e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ο Επιφάνιος Κιέβου στον εν κινδύνω Ναό της Αγίας Σοφίας του πολιορκημένου Κιέβου

Επιμέλεια κειμένου: π. ΠΑΝ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ

Ο Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μακ. Μητροπολίτης Κιέβου και Πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος, επισκέφτηκε σήμερα (3.3.2022) προσκυνηματικώς τον περικαλλή και μνημειώδη Καθεδρικό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο κέντρο του πολιορκημένου από τους άπληστους κι αιμοβόρους Ρώσους Κιέβου.

Όπως ο ίδιος περιγράφει, εκεί μέσα στον Ναό προσευχήθηκε μπροστά από τον  τάφο του ευλογημένου πρίγκιπα Γιαροσλάβ του Σοφού και της συζύγου του, αναμιμνησκόμενος τις μακάριες ψυχές όλων των προαπελθόντων αφοσιωμένων ηγεμόνων ης Ουκρανίας-Ρως. Κυρίως ατένισε την μεγαλοπρεπέστατη και κυριαρχική μορφή της Πλατυτέρας Παναγίας και της ζήτησε την απαλλαγή από τον εχθρό που αφανίζει ολοένα τον λαό της Ουκρανίας, ούτως ώστε να μην επιτραπεί στους ξένους να αφανίσουν το ουκρανικό κράτος, τα ιερά και τον λαό.

Ο ίδιος σημειώνει ότι και ο ίδιος αυτός Ναός βρίσκεται σε κίνδυνο από την επερχόμενη βαρβαρότητα των ρώσων πολιορκητών. 

Τέλος, ο Μακ. Προκαθήμενος κ. Επιφάνιος επιθεώρησε τον σταυρό σε έναν από τους τρούλους του εν λόγω Ναού, ο οποίος είχε υποστεί βλάβη και μόλις χθες -παρά τον περιρρέοντα κίνδυνο και την απειλή καταστροφής- αποκαταστάθηκε, με προφανή τον συμβολισμό. 





Δεν υπάρχουν σχόλια: