e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Ο Γέρων Πριγκηποννήσων εδέχθη τον Άρχοντα Αθανάσιο Μαρτίνο, Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους

Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

Η Α. Σεβασμιότης, ο Ποιμενάρχης ημών, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, εδέχθη το Σάββατον, 19ην Μαρτίου 2022, εις την έδραν της Μητροπόλεως, εις εθιμοτυπικήν επίσκεψιν, τον Εντιμολογιώτατον Άρχοντα Έξαρχον της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, μεγαλοεφοπλιστήν κ. Αθανάσιον Μαρτίνον, Πολιτικόν Διοικητήν του Αγίου Όρους, μετά της Ευγεν. συζύγου αυτού κας Μαρίνης, συνοδευομένους υπό των Εντιμ. Δρος κ. Γρηγορίου Πενέλη, Πολιτικού Μηχανικού, και κ. Murat Tabanlıoğlu, Αρχιτέκτονος εντεύθεν. Ο Σεβ. Μητροπολίτης ημών, συνόδευσεν τους ανωτέρω εις τας προς τα Ι. Σκηνώματα της νήσου προσκυνηματικάς επισκέψεις των, συνγευματίσας μετ’αυτών. 

 Εκ της Ι. Μητροπόλεως

Ο σωματικός, ο πνευματικός, ο αιώνιος θάνατος και ο Παραλυτικός της Καπερναούμ

 

Ἵνα δὲ εἰδῆτε ὅτι ἐξουσίαν ἔχει ὁ υἱὸς τοῦ ἀνθρώπου ἀφιέναι ἐπὶ τῆς γῆς ἁμαρτίας — λέγει τῷ παραλυτικῷ· σοὶ λέγω, ἔγειρε καὶ ἆρον τὸν κράβαττόν σου καὶ ὕπαγε εἰς τὸν οἶκόν σου (Μάρκ2, 10-11)

Γιὰ νὰ μάθετε λοιπὸν ὅτι ὁ Υἱὸς τοῦ ᾿Ανθρώπου ἔχει τὴν ἐξουσία νὰ συγχωρεῖ πάνω στὴ γῆ ἁμαρτίες» -λέει στὸν παράλυτο· «Σ’ ἐσένα τὸ λέω, σήκω, πάρε τὸ κρεβάτι σου καὶ πήγαινε στὸ σπίτι σου». 

Μήπως κάποιος από εσάς είναι θεός;

Άρθρο του π. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΠΟΚΟΥ

Κομβικό σημείο στη θεολογική πορεία της Εκκλησίας μας αποτελεί η διδασκαλία του επιφανούς θεολόγου αγίου Γρηγορίου Παλαμά, αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (14ος αι.). Είναι ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της μεγάλης ησυχαστικής μας παράδοσης. Ο ησυχασμός είναι το δυναμικότερο πνευματικό ρεύμα της εκκλησιαστικής ζωής και αποβλέπει στην άνοδο του ανθρώπου μέχρι το ανώτατο πνευματικό στάδιο, που είναι η θέωση, η αγαπητική δηλαδή ένωση με τον Θεό (και όλα τα δημιουργήματά του). Είναι η αληθινή κοινωνία, ο έρωτας προς όλους, η έξοδος από την ατομικότητα και τη ναρκισσιστική μόνωση, η τέλεια αγάπη.

24η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο Κώστας Ονισένκο μεταδίδει σχολιάζοντας [video]

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, 24η μέρα πολιορκίας του Κιέβου, ο δημοσιογράφος Κώστας Ονισένκο μεταδίδει από το εκεί καταφύγιό του τα νεότερα περί της αδόκητης επέμβασης της αγΡίας Ρωσίας στην επικράτεια της Ουκρανίας, αναλύοντάς τα, με τον δικό του ψύχραιμο τρόπο. 

Παρακολουθείστε ακολούθως την τηλε-μετάδοση: 

Επίσκεψη του Υπουργού Υγείας της Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Επίσκεψη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής, 18 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας της Κύπρου Εξοχ. κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα.

Ο Εξοχ. κ. Χατζηπαντέλα έγινε δεκτός από την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν, σε εγκάρδια ατμόσφαιρα, επίκαιρα ζητήματα.

Ο Παναγιώτατος ζήτησε από τον κ. Υπουργό να μεταφέρει τις θερμές αδελφικές ευχές του προς τον Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, Μακ. Αρχιεπίσκοπο κ. Χρυσόστομο, αλλά και την Πατριαρχική ευλογία του προς τον ευσεβή λαό της μεγαλονήσου. 

Φωτογραφία: Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε σήμερα, Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022, τον Εξοχ. κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος συνοδευόταν από τις Ευγεν. κυρίες Ελευθερία Περτζινίδου, Αναπληρώτρια επί κεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Τουρκία, και Μαρία-Μυρτώ Κανελλοπούλου, στέλεχος του Γραφείου του.

Ο Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους στον Οικουμενικό Πατριάρχη

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, το απόγευμα, τον Άρχοντα Έξαρχο της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πρόεδρο της Αδελφότητος Οφφικιαλίων του Οικουμενικού Πατριαρχείου “Παναγία η Παμμακάριστος” και Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους.

Δέησις υπέρ της καταπαύσεως του εν Ουκρανία πολέμου

Δέησις υπέρ της καταπαύσεως του εν Ουκρανία πολέμου 

κατ’ εντολήν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης

Ὁ Διάκονος·  Ἐλέησον ἡμᾶς, ὁ Θεός, κατὰ τὸ μέγα ἔλεός σου, δεόμεθά σου, ἐπάκουσον καὶ ἐλέησον.

Ὁ Χορός· Κύριε, ἐλέησον (γ΄).

Ὁ Διάκονος·  Ἔτι δεόμεθα ὑπὲρ τῶν εὐσεβῶν καὶ ὀρθοδόξων χριστιανῶν.

24η μέρα πολιορκίας: Βόλτα Κώστα Ονισένκο στο ηλιόλουστο Κίεβο [video]

Διαφορετική η τηλε-μετάδοση του δημοσιογράφου Κώστα Ονισένκο σήμερα. Ευκαιρίας δοθείσης κάνει μια ηλιόλουστη βόλτα στο έρημο, αλλά πολιορκημένο, Κίεβο, μάλιστα δε στην Κάθοδο του Αγίου Ανδρέα, όπου δεσπόζει ο μνημειώδης Ναός του Πρωτοκλήτου Μαθητή του Χριστού, Ναός που πλέον έχει παραχωρηθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, αποτελώντας στο εξής την έδρα του ανασυσταθέντος Σταυροπηγίου του Φαναρίου. 

Η βόλτα του αγαπητού Κώστα καταδεικνύει ότι και μες από τις ταλαιπωρίες το ηθικό του ουκρανικού λαού είναι ακμαιότατο, ενώ "Sol lucet omnibus", που θα έλεγαν οι Λατίνοι.

Τη βόλτα Οσινένκο συνοδεύουμε με φωτογραφίες του π. Π. Καποδίστρια, από το ταξίδι του στα ίδια μέρη, τον Σεπτέμβριο του 2013, λίγο πριν τη μεγάλη Επανάσταση των Ουκρανών. 

ΙΔΟΥ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΟΝΙΣΕΚΝΟ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ π. Π.Ν.Κ. από το 2013: