e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022

Πανηγυρική έναρξη του νέου σχολικού έτους στο Ζωγράφειο Κωνσταντινουπόλεως

Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, τελέστηκε από τον Αρχιερατικό Προϊστάμενο Σταυροδρομίου, Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέα, ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη του νέου σχολικού έτους για τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς του Ζωγραφείου Γυμνασίου-Λυκείου της Πόλεως.

Πέρθη Αυστραλίας: Εορτασμοί για την Ύψωση του Σταυρού 2022

Την Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022, Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, με την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ο Θεοφ. Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος χοροστάτησε στον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Πέρθη.

Φανάρι: Μ. Εσπερινός για την εορτή του Αγίου Ευσταθίου στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο

Η Α. Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, χοροστάτησε, σήμερα, Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, στον Μ. Εσπερινό για την εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου, που, κατά παλαιά παράδοση, τελέστηκε στο Πατριαρχικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο βρίσκεται μέσα στον Πατριαρχικό Οίκο. 

Φανάρι: Στον Πατριάρχη οι καθηγητές της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής

Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε τον Καθηγητικό Σύλλογο της Πατριαρχικής Μεγάλης του Γένους Σχολής στους χώρους του Πατριαρχείου.

Οι εκπαιδευτικοί της Σχολής έλαβαν τις πατρικές ευχές και τις Πατριαρχικές ευλογίες της Σεπτής Κορυφής του Οικουμενικού Θρόνου στην καθιερωμένη συνάντηση, ενώ ο Σχολάρχης κ. Δημήτρης Ζώτος παρουσίασε περιληπτικά τα φετινό πρόγραμμα της ΠΜΓΣ, όπως και τους προβληματισμούς που αντιμετωπίζει.

Αρχιερατικά Εσπέρια για τον Άγ. Ευστάθιο στο Αργάσι Ζακύνθου. Οικονόμος Σταυροφόρος ο Εφημέριος π. Παν. Πόθος [video-photos]


Εσπέρας 19ης Σεπτεμβρίου 2022, στον πανηγυρίζοντα Ναό του Αγίου Ευσταθίου Αργασίου Ζακύνθου, εψάλη εόρτιος Αρχιερατικός Εσπερινός για την αυριανή μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευσταθίου μετά της μαρτυρικής Οικογενείας του. Χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Διονύσιος Δ΄, ενώ την ομιλία της εορτής έκανε απ' άμβωνος ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Ι. Μ. Ζ. π. Παναγιώτης Καποδίστριας. [Διαβάστε ΕΔΩ την ομιλία.]
    Στο τέλος του Εσπερινού ο οικείος Ποιμενάρχης απένειμε το οφφίκιο του Μεγάλου Οικονόμου (Σταυροφόρου) στον Εφημέριο της Ενορίας π. Παναγιώτη Πόθο, επιβραβεύοντας την μέχρι τώρα χρηστή και αξιομίμητη ιερατική διακονία και συμπεριφορά του. 
    Ακολούθησε η λιτάνευση της ιερής Εικόνας του τιμωμένου Αγίου και αποτμήματος εκ των Λειψάνων Του, στην κεντρική οδό του Αργασίου.
    Μετά από το λατρευτικό μέρος της πανηγύρεως έγινε λαϊκό γλέντι, παρισταμένων των τοπικών Αρχών (Βουλευτή, Αντιπεριφερειαρχών, Αντιδημάρχων, τοπικού Προέδρου κλπ.).

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ μέσω ZANTE TIMES και ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Φανάρι: Κυριακή μετά την Ύψωση του Σταυρού 2022

Την Κυριακή μετά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, 18.9.2022, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, ιερουργούντος του Μεγάλου Πρωτοσυγκέλλου κ. Θεοδώρου. 

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan

ΤΑ ΕΝΔΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΑΓΙΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ [κείμενο-video]

Ομιλία του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου Ι. Μ. Ζακύνθου, κατά τον Εσπερινό του Αγίου Ευσταθίου, στο Αργάσι Ζακύνθου, 19.9.2022

Σεβασμιώτατε, 

Αγαπητοί Πατέρες και Συμπρεσβύτεροι, 

Εντιμότατοι Άρχοντες του τόπου μας,

Λαέ του Θεού ευλογημένε, 

Φαντάζομαι ότι έχετε δει ντυμένη μια βασίλισσα. Όχι στην καθημερινότητά της, αλλά στην επίσημη εμφάνισή της: Στέμμα λαμπυρίζον, μακρύς πορφυρός μανδύας! Τόσο δοξαστικά και καθηλωτικά όλα αυτά, ώστε όλοι οι παρακολουθούντες θαυμάζουν και θέλγονται!

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επισκέφθηκε σήμερα, Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, ο Εξοχ. Υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Δρ. Mantas Adomėnas, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. 

Η Παναγία "Βαρθαλαμιώτισσα" επέστρεψε στο σπίτι της


Επέστρεψε σήμερα το πρωί, 19 Σεπτεμβρίου 2022, στην Οικογένεια της Ενορίας μας που την κατέχει, η Εικόνα της Παναγίας της προσφωνουμένης "Βαρθαλαμιώτισσα", μετά από ένα πλήρες δεκαήμερο παραμονής Της για προσκύνημα στους δύο κεντρικούς Ναούς του Βανάτου. 

Ο Χριστός επιλέγει τον Σταυρό

Του π. Δημητρίου Μπόκου

Μετά την τριπλή σταυροειδή σφράγιση του αμνού, της μερίδας δηλαδή του Χριστού που φέρει τα γράμματα ΙΣ ΧΡ ΝΙ ΚΑ (βλ. και ΛΥΧΝΙΑ ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ, αρ. φ. 446, Σεπτ. 2020), ο ιερεύς κόπτει με την αγία λόγχη τον αμνό από το πρόσφορο, σταυροειδώς και πάλι, απαγγέλλοντας τα λόγια του προφήτη Ησαΐα που αναφέρονται στον σταυρικό θάνατο του Χριστού.