e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Β΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Πύργο Ηλείας και κατάβαση του Αγ. Χαραλάμπους στο ιστορικό παρεκκλήσι του

Το δειλινό της Κυριακής Α΄ Νηστειών, 13.3.2022, στον απόηχο για τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, τον θρίαμβο της αλήθειας απέναντι στο ψέμα, τον θρίαμβο της ορθής πίστης, τον θρίαμβο της ζωής απέναντι στο θάνατο, τον θρίαμβο του ανθρωπίνου προσώπου, απέναντι σε κάθε δύναμη που θέλει να το διαλύσει, τελέσθηκε με ιεροπρέπεια και με την παρουσία πλήθους πιστών, ο Β’ Κατανυκτικός Εσπερινός εις τον Ιερό Ναό Αγίας Κυριακής Πύργου. Κατά την ιερή ακολουθία χοροστάτησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος και ακολούθως κήρυξε τον Θείο Λόγο, με θέμα: «Ορθοδοξία και Ιερές Εικόνες».

Οι Πατέρες όρισαν να εορτάζεται ο θρίαμβος του Ορθοδόξου δόγματος την πρώτη Κυριακή των Νηστειών για να δείξει στους πιστούς πως ο πνευματικός μας αγώνας θα πρέπει να συνδυάζεται με την ορθή πίστη για να είναι πραγματικά αποτελεσματικός. Νηστεία και ασκητική ζωή έχουν και άλλες αιρέσεις ή θρησκείες, και μάλιστα με πολύ αυστηρότερους κανόνες άσκησης. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να σωθούν και να ενωθούν με το Θεό. Η σωτηρία είναι συνώνυμη με την αλήθεια, αντίθετα η πλάνη και το ψεύδος οδηγούν σε αδιέξοδα και εν τέλει στην απώλεια. Η Εικόνα στην Ορθοδοξία μας δεν αποτελεί αντικείμενο λατρείας, αλλά λειτουργεί αποκλειστικά ως μέσον τιμής του εικονιζόμενου προσώπου. Ακόμα και ο Χριστός μπορεί να εικονισθεί, διότι έγινε άνθρωπος. Μάλιστα όποιος αρνείται τον εικονισμό του Χριστού αρνείται ουσιαστικά την ανθρώπινη φύση Του!
Οι μεγάλοι Πατέρες και διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας, που αναδείχθηκαν μέσα από τη λαίλαπα της εικονομαχίας, διατύπωσαν το Ορθόδοξο δόγμα με προσοχή και ευλάβεια. Η Προσκύνηση της Ιερής εικόνας του Χριστού και των άλλων Ιερών προσώπων του Χριστιανισμού δεν είναι ειδωλολατρία, όπως κατηγορούνταν από τους εικονομάχους, διότι η τιμή δεν απευθύνεται στην ύλη, αλλά στο εικονιζόμενο πρόσωπο, καθότι «η της εικόνος τιμή επί το πρωτότυπον διαβαίνει» (Μ. Βασίλειος). Η ευλογία και η χάρη που λαμβάνει ο πιστός από την προσκύνηση των Ιερών εικόνων δίνεται από το ζωντανό ιερό πρόσωπο και όχι από την ύλη της εικόνας. Η εικόνα έχει τεράστια ποιμαντική χρησιμότητα. Μια εικόνα, σύμφωνα με γλωσσική έκφραση, αξίζει περισσότερο από χίλιες λέξεις. Αυτό σημαίνει ότι μέσω της Εκκλησιαστικής εικονογραφίας οι πιστοί βοηθιούνται να αναχθούν στις υψηλές πνευματικές θεωρίες και στο Θείον!
Μετά το πέρας του Κατανυκτικού Εσπερινού, ο οποίος μεταδόθηκε απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, όπως κάθε χρόνο με την αρμόζουσα Εκκλησιαστική ευταξία και τον προσήκοντα σεβασμό τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων για την μη διασπορά του κορωνοϊού, ακολούθησε η μεταφορά της ιερής Εικόνας του Πολιούχου του Πύργου Αγίου Χαραλάμπους, εις το ιστορικό του παρεκκλήσιο, συνοδευόμενη ευλαβικά από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο, τους Αιδεσιμοτάτους π. Χαράλαμπο Αθανασόπουλο, π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Βασίλειο Λαγκαδινό, π. Νικόλαο Κατσηδήμα, π. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο και π. Παναγιώτη Αγγελόπουλο και φιλακόλουθους Χριστιανούς, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος των Θρησκευτικών εκδηλώσεων για μία ακόμη φορά.
Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: