e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Ο Αρχιεπίσκοπος Νίζνας Ευστράτιος εγκαλεί τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας για την παρέμβασή του σχετικά με το Ουκρανικό

«Το Πατριαρχείο Μόσχας έκανε τώρα στην Αφρική το ίδιο που έκανε στην Ουκρανία το 1661-86. Οι λεπτομέρειες είναι διαφορετικές, αλλά το πνεύμα συμπεριφοράς είναι το ίδιο.

Το 1661 στη Μόσχα ένας ιερέας από το Νιζίν, από την επισκοπή μου, «χειροτονήθηκε» ως «επίσκοπος» στην επικράτεια της Μητρόπολης Κιέβου. Η κυβέρνηση του τσάρου διόρισε αυτόν τον Επίσκοπο Μεθόδιο «τοποτηρητή της Μητρόπολης του Κιέβου» - αν και η Μητρόπολη είχε τον κανονικό Μητροπολίτη Ιωσήφ (ο οποίος πρόσφατα αγιοκατατάχθηκε), Μητροπολίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου! Για αυτή τη βάναυση εισβολή στην κανονική επικράτεια της Μητρόπολης Κιέβου, ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης κήρυξε ανάθεμα εναντίον αυτού του Μεθοδίου.

Αναρωτιέμαι αν αυτή η ιστορία είναι γνωστή στην Αλβανία; Ή είναι... πολύ παλιά; Εκεί όμως ήταν η ρίζα του σχίσματος: βρισκόταν στις ενέργειες της Μόσχας εκείνη την εποχή!» 

Σχόλιο του Αρχιεπισκόπου Νίζνας Ευστρατίου,

εκπροσώπου της Μητροπόλως Κιέβου της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας (εδώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: