e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Άνθρωποι χωρίς τιμή


Του π. Δημητρίου Μπόκου 

Στα κρίσιμα γεγονότα της ζωής αναδεικνύεται η πραγματική στόφα του ανθρώπου. Στις οριακές του στιγμές ο άνθρωπος δείχνει πόσο αληθινός ή ψεύτικος είναι. Το συγκλονιστικό έπος του ’40 ανάγκασε τους πάντες να πετάξουν τη μάσκα της συμβατικότητας. Να συμπεριφερθούν χωρίς προσχήματα. Να αποκαλύψουν τί κρύβεται πίσω απ’ τη βιτρίνα. Έγινε σημείο αναφοράς στην ιστορία. Φανέρωσε τις αφανέρωτες διαθέσεις των ψυχών. 

Βαρθολομαίος: Άδικη και άτυχη η απόφαση για την Αγία Σοφία από την κυβέρνηση της Τουρκίας


Του Θεοδώρου Καλμούκου | Εθνικός Κήρυξ  

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων στην πόλη Weirton της Δυτικής Βιρτζίνια, αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία Κωνσταντινουπόλεως, τονίζοντας «την άδικη και άτυχη απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας» για τη μετατροπή της σε μουσουλμανικό τέμενος.

Δοξολογία για την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχου στον Ναό Αγ. Ανδρέου South Bend, Ιντιάνα [video]

Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου κατά τήν Δοξολογίαν εἰς τόν Ἱερόν Ναόν Ἁγίου Ἀνδρέου South Bend 

(28 Ὀκτωβρίου 2021)

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην πόλη της Ζακύνθου [video-photos]

Πηγή πληροφοριών, βίντεο και φωτογραφιών: ΗΜΕΡΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 

Μπορεί η αύξηση των κρουσμάτων να έκανε τη Ζάκυνθο να «κοκκινίσει» στον επιδημιολογικό χάρτη και να ακυρωθεί η παρέλαση, ωστόσο το υπόλοιπο πρόγραμμα εορτασμού τηρείται κανονικά.

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: «Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας»

Σε κλίμα συγκίνησης, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο να τονίζει ότι «οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας», τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιο Κοτσιώνη να αναγινώσκει το μήνυμα προς τους Αποδήμους του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη και την Αλεξανδρινή παροικία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Ανδρέα Βαφειάδη να δίνει το δυναμικό παρών, η Αλεξανδρινή παροικία εόρτασε και τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οικουμενικός Πατριάρχης: Ταξίδι από το Πίτσμπουργκ στην πόλη South Bend, Ιντιάνα

His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, His Eminence Archbishop Elpidophoros and the Official Delegation arrived in South Bend, IN and were welcomed by Metropolitan Nathanael of Chicago and Metropolis leadership.

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο [video, 28.10.2021]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην εικοστή πέμπτη εκπομπή προσκεκλημένος ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος. 
Παρουσιάζει ο π. Μιχαήλ Σταθάκης, προϊστάμενος του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Ν. Ψυχικού.
Την επιμέλεια της εικόνας και του ήχου είχαν η Κατερίνα Λεονάρδου και η Μαργαρίτα Στασινού. 

Δοξολογία και κατάθεση στεφάνων στο Βανάτο Ζακύνθου για το "ΟΧΙ" του 1940

Πρωί Πέμπτης, 28ης Οκτωβρίου 2021, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου για την Δοξολογία επί τη 81η επετείω από την 28η Οκτωβρίου 1940. 

Στην Δοξολογία, εξαιτίας της επιβαρυμένης επιδημιολογικής κατάστασης τόσο της πατρίδας μας όσο κυρίως της Ζακύνθου, έλαβαν μέρος μόνον ολιγομελείς αντιπροσωπείες μαθητών του Δημοτικού Σχολείου 1ου Κάμπου και του Γυμνασίου Βανάτου, ενώ από πλευράς των Αρχών παρέστησαν ο Αντιδήμαρχος Αρκαδίων και Πολιτισμού κ. Δημήτριος Κάνδηλας και ο Πρόεδρος Αγίου Κηρύκου (Αγκερυκού) κ. Σπύρος Φαραός. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου κ. Ιωάννης Μυλωνάς.

Ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση δάφνινων στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων, στην κεντρική Πλατεία Λάμπρου Ζήβα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για την επέτειο του "OXI"


ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ 

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ

Ἀριθ. Πρωτ. 250/2021

28 Ὀκτωβρίου 2021

Πρὸς τοὺς Σεβασμιωτάτους καὶ Θεοφιλεστάτους Ἀρχιερεῖς, τοὺς Εὐλαβεστάτους Ἱερεῖς καὶ Διακόνους, τοὺς Μοναχοὺς καὶ τὶς Μοναχές, τοὺς Προέδρους καὶ τὰ Μέλη τῶν Κοινοτικῶν Συμβουλίων, τοὺς Ἐντιμολογιωτάτους Ἄρχοντες τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, τὰ μέλη τῆς Ἡγεσίας τῶν 100, τὰ Ἡμερήσια καὶ Ἀπογευματινὰ Σχολεῖα, τὶς Φιλοπτώχους Ἀδελφότητες, τὴ Νεολαία, τὶς Ἑλληνορθόδοξες Ὀργανώσεις καὶ ὁλόκληρο τὸ Χριστεπώνυμο πλήρωμα τῆς Ἱερᾶς Ἀρχιεπισκοπῆς Ἀμερικῆς.

Αυστραλίας Μακάριος: «Τα παιδιά μας να γνωρίζουν για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους»

«Τα παιδιά μας επιβάλλεται να έχουν γνώση και επίγνωση του ποιοι είναι, από πού προέρχονται και για ποιες αξίες αγωνίζονταν οι πρόγονοί τους. Όπως επίσης επιβάλλεται να γνωρίζουν ότι η ορθόδοξη πίστη ενίσχυε πάντοτε το Γένος των Ελλήνων, σε κάθε αντίξοη καμπή της ιστορικής του διαδρομής». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, στο μήνυμά του για τη σημερινή, 81η επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.