e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

Ο Πατροκοσμάς και ο χριστιανικός Διαφωτισμός

Όσο κι αν δεν μας αρέσει, όσο κι αν από πολλές πλευρές ο εκκλησιαστικός λόγος λειτουργεί μόνο καταγγελτικά, ο κόσμος μας πορεύεται προς ατραπούς στις οποίες η πίστη και η παράδοσή μας περιθωριοποιούνται. Δεν είναι μόνο ο θόρυβος του politically correct ή η θέαση της θρησκευτικότητας ως ιδιωτικής υπόθεσης που δεν αφορά στον δημόσιο λόγο και τρόπο. Μπορεί να κρατιούνται στον δημόσιο βίο ορισμένα στοιχεία της σύνδεσης κράτους και εκκλησίας, ως ανάμνηση του παρελθόντος, όμως, ολοένα και περισσότερο, γίνεται εμφανές ότι η εκκλησία αρκείται στην διατήρηση της θέσης της στην κοινωνία ακολουθώντας, συχνά λαχανιασμένη και με πολλή γκρίνια, τις κρατικές επιταγές, χωρίς να έχει διάθεση να αρθρώσει λόγο σύγχρονο, ουσιαστικό, συνθετικό. Παλεύει σε μάχες χαρακωμάτων, ενώ οι πιστοί, σε ένα μεγάλο ποσοστό, έχουν αποδεχθεί ότι η ταυτότητα είναι και χριστιανική, αλλά όχι μόνο.

Ο Κιέβου Επιφάνιος συναντήθηκε με Αγιορείτες Πατέρες στην έδρα του

Στις 25 Αυγούστου 2021, ο Μακαριώτατος Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος συναντήθηκε με πατέρες από το Άγιο Όρος στο Μητροπολιτικό Οίκο.

Μεταξύ της μοναστικής αντιπροσωπείας από το Άγιο Όρος ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ και ο Ιερομόναχος Λουκάς, αγιογράφος, από την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, ο οποίος φιλοτέχνησε την περγαμηνή με τον Τόμο Αυτοκεφαλίας της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ιερομόναχος Νικήτας Παντοκρατορινός, ο συντάκτης του γνωστού φυλλαδίου "Η όλη αλήθεια για το Ουκρανικό Εκκλησιαστικό Ζήτημα".

Ο Πρέσβης της Δανίας στην Άγκυρα επισκέφθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021, ο Εξοχ. κ. Danny Annan, Πρέσβης της Δανίας στην Άγκυρα. 

Ο κ. Annan, ο οποίος συνοδευόταν από τον Εντιμ. κύριο Thierry Hoppe, Γενικό Πρόξενο στην Πόλη, έγινε δεκτός από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, και είχαν μακρά συζήτηση σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Στη συνάντηση παρέστη και ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ.

Στη συνέχεια ο Πρέσβης, μαζί με τον Γενικό Πρόξενο, επισκέφθηκαν τον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό και ενημερώθηκαν από τον Πανοσιολ. Μ. Σύγκελλο κ. Ιάκωβο για την ιστορία και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Φώτο: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Τελευταίοι φιλότεχνοι στην Έκθεση Ζωγραφικής της Μαρίας Ρουσέα στο "Αληθώς"


Η τιμητική - αναδρομική Έκθεση με έργα τέχνης της διαπρεπούς ζακυνθινής ζωγράφου ΜΑΡΙΑΣ ΡΟΥΣΕΑ, που παρουσιάσθηκε τον τελευταίο μήνα στην αίθουσα τέχνης του Μορφωτικού Κέντρου Ενορίας Βανάτου "Αληθώς", αποτελεί πια παρελθόν!... Έληξε στις 25 Αυγούστου 2021, αφήνοντας μια γεύση νοσταλγίας σε όσους την περιηγήθηκαν. 

Όμως τίποτε δεν τελειώνει! Η Τέχνη -όπως και καθετί το ωραίο- βρίσκεται πάντα στην αρχή της! Η δε Μαρία Ρουσέα, καλλιτέχνιδα από τα γεννοφάσκια της, αν και σε προχωρημένη ηλικία, διατηρεί πάντα την δροσιά της πρώτης νιότης μες από την εναποτύπωση εφηβικότητας και σφριγηλότητας, που έχει καταφέρει στα έργα της! Την συγχαίρουμε, την ευχαριστούμε, την αγαπάμε!

Όλα τα ανωτέρω αποτελούν και συναισθήματα όσων επισκέφτηκαν την Έκθεση. Άνθρωποι Γραμμάτων, Τεχνών, Επιστημών, καθημερινού Μόχθου, φιλότεχνοι όλοι που μας τίμησαν με την παρουσία τους, εδώ στο ταπεινό μας "Αληθώς"

Ακολουθούν ενδεικτικές φωτογραφίες από επισκέψεις Φίλων, κατά τις τελευταίες ημέρες:

Ολίγα για τη φυγόκεντρη διάθεση της ζωγράφου Μαρίας Ρουσέα (με αφορμή την αναδρομική έκθεσή της στο "Αληθώς")

Γράφει και παρουσιάζει ο π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Με την ζακυνθινή ζωγράφο Μαρία Ρουσέα με συνδέει πολύχρονη και αδιατάρακτη φιλία. Από παιδί με συνέπαιρναν οι ψιλοφευγάτες δημιουργίες της: Άγγελοι νωπογραφημένοι, άλογα φτερωτά, γοργόνες αντρογυναίκες, κορίτσια ευφάνταστα, τοπία της γενέτειρας τεθλασμένα! Είχαν όλοι τους μια φυγόκεντρη διάθεση απροσδιόριστη, μιαν έντονη ροπή φτερουγίσματος έξω και πάνω απ’ τις καταστάσεις, που μού πήγαινε “γάντι”.

"Μπασίματα" Αγίου Διονυσίου, Ζάκυνθος 26.8.2021. Β΄ μέρος: Λιτανεία του σεπτού Σκηνώματος [photos]


Μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο των "Μπασιμάτων" του Αγίου Διονυσίου (26 Αυγούστου 2021), σύμφωνα με τα ειωθότα, έγινε λιτάνευση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου της Συγχωρητικότητας τρις εντός του Ναού Του, ακολούθως κατανυκτική δέηση ενώπιόν Του και εναπόθεσή Του στην Λάρνακα της μόνιμης κοιμήσεώς Του.

[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

"Μπασίματα" Αγίου Διονυσίου, Ζάκυνθος 26.8.2021. Α΄ μέρος: Αρχιερατικό Συλλείτουργο [40 photos]

Με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, γνωστό ως "Μπασίματα", έληξε σήμερα (26.8.2021) το εορταστικό θερινό τριήμερο για τη Μετάθεση του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Διονυσίου, στη Μονή Του, εν Ζακύνθω, υπό την σκιά της διαρκούσης Πανδημίας εκ του Covid-19. 
     Προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, με συλλειτουργό τον Σεβ. Μητροπολίτη Αξώμης κ. Δανιήλ. Ομίλησε κατάλληλα ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Λυκογιάννης, Ιεροκήρυκας Ι. Μ. Ζακύνθου.
[Φωτογραφίες: Ιωάννης Πορφύριος Καποδίστριας]

Νέος Αρχιερατικώς Προϊστάμενος Σταυροδρομίου ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών Ανδρέας

Κατόπιν τῆς οἰκειοθελοῦς παραιτήσεως τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Τρανουπόλεως κ. Γερμανοῦ ἐκ τῆς θέσεως τοῦ Ἀρχιερατικῶς Προϊσταμένου Σταυροδρομίου, ἡ Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος, ὡς Ἀρχιεπίσκοπος καί Ποιμενάρχης τῆς Ἁγιωτάτης Ἀρχιεπισκοπῆς Κωνσταντινουπόλεως, τήν οὑτωσί κενωθεῖσαν θέσιν ἀνέθεσεν εἰς τόν Σεβ. Μητροπολίτην Σαράντα Ἐκκλησιῶν κ. Ἀνδρέαν, ὁ ὁποῖος ἀναλαμβάνει τά καθήκοντά του ἐν τῇ μεγαλωνύμῳ Κοινότητι μέ τήν ἀρχήν τοῦ νέου ἐκκλησιαστικοῦ ἔτους, ἤτοι τήν 1ην ἀρχομένου μηνός Σεπτεμβρίου. 

Ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης ἀνήγγειλε τά ἀνωτέρω διά σεπτῶν Πατριαρχικῶν Γραμμάτων τόσον εἰς τόν νέον ἐκπρόσωπον Αὐτοῦ ὅσον καί εἰς τήν ὑπό τήν προεδρίαν τοῦ Ἐντιμοτάτου κ. Γεωργίου Σ. Παπαλιάρη Ἐφοροεπιτροπήν τῆς Κοινότητος, ἐνῶ ἐξέφρασε προφορικῶς καί γραπτῶς τήν πλήρη εὐαρέσκειάν Του πρός τόν Σεβ. ἅγιον Τρανουπόλεως κ. Γερμανόν διά τήν μακροχρόνιον καί λίαν καρποφόρον διακονίαν του ἐν Σταυροδρομίῳ, ἐπιφυλασσόμενος νά πράξῃ τοῦτο καί δημο-σίᾳ κατά τήν ἑορτήν τῶν Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου, πανήγυριν τοῦ ἐν Πέραν ὁμωνύμου Καθεδρικοῦ Ναοῦ. 

 Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 26ῃ Αὐγούστου 2021. 

 Ἐκ τῆς Μεγάλης Πρωτοσυγκελλίας

Live: Τα "Μπασίματα" του Αγίου Διονυσίου από τη Ζάκυνθο, 26.8.2021

Πρωί Πέμπτης, 26ης Αυγούστου 2021, στο Καθολικό της Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου, τα "Μπασίματα" του Αγίου, ήτοι Αρχιερατικό Συλλείτουργο αρχικά και ακολούθως λιτάνευση τρις εντός του Ναού του σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Προστάτη και Πολιούχου, με εναπόθεσή του εντέλει στην Λάρνακά Του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΗΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΜΕΣΩ IONIAN TV:

Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας: “Υποφέρω, επειδή υποφέρεις!”

Χθες το απόγευμα, επιστρέφοντας από κάποια ποιμαντική επίσκεψη με τον π. Βαρθολομαίο, χτύπησε το τηλέφωνό του και κάποια κυρία του ζήτησε, να μεταβεί στο σπίτι της, για να τελέσει αεροβάπτισμα, επειδή η υγεία του καρκινοπαθούς παιδιού της χειροτέρευε μέρα με τη μέρα.
Πληροφορήθηκα αμέσως για τον τηλεφωνικό διάλογο και ζήτησα από τον π. Βαρθολομαίο, να ενημερώσει την οικογένεια ότι θα μεταβούμε μαζί στο σπίτι τους, για να προσευχηθούμε για το βλαστάρι τους.