουργός στη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους

Κείμενο – Φωτογραφίες: Κώστας Τζιβανίδης / Άγιον Όρος

Με τη δέουσα Αγιορείτικη τάξη και κατάνυξη τελέστηκε το πρωί της Κυριακής (1-8-2021) στο Καθολικό της Ι. Μ. Παντοκράτορος αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Το "Αληθώς" τιμά τη ζωγράφο ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΣΕΑ. Λαμπρά τα Εγκαίνια αναδρομικής Έκθεσής της

Η Μαρία Ρουσέα στο σπίτι της, στο Λόφο του Στράνη, την Τετάρτη, 28.7.2021.

Τα Εγκαίνια της τιμητικής - αναδρομικής Έκθεσης της μεγάλης σύγχρονης Καλλιτέχνιδας της Ζακύνθου, πολυαγαπητής σε όλους μας ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΣΕΑ, πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς το σαββατόβραδο, 31 Ιουλίου 2021, στην αίθουσα τέχνης του "Αληθώς", δηλαδή του Μορφωτικού Κέντρου Λόγου Ενορίας Βανάτου εν Ζακύνθω. 

Πάμπολλοι φιλότεχνοι προσήλθαν σε παρέες (προς αποφυγήν συνωστισμού), για να θαυμάσουν τα εκτιθέμενα έργα της Καλλιτέχνιδας και να εκφράσουν από καρδιάς λόγια αγάπης προς αυτήν. Άνθρωποι της Εκκλησίας, των Γραμμάτων, των Τεχνών, της Επιστήμης, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι σωματείων και ιδρυμάτων, εκπαιδευτικοί παλαιότεροι και νεότεροι, ευάριθμα νέα παιδιά που θέλγονται γενικώς από την τέχνη, ειδικώς όμως όλοι ενθουσιασμένοι με την ζωγραφική της Ρουσέα, η οποία, παρότι έρχεται από παλιά και προσεισμικά του Τζάντε, αποπνέει ακόμη και ακόμη εφηβικό σφρίγος και άφθιτη νεανικότητα

Η ίδια η τιμώμενη Καλλιτέχνιδα δεν κατόρθωσε να είναι παρούσα αυτοπροσώπως, λόγω της προχωρημένης ηλικίας της, όμως την εκπροσώπησε άξια η Κόρη της, Σίσσυ, με την οικογένειά της. Ψηφιακώ τω τρόπω μπορούσαν οι επισκέπτες να δουν και να ακούσουν την Ρουσέα, μες από βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε πριν από λίγες ημέρες και παρεχόταν ως δυνατότητα μέσω QR code, καθώς επίσης ξενάγηση σε όλα τα έργα της έκθεσης.

Για όλα μόχθησαν ο επιμελητής της Έκθεσης Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας με τους συνεργάτες του. 

Η Έκθεση θα ισχύει μέχρι τις 25 Αυγούστου 2021, θα ανοίγει όμως κατόπιν συνεννοήσεως, λόγω της βεβαρημένης επιδημιολογικής κατάστασης της Ζακύνθου και για την αποφυγή προβλημάτων εκ της Πανδημίας. 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΛΟΥΣΙΑ ΦΩΤΟΘΗΚΗ:

Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας λειτούργησε στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης, νοσηλευόμενος αυτές τις ημέρες στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, λειτούργησε μόνος σήμερα, Κυριακή Στ΄ Ματθαίου, 1.8.2021, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο και μάλιστα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, με κανονική άδεια του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄. Εκεί τελούσε τη Θεία Λειτουργία και ο Άγιος Νεκτάριος. 

Ο Μητροπολίτης ευχήθηκε προς ιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλευόμενους τα δέοντα, προσευχόμενος για την απαλλαγή του κόσμου μας από τη φρικτή εμπειρία του Κορονοϊού. Έγινε, εξάλλου, Αρτοκλασία, Παράκληση προς την Παναγία και Αγιασμός.

Αρχιερατική Λειτουργία στο Φανάρι προς τιμήν της Αγίας Σολομονής [video-photos]

Επί τη μνήμη της Αγίας Σολομονής, το ιερό λείψανο της οποίας φυλάσσεται στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, σήμερα, Κυριακή 1η Αυγούστου 2021, τελείται πανηγυρική Θεία Λειτουργία, προεστώτος του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ιωακείμ. Συμπροσευχόμενος στο ιερό Βήμα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΕΣ του YANI KAYAKOPARAN: