e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

Φωτό ημέρας: Η δύση του Άι Νικόλα στον Ξερόκαμπο Σητείας, συντριμμένου από τον σημερινό σεισμό

12.10.2021. Δεν άντεξε τα σημερινά 6,3 Ρίχτερ και τελικά κατέρρευσε το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου, στον Ξηρόκαμπο Σητείας. Ο τελευταίος ήλιο της ημέρας τον αποχαιρέτησε με όλη του τη λάμψη!...

Έναρξη μαθημάτων στο "Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού" Μητροπόλεως Αξώμης

Για δεύτερη ακαδημαϊκή χρονιά, ξεκίνησαν σήμερα 12 Οκτωβρίου 2021, τα μαθήματα του Κέντρου Ελληνικής γλώσσας και Πολιτισμού, της Ιεράς Μητροπόλεως Αξώμης, στην Αδδίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας.
Τα μαθήματα στους ενήλικες Αιθίοπες προσφέρονται εντός του Μητροπολιτικού Οίκου και παρέχονται σε εθελοντική βάση και δωρεάν από την εκπαιδευτικό Μοναχή Στυλιανή.

Αρχιερατικό Συλλείτουργο για τον Άγ. Συμεών τον Νέο Θεολόγο στη Λαμία. Ονομαστήρια Μητροπολίτη Φθιώτιδος [photos - video]

Με λαμπρότητα τελέσθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο για την Εορτή του Οσίου Πατρός ημών Συμεών του Νέου Θεολόγου και για τα  ονομαστήριά του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών. 

Δοξολογία στην Καμπάλα για την άφιξη του Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Τρισάγιο στον τάφο του Μητροπολίτου Ιωνά


Σήμερα το πρωί, 12 Οκτωβρίου 2021, ευρισκόμενος ο Μακ. Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος στην Καμπάλα της Ουγκάντας για προγραμματισμένη ποιμαντική επίσκεψη, έφθασε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου, της χηρευούσης Μητροπόλεως, όπου τον ανέμενε ο Κλήρος και ο Λαός, με επικεφαλής τον Σεβ. Τοποτηρητή, Μητροπολίτη Γέροντα Ναϊρόμπης κ. Μακάριο και τον Θεοφ. Επίσκοπο Γκούλου και Ανατολικής Ουγκάντας κ. Σίλβεστρο. Μετά την Δοξολογία επί τη αφίξει του, Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη εν πομπή στον τάφο του πρόσφατα κοιμηθέντος Ποιμενάρχχου κυρού Ιωνά, όπου εψάλη Πατριαρχικό Τρισάγιο για την ανάπαυση της μακαρίας ψυχής του.

Ιωάννα Κ. Μαραγκουδάκη: “ΕΡΩΤΕΣ ΘΕΙΩΝ ΥΜΝΩΝ”. ΒΑΣΙΚΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

π. Ιωάννης Τζωρτζάκης: ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΣΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΣΥΜΕΩΝ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

 

Αγίου Συμεών Νέου Θεολόγου: ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΡΟΠΩΝ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ

Τρεις είναι οι τρόποι της προσοχής και της προσευχής, με τους οποίους η ψυχή ή υψώνεται ή γκρεμίζεται· υψώνεται όταν τους μεταχειρίζεται σε κατάλληλο καιρό, γκρεμίζεται όταν τους κατέχει παράκαιρα και ανόητα. Η νήψη λοιπόν και η προσευχή είναι δεμένες όπως η ψυχή με το σώμα και η μία χωρίς την άλλη δεν μπορεί να σταθεί. Αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους με δύο τρόπους. Πρώτα η νήψη αντιστέκεται στην αμαρτία, σαν εμπροσθοφυλακή, και κατόπιν ακολουθεί η προσευχή, η οποία θανατώνει παρευθύς και αφανίζει όλους εκείνους τους αισχρούς λογισμούς που εξουδετέρωσε πρωτύτερα η προσοχή· γιατί αυτή μόνη της δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο. Αυτή η δυάδα, δηλαδή η προσοχή και η προσευχή, είναι η πύλη της ζωής και του θανάτου, κι όταν με τη νήψη φυλάγομε καθαρή την προσευχή, βελτιωνόμαστε, ενώ όταν δεν προσέχομε και τη μολύνομε και τη διαφθείρομε, αυξανόμαστε στην κακία. Επειδή λοιπόν, όπως είπαμε, οι τρόποι της προσοχής και προσευχής είναι τρεις, πρέπει να πούμε και τα ιδιώματα του κάθε τρόπου ώστε, όποιος θέλει να βρει τη ζωή και να εργαστεί, να βεβαιωθεί από αυτές τις τρεις ξεχωριστές καταστάσεις και να διαλέξει το καλύτερο, και όχι από άγνοια να κρατήσει το χειρότερο και να διωχθεί έτσι από το καλύτερο.