e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Σκόπια: Συνάντηση Πρωθυπουργού - Προκαθήμενου Εκκλησίας για την αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο


Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια με τον προκαθήμενο της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, στον απόηχο της χθεσινής απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου να αναγνωρίσει την εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία «εκκλησία Οχρίδας» και να την επαναφέρει στην ομαλότητα του ορθόδοξου κόσμου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, στη συνάντηση ο κ. Κοβάτσεφσκι συνεχάρη τον προκαθήμενο της εκκλησίας της χώρας για τα καλά νέα της απόφασης της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία το Φανάρι δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την ορθόδοξη εκκλησία της χώρας.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική και πολυαναμενόμενη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία οι ιεράρχες, οι ιερείς και μοναχοί της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και οι ορθόδοξοι πιστοί της χώρας αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στη λειτουργική ενότητα με τις άλλες ορθόδοξες εκκλησίες.

Επεσήμανε δε ότι η ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη μετά από εντατική επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος της ορθόδοξης εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια σημερινής της συνεδρίασης εξέφρασε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τις εγκάρδιες ευχαριστίες της προς τον Παναγιώτατο, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για την έκδοση Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξης, με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την εκκλησία των Σκοπίων.

Ακόμη, η Ορθόδοξη Εκκλησία της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία μέχρι να ρυθμιστεί το οριστικό καθεστώς της εκκλησίας της χώρας, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι επαφίεται στην Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα μεταξύ αυτής και της Εκκλησίας στη Βόρεια Μακεδονία διοικητικά θέματα.

Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία των Σκοπίων αποσχίστηκε το 1967 από το Σερβικό Πατριαρχείο και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», όμως δεν αναγνωρίστηκε από καμία άλλη επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

Ανταπόκριση – Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια: