e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Το Απολυτίκιο του Αγίου Διονυσίου της Συγγνώμης από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ζακύνθου [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Κιέβου Επιφάνιος: Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας υπάρχει μόνο χάρη στην ενότητα πολλών εκατομμυρίων του κλήρου και των πιστών

Μήνυμα του Προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με αφορμή την επέτειο των τριών ετών από την Ενωτική Σύνοδο και την εκλογή του ως Μητροπολίτου Κιέβου και πάσης Ουκρανίας (15-12-2018).

Έχουν περάσει τρία χρόνια από την Ενωτική Σύνοδο, η οποία ένωσε τα τρία ρεύματα της κάποτε διαιρεμένης Ουκρανικής Ορθοδοξίας σε ένα ενιαίο ισχυρό και ασυγκράτητο ρεύμα. Η μόνη τοπική Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας έχει καθιερωθεί και συνεχίζει να αναπτύσσεται, δεχόμενη νέες κοινότητες και πιστούς στην οικογένειά της.

Επέτειος Ενωτικής Συνόδου: Ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη συμμετείχε στην Ευχαριστιακή Δοξολογία

Στην τρίτη επέτειο της Ενωτικής Συνόδου της ουκρανικής Ορθοδοξίας, στις 15 Δεκεμβρίου, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ έλαβε μέρος στην Ευχαριστιακή δοξολογία και προσευχή που τελέστηκε στο Καθεδρικό του Αγίου Μιχαήλ, στο Κίεβο. Η συμμετοχή του έγινε κατόπιν προσκλήσεως του Μακαριότατου Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιου. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευση στη σελίδα στο Facebook του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία.

Τι θα έλεγε ο Άγιος Λουκάς

Του Μητροπολίτου Αργολίδος κ. Νεκταρίου


Την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στην έκτακτη Συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, παραβρέθηκε ο Πρωθυπουργός κ. Κυρ. Μητσοτάκης με την Υπουργό Παιδείας κα Ν. Κεραμέως.

Στην εξαιρετική ομιλία του ο κ. Πρωθυπουργός, αφού αναφέρθηκε στα διάφορα θέματα που απασχολούν την Εκκλησία, και μέσα στο πλέγμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας, προς το τέλος επικεντρώθηκε στο θέμα της πανδημίας.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης Ιερώνυμος μιλά υπέρ του Εμβολιασμού [video]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο Μητροπολίτης Ν. Ιωνίας Γαβριήλ μιλά υπέρ του Εμβολιασμού [video]

“Ο εμβολιασμός είναι μια πράξη η οποία συμβάλλει προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ζωής. Η ελεύθερη επιλογή προς αυτήν ακριβώς την ύψιστη πορεία προς την προστασία της ζωής, είναι κάτι το οποίο πρέπει να πράξουμε όλοι μας ελεύθερα με σκοπό να προστατέψουμε την ανθρώπινη ζωή.”

Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Γαβριήλ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο π. Δημήτριος Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής, μιλά υπέρ του Εμβολιασμού [video]

“Να αρπάξετε αυτή την ευκαιρία που μας δίνει η σύγχρονη επιστήμη, και με ασφάλεια να κάνετε τον εμβολιασμό σας για να μπορέσετε να περάσετε και εσείς με μεγαλύτερη ασφάλεια τις δύσκολες μέρες της πανδημίας”

Δημήτριος Λινός, Καθηγητής Χειρουργικής, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών, Lecturer of Surgery, Harvard University

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Ο π. Δημήτριος Ι. Μαρούλης, βιολόγος, μιλά υπέρ της χρείας του Εμβολιασμού [video]

"Όταν ήρθε η ώρα να εμβολιαστώ δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Δεν το έκανα μόνο και μόνο για να προφυλάξω τον εαυτό μου, αλλά για να προστατεύσω την οικογένεια μου, τους ηλικιωμένους γονείς μας, τους αγαπημένους μας, τους ενορίτες μου."

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Μπορώ και μόνος μου;

«Έχουμε ανάγκη από βοήθεια, έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που, μετά τον Θεό, θα μας κυβερνούν» (Αββάς Δωρόθεος)

Ο πολιτισμός μας μάς παρέχει τα μέσα εκείνα που γεννούν την ψευδαίσθηση ότι είμαστε κυβερνήτες του εαυτού μας. Ότι δεν χρειαζόμαστε κανέναν, αλλά αρκεί το ίδιον θέλημά μας. Έχουμε άλλωστε απεριόριστη πρόσβαση σε τόσες πληροφορίες που μας επιτρέπουν να διαμορφώνουμε άποψη για όλα. Και δεν μας χρειάζεται φιλτράρισμα, αφού θεωρούμε τον εαυτό μας ικανό να σχηματίσει άποψη. Ζούμε την απο-αυθεντοποίηση των πάντων. Δεν υποψιαζόμαστε ότι ακολουθούμε μία παλιά φιλοσοφική αρχή: γενικεύουμε το μερικό, το μεμονωμένο. Η φιλοσοφία λέει ότι μία τέτοια κίνηση σχεδόν πάντα απέχει από την αλήθεια, καθότι τίποτα δεν μπορεί να ισχύει ως γενική αρχή, εκτός εάν τεκμηριώνεται και από άλλες πλευρές. Εμείς όμως επικαλούμαστε την επιστήμη για να γκρεμίσουμε τον Θεό, χρησιμοποιώντας έναν επιστήμονα τον οποίο ταυτίζουμε με την επιστήμη. Άλλοι χρησιμοποιούν τον Θεό, για να γκρεμίσουν την επιστήμη, χρησιμοποιώντας ένα χωρίο της Αγίας Γραφής. Άλλοι την εμπειρία σε κάποιο γεγονός, για να βγάλουν ένα αυθαίρετο συμπέρασμα: «επειδή αυτός έτσι είναι, επομένως όλοι είναι καλοί ή κακοί ή διεφθαρμένοι ή επικίνδυνοι ή αδιάφοροι ή άχρηστοι...».

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Γόρτυνος Ἱερεμίας ὁ Ναυπάκτιος

Μητροπολίτου Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου Ἱεροθέου

Ὁ Γόρτυνος Ἱερεμίας μέ τόν Ναυπάκτου Ἱερόθεο καί τόν π. Ἀρσένιο Κομπούγια τήν ἡμέρα τῆς χειροτονίας του εἰς Ἐπίσκοπο

Ἡ κοίμηση τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Γόρτυνος καί Μεγα­λοπόλεως Ἱερεμίου μοῦ προκάλεσε μεγάλη λύπη, γιατί στερούμαστε τήν ἐπί γῆς παρουσία του ἀνάμεσά μας, ἀλλά καί χαρά, γιατί ἔφυγε ἀπό τήν ἐπί γῆς Ἐκκλησία καί πορεύθηκε στήν οὐράνια Ἐκ­κλησία, τήν ὁποία ποθοῦσε καί γιά τήν ὁποία ζοῦσε καί πολι­τευό­ταν.

Τά τελευταῖα  χρόνια ἡ ὑγεία του ἦταν ἐπισφαλής, ἀλλά ἐκεῖνος, ὡς εὐγενής πού ἦταν προσπαθοῦσε νά μή τό φανερώνη.

Γνωριζόμασταν ἀπό πολλά χρόνια, τόν ἤξερα ἀπό τότε πού  ἦταν διάκονος καί Ἱεροκήρυξ καί κατά καιρούς ἐπικοινωνούσαμε, στήν ἀρχή κάπως ἀραιά καί στήν συνέχεια πιό συχνά, ἰδιαίτερα ἀπό τότε πού ἦλθα ὡς Μητροπολίτης στήν γενέτειρά του, τήν Ναύπακτο.

Θά γράψω κάποιες πρῶτες ἐντυπώσεις μου ἀπό τόν μακαριστό Μη­τρο­πολίτη Γόρτυνος κυρό Ἱερεμία.

LIVE: Αρχιερατική Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Ελευθερίου πόλεως Κερκύρας [+photos]


Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κερκύρας και Παξών κ. Νεκτάριος σήμερα κατά την εορτήν του Αγίου Ελευθερίου λειτούργησε και μίλησε στον ιστορικό ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου στο κέντρο της παλαιάς πόλεως στην Κέρκυρα. Ο εν λόγω Ναός του Αγίου Ελευθερίου στην περίοδο του β΄ παγκοσμίου πολέμου βομβαρδίστηκε και κατεστράφη ολοσχερώς, αλλά η μέριμνα του ευλαβεστάτου τότε εφημερίου π. Γεωργίου Σαββανή τον ανοικοδόμησε ξανά εκ βάθρων μέσα σε δύσκολες αντιξοότητες της γερμανικής κατοχής.