e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Παρασκευή 15 Απριλίου 2022

Τελετές Μ. Εβδομάδας και Πάσχα 2022 στη Ζάκυνθο. Επίσημο Πρόγραμμα Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ι Ε Ρ Α    Μ Η Τ Ρ Ο Π Ο Λ Ι Σ    Ζ Α Κ Υ Ν Θ Ο Υ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΤΕΛΕΤΩΝ

ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Την Κυριακή των Βαΐων, ώρα 8 π.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

  • Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στον ίδιο Ναό η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τρίτη, ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό η Ακολουθία του Νυμφίου.

Τη Μεγάλη Τετάρτη, ώρα 4 μ.μ., το Μυστήριο του Ευχελαίου στο Γενικό Νοσοκομείο Ζακύνθου και ώρα 6.30 μ.μτο Ιερό Ευχέλαιο στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου.

Τη Μεγάλη Πέμπτη, ώρα 8 π.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

  • Την ίδια ημέρα, ώρα 7 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου της Mεγάλης Παρασκευήςγια Πάθη).

Τη Μεγάλη Παρασκευή, ώρα 8 π.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και στη συνέχεια, ώρα 10.15 π.μ., η Ακολουθία του Εσπερινού (Αποκαθήλωση).

  • Την ίδια ημέρα, ώρα 2 μ.μ., με κατάνυξη και μεγαλοπρέπεια από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Μώλου (Πλατεία Σολωμού), η επίσημη Λιτάνευση του Εσταυρωμένου στην πόλη, κατά το ζακυνθινό Τυπικό.

  • Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτουπιτάφιος Θρήνος).

Το Μέγα Σάββατο, ώρα 2 μετά τα μεσάνυχταστον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου του Μεγάλου Σαββάτουπιτάφιος Θρήνος), και στη συνέχεια στις 04.15 η επίσημη Λιτάνευση του Επιταφίου στην πόλη. Με την επιστροφή της πομπής στο Ναό θα ακολουθήσει ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου, η πρώτη Ανάσταση (Γκλόρια) και η Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

  • Την ίδια ημέρα, ώρα 11 μ.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου η Ακολουθία του Όρθρου, στις 11.45 η εκκίνηση της Ιεράς Πομπής από τον Ιερό Ναό για την Ακολουθία της Αναστάσεως στην πλατεία του Αγίου Μάρκου. Στη συνέχεια στον παραπάνω Ναό η Αναστάσιμη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία θα περατωθεί, ώρα 01.30 το πρωί.

Την Κυριακή του Πάσχα, ώρα 8 π.μ., στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Την ίδια ημέρα, ώρα 7.30 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγ. Λαζάρου πόλεως, ο Εσπερινός του Πάσχα (Αγάπη) και στη συνέχεια η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γαλανούσας.

Την Δευτέρα του Πάσχα, ώρα 8 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ψηλώματος στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος η Λιτάνευση των Ιερών Εικόνων της Αναστάσεως και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Λαουρένταινας.


Σε όλες τις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές θα προεξάρχει

ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Δ΄.


Στις παραπάνω Ιερές Ακολουθίες και Τελετές καλούνται να παραστούν

ο ΛΑΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ, κατά την καθιερωμένη τάξη.


Τις έξωθεν του Ιερού Ναού παρατάξεις, προς απόδοση των κανονισμένων τιμών, θα αποτελέσουν Τμήματα Προσκόπων και Οδηγών, αντιπροσωπείες Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων, Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών, η Φιλαρμονική του Δήμου Ζακύνθου και οι Φιλαρμονικές των Δ.Ε Αλυκών και Αρτεμισίων.

Το γενικό πρόσταγμα των παρατάξεων θα έχει το Γραφείο Φυσικής Αγωγής Ζακύνθου.

Εκκλησιαστικοί Τελετάρχες ορίζονται ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι.Μ.Ζ. και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος Χαράλαμπος Κυπριώτης, ρχιερατικός πίτροπος πόλεως Ζακύνθου.

Θερμή παράκληση: Οι κ.κ. προσκεκλημένοι και οι πιστοί κατά τις Λιτανείες του Εσταυρωμένου και του Επιταφίου παρακαλούνται να φέρουν ευπρεπές σκούρο ένδυμα και μαύρη γραβάτα. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια: