e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Χριστουγεννιάτικη Σύναξη της Παναγίας και τα ονομαστήρια του Εφημερίου 2021 στο Βανάτο Ζακύνθου

Πρωί Κυριακής μετά τα Χριστούγεννα, 26η Δεκεμβρίου 2021, τελέσθηκε επίσημη Ευχαριστιακή Σύναξη προς τιμήν της Θεομήτορος, στον Ναό της Φανερωμένης Μπανάτου, παράλληλα με τα ονομαστήρια του Εφημερίου π. Παναγιώτου Καποδίστρια, κατά τη ζακυνθινή συνήθεια.
     Ομίλησε απ' άμβωνος ο Εφημέριος, με θέμα "ΤΡΙΤΗ ΧΙΛΙΕΤΙΑ ΜΕΤΑ, ή ΜΗΠΩΣ ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ;". Το κείμενο της ομιλίας μπορείτε να αναγνώσετε, κάνοντας κλικ ΕΔΩ.
     Το ψαλτήρι τίμησε χορός ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Αντωνίου Κλάδη, καθηγητή μουσικής - εκπαιδευτικού - συνθέτη.
    Τέλος, προσφέρθηκαν σε όλους κεράσματα για τα ονομαστήρια του Εφημερίου  κι έτσι, με αυτοσυγκράτηση, ολοκληρώθηκε η εν γένει εορτή της ημέρας, εξαιτίας του περιρρέοντος κορονοϊού.

Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση και Σύναξη της Θεοτόκου 2021 στη Σμύρνη


26 Δεκεμβρίου 2021, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση και η Σύναξη της Θεοτόκου, στον Καθεδρικό της Αγίας Φωτεινής, προεξάρχοντος του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβ. Μητροπολίτου Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου.

Γιατί η επιστήμη δεν θα σώσει τον κόσμο

Συχνά ακούγεται από τα χείλη διαφόρων πως «η επιστήμη θα σώσει τον κόσμο». Τελευταία δε, επ' ευκαιρίας των επιστημονικών επιτευγμάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ακούστηκε και πως «στο τέλος η επιστήμη θα νικήσει».

Αρχιερατικός Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό Αγ. Στεφάνου Γεσήλκιοϊ Μητροπόλεως Δέρκων

Απόγευμα 26ης Δεκεμβρίου 2021. Φωτοστιγμιότυπα από τον εσπερινό της εορτής του Αγίου Πρωτομάρτυρος και Αρχιδιακόνου Στεφάνου στον φερώνυμο Ιερό Ναό της Κοινότητος Αγίου Στεφάνου Γεσήλκιοϊ, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου και ομιλούντος του Ιερολ. Διακόνου κ. Οικουμενίου Αμανατίδου, Κωδικογραφεύοντος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Σύναξη της Παναγίας, με Αρχιερατικό Συλλείτουργο, στο Λονδίνο

Τρισαρχιερατική Θεία Λειτουργία ετελέσθη στον Ιερό Ναό των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων Hatfield & Hertfordshire Λονδίνου, την Κυριακή μετά της Χριστού Γεννήσεως. Προεξήρχε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρεταννίας κ. Νικήτας, συλλειτουργών μετά των Θεοφ. Επισκόπων Μελιτηνής κ. Μαξίμου και Κλαυδιουπόλεως κ. Ιακώβου.

Έλαβαν επίσης μέρος ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Αρχιεπισκοπής Αρχιμ. κ. Νικόδημος Αναγνωστόπουλος, οι Πρωτοπρεσβύτεροι π. Ιωσήφ Παλιούρας, π. Νικόδημος Αγγελής, π. Νικόλαος Κόκκινος και ο Πρεσβύτερος π. Δημητριανός Μελέκκης.

Ο Σεβασμιώτατος και οι δύο Επίσκοποι ευχήθηκαν ολοθέρμως στον εορτάζοντα Πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωσήφ Παλιούρα, ιερατικώς Προϊσταμένου του εν λόγω Ι. Ναού και Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Σύναξη Θεοτόκου 2021 στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό της Pretoria, South Africa [video]

Την Κυριακή μετά τα Χριστούγεννα, 26η Δεκεμβρίου 2021, έγινε η Σύναξη της Θεοτόκου 2021 στον ελληνορθόδοξο Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της πόλεως Pretoria, South Africa, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Αρχιμανδρίτου Μιχαήλ Βισβίνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Τρίτη χιλιετία μετά, ή μήπως προ Χριστού;

Γράφει ὁ Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ν. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 

"Σήμερον Θεός ἐπί γῆς παραγέγονε, καί ἄνθρωπος εἰς οὐρανούς ἀναβέβηκε", ἀναφωνεῖ καί πάλι μαζί μέ τόν ἱερό Ὑμνογράφο ὁλόκληρος ὁ ὀρθόδοξος κόσμος. Σήμερα ἡ Χαρά σαρκώνεται, ἡ ἐλπίδα ὑλοποιεῖται, ἡ ὕλη ἀποκτᾶ στό ἑξῆς τήν ἐξαίρετη χάρη καί προοπτική τῆς Θέωσης. "Ἡ ἀποκαραδοκία τῆς κτίσεως" (Ρωμ. 8,19) δικαιώνεται σήμερα. Τά πάντα: ἄνθρωποι, οὐρανοί, ἡ τριγύρω μας φύση, τά ὁρατά καί τά ἀόρατα πανηγυρίζουν τήν ἔλευση τοῦ Ἐλευθερωτῆ τῶν ψυχῶν μας, τόν ἐρχομό τοῦ Μεγάλου Ἀναμενόμενου, τήν ἐπίσκεψη τοῦ ἴδιου τοῦ Θεοῦ. Ὁ Ὑμνογράφος συμπανηγυρίζει μέ λόγους ὑψηλόφρονες: "Εὐφραίνεσθε δίκαιοι, οὐρανοί ἀγαλλιᾶσθε, σκιρτήσατε, τά ὄρη, Χριστοῦ γεννηθέντος...". Καί ἀλλοῦ: "Σήμερον πᾶσα κτίσις ἀγάλλεται καί χαίρει, ὅτι Χριστός ἐτέχθη ἐκ τῆς Παρθένου Κόρης".

Αποχαιρετιστήριο Ι. Μ. Σουηδίας στον απερχόμενο Πρέσβυ της Κύπρου κ. Σ. Λιασσίδη

Την Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης, αναφέρθηκε στο γεγονός της Ενανθρωπήσεως του Σωτήρος Χριστού και στις προεκτάσεις της Θείας Οικονομίας για τη σωτηρία μας και καλωσόρισε τον Εξοχώτατο Πρέσβυ της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σουηδία κ. Σώτο Λιασσίδη και τη σύζυγό του, Ευγενεστάτη κ. Στεφανία Λιασσίδου, με την ευκαιρία της λήξεως της διπλωματικής θητείας του κ. Πρέσβεως.

Συνέντευξη ηγουμένου Μονής Εσφιγμένου, αρχιμ. Βαρθολομαίου, στον «Εθνικό Κήρυκα»

24 Δεκεμβρίου 2021

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα», αναφέρεται στο φαινόμενο του αντιεμβολιασμού στο Άγιο Όρος, τους φονταμενταλιστές και τους αυτοδιαφημιζόμενους «γεροντάδες».

Είπε πως «δυστυχώς, όπως σε όλο το κόσμο, έτσι και στο Άγιο Όρος υπάρχουν άνθρωποι που αρνούνται ακόμα και τώρα να εμβολιαστούν. Αυτοί δικαιολογούν τη στάση τους είτε με καινοφανή ψευδοθεολογικά επιχειρήματα, είτε με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα που μαθαίνουν στο διαδίκτυο ή τους τα μεταφέρουν οι επισκέπτες τους. Κάποιοι είναι αρνητές για λόγους συγκέντρωσης οπαδών και κάποιοι άλλοι ίσως απλώς παρασύρθηκαν».

Αρχιερατική Λειτουργία κατά την Σύναξη της Παναγίας στο Καταστάρι Ζακύνθου [video-photos]


26.12.2021. Δεύτερη ημέρα των Χριστουγέννων και -κατά την συνήθεια- ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄ λειτούργησε στον Ενοριακό Ναό Παναγίας της Καταστάρας της κωμοπόλεως Κατασταρίου. Εκεί προ μηνός διορίσθηκε νέος Εφημέριος, ο π. Χρήστος Γκούσκος.

ΔΕΙΤΕ ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΚΑΙ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Ο Γέρων Χαλκηδόνος Εμμανουήλ λειτουργός στον Άγιο Στέφανο της Βουλγαρικής Παροικίας ΚΠόλεως [video]

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ προέστη σήμερα, Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021, της Θείας Λειτουργίας στον Ι. Ναό Αγίου Στεφάνου της Βουλγαρικής παροικίας στην Πόλη, επί τη πανηγύρει του Ναού. Ο Ναός του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται στην περιοχή του Φαναρίου. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ:

Η Σύναξη της Θεοτόκου 2021 στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Επί τη εορτή της συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, τελέστηκε σήμερα, Κυριακή μετά την Χριστού Γέννηση, 26 Δεκεμβρίου 2021, τελέστηκε στο παρακείμενο της Αίθουσας Τελετών της Σχολής παρεκκλήσιο της Παναγίας της Καμαριωτίσσης ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος από του παραθρονίου του Καθηγουμένου, Θεοφ. Επισκόπου Αραβισσού κ. Κασσιανού.
    Εκκλησιάστηκαν πιστοί από το νησί και την Πόλη, τηρουμένων των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας.