e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 13 Μαρτίου 2022

Ο Πατριάρχης Μόσχας ευλόγησε ξανά τον ρωσικό στρατό για την δολοφονία Ουκρανών κατηγορώντας το Κίεβο για «δίωξη της Ορθοδοξίας»

Την Κυριακή, 13 Μαρτίου 2022, ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, πατριάρχης Κύριλλος, τέλεσε τη λειτουργία στην Εκκλησία του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας.

Στο τέλος της λειτουργίας, ο Κύριλλος εκφώνησε ένα «κήρυγμα» γεμάτο ψευδείς ισχυρισμούς της προπαγάνδας του Κρεμλίνου, που δικαιολογούσε τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και μάλιστα κάλεσε τη στρατιωτικοπολιτική ηγεσία της Ρωσίας να συνεχίσει να προσπαθεί να καταλάβει το γειτονικό κυρίαρχο κράτος.

«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έρχεται και για πολιτικούς λόγους δεν θεωρεί πιθανό ότι η πλειοψηφία των Ορθοδόξων ανήκει στη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία, στο Πατριαρχείο Μόσχας. Και αρχίζει η καταπίεση αυτών των ανθρώπων. Κατηγορούνται σχεδόν για προδοσία, και θέλουν να μην πάνε σε αυτήν την εκκλησία, την οποία προσβλητικά αποκαλούν εκκλησία του κατακτητή». Έτσι περιέγραψε την κατάσταση στην Ουκρανία ο Μοσχοβίτης πατριάρχης, αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανεξάρτητη «Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία», όπως ισχυρίζονταν οι υπό τον Ονούφριο για να ξεγελάσουν τους Ουκρανούς, αλλά ότι είναι «αναπόσπαστο» τμήμα της Εκκλησίας της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ωστόσο, η αγανάκτηση και η δυσαρέσκεια του πατριάρχη Κυρίλλου προκλήθηκε από το γεγονός ότι μεταξύ των κληρικών του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία υπάρχουν άνθρωποι που τόλμησαν να ονομάσουν τον πόλεμο πόλεμο, τη Ρωσία ως εισβολέα και κατακτητή και σταμάτησαν να τον μνημονεύουν ως προκαθήμενο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Κατά τη γνώμη του, αυτή η απόφαση δεν προκλήθηκε από τις βάρβαρες και απάνθρωπες ενέργειες των στρατευμάτων του Πούτιν στην Ουκρανία, ούτε από τους επαίσχυντους βομβαρδισμούς αμάχων και ανθρωπιστικών κομβόι, ούτε από τη δολοφονία περισσότερων από 80 παιδιών από Ρώσους, αλλά από την πίεση των «άθεων αρχών του Κιέβου».

Στο πλαίσιο αυτών των προπαγανδιστικών ισχυρισμών, ο Μοσχοβίτης πατριάρχης Κύριλλος σημείωσε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η ενότητα όλων, όπως το έθεσε, «του λαού μας», στον οποίο συμπεριέλαβε με θράσος Ουκρανούς, Λευκορώσους και Ρώσους, όπως ο ίδιος το έθεσε, «της γης μας», στην οποία συμπεριέλαβε επίσης αδικαιολόγητα το έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα στρατεύματα κατοχής της Ρωσικής Ομοσπονδίας πρέπει να διατηρήσουν αυτή την «ενότητα». Ως εκ τούτου, προκειμένου να καλέσει τις ανώτερες δυνάμεις να βοηθήσουν τους Ρώσους κατακτητές να σκοτώσουν Ουκρανούς και να πραγματοποιήσουν μια καταστροφική επίθεση στις ουκρανικές πόλεις, ο πατριάρχης Κύριλλος προσέφερε στον διοικητή της Ρωσικής Εθνοφρουράς Βίκτωρα Ζολότωφ, τη λεγόμενη «Αυγουστιάτικη εικόνα της Θεομήτορος».

Ο εγκληματίας πολέμου Βίκτωρ Ζολότωφ, λαμβάνοντας την εικόνα, ενημέρωσε τον πατριάρχη Κύριλλο και όλους τους παρευρισκόμενους με το δικό του αφήγημα για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τον οποίο για άλλη μια φορά ονόμασε κυνικά «ειδική επιχείρηση».

«Τα στρατεύματα της Εθνοφρουράς μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας εκτελούν όλα τα καθήκοντα που έχουν τεθεί κατά τη διάρκεια αυτής της στρατιωτικής επιχείρησης. Δεν πάνε όλα τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε, αλλά όλα είναι επειδή οι Ναζί κρύβονται πίσω από αμάχους, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά. Στήνουν θέσεις βολής σε νηπιαγωγεία, σχολεία και πολυκατοικίες, αλλά προχωράμε προς τον προγραμματισμένο στόχο και αυτή η εικόνα θα προστατεύσει τον ρωσικό στρατό και θα φέρει τη νίκη μας πιο κοντά», δήλωσε με βεβαιότητα ο επικεφαλής της Εθνοφρουράς.

Αξίζει να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Βίκτωρα Ζολότωφ. Δεν είπε ψέματα όταν ισχυρίστηκε ότι «οι Ναζί κρύβονται πίσω από πολίτες, ηλικιωμένους, γυναίκες και παιδιά, στήνουν θέσεις βολής σε νηπιαγωγεία, σχολεία και σπίτια». Ωστόσο, δεν προσπάθησε να διευκρινίσει ότι αυτή η συμπεριφορά είναι χαρακτηριστική των στρατευμάτων του Πούτιν που πολεμούν εναντίον της Ουκρανίας και ότι πρόκειται για ρωσικές μονάδες που αναγνωρίζονται από τον πολιτισμένο κόσμο ως Ναζί.

Αλλά το μόνο πράγμα που αξίζει αναμφισβήτητη προσοχή σε αυτή την κατάσταση είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο πατριάρχης Κύριλλος, έχει σταματήσει τελείως έστω και να προσποιείται τη συμπεριφορά ενός πνευματικού ηγέτη και επανεκπαιδεύεται ως κορυφαίος προπαγανδιστής του καθεστώτος Πούτιν. Άλλωστε, όποιος καθοδηγείται από εν γνώσει του ψευδείς ιδέες για να δικαιολογήσει τις μαζικές δολοφονίες και τη γενοκτονία, και μάλιστα ζητά την ευλογία των ανώτερων δυνάμεων για να συνεχίσει έναν επιθετικό, αδικαιολόγητο πόλεμο, δεν μπορεί να διεκδικήσει το δικαίωμα να είναι πνευματικός ηγέτης ή ηθική εξουσία.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: