e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Εόρτιος Εσπερινός Αγ. Ιωάννου Θεολόγου στην ορεινή Λούχα Ζακύνθου


Απόψε, 25 Σεπτεμβρίου 2022, στα ορεινά της Ζακύνθου και μάλιστα στο μικρό χωριό του νησιού, την Λούχα, εψάλη εόρτιος Εσπερινός στον πανηγυρίζοντα Ναό της Ενορίας, τιμώντας την Μετάσταση του Αγίου ενδόξου Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ιωάννου του Θεολόγου. 
    Τον Εσπερινό έκαναν ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος π. Παναγιώτης Καποδίστριας και ο Μ. Οικονόμος Ιωάννης Ρένεσης, ενώ στο ψαλτήρι ήταν, εκτός του τοπικού Ψάλτη, ο οικείος Εφημέριος παπα-Παύλος Ξένος. 

"Προς Εκκλησιασμόν" με τον βιολόγο ερευνητή Δρ Θεόδωρο Γιαβρίδη [video]

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 
Στην τεσσαρακοστή έβδομη εκπομπή προσκεκλημένος ο Θεόδωρος Γιαβρίδης. 
Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Κυριακή Α΄ Λουκά, 25.9.2022, στην Παναγούλα Βανάτου


Πρωί Κυριακής Α΄ Λουκά, 25 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ναό της Παναγούλας Βανάτου, ιερουργούντος του Εφημερίου, π. Παναγιώτου Καποδίστρια, ψαλλόντων δε των κ.κ. Σταματίου Ζούλα και Σπυρίδωνος Δρογγίτη. Εξ αυτών ο κ. Ζούλας ομίλησε κατάλληλα προς το εκκλησίασμα.

Περιβαλλοντικό συνέδριο στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, το διοργανωθέν σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων (ΕΚΒΜΜ) περιβαλλοντικής θεματικής συνέδριο υπό τον τίτλο "Ποιμαίνειν εν κήποις και συλλέγειν κρίνα: Φύση, ύπαιθρος και κήποι ως τόποι παραγωγής και καλλιτεχνικής έμπνευσης των Βυζαντινών", κατά το οποίο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εξεπροσώπησε ο Θεοφ. Επίσκοπος Ξανθουπόλεως κ. Παΐσιος, ο οποίος ανέγνωσε τον χαιρετισμό του Παναγιωτάτου για την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Κυριακή Α΄ Λουκά 2022 στον Άι Λευτέρη πόλεως Κερκύρας [video]


Πρωί Κυριακής Α΄ Λουκά, 25 Σεπτεμβρίου 2022, στον Ναό των Αγίων Ελευθερίου και Άννης πόλεως Κερκύρας, ιερουργούντος του οικείου Εφημερίου, Πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Κοσκινά, ψαλλόντων δε των μελών της περιλάλητης πολυφωνικής Χορωδίας του Ναού.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΒΙΝΤΕΟ:

Αυτο- και ετερο-θεραπευτική οικολογία

Ὑπό Μητροπολίτου πρ. Χαλκηδόνος Ἀθανασίου

«Ἡ Φύσις θεραπεύει τάς ἀσθενείας, ὁ ἰατρός τάς περιποιεῖται» (Walther)

«Ἡ Φύσις δίδει εἰς σέ τούς νόμους, ἐκείνη οὐδένα λαμβάνει ἀπό σοῦ» (Caton)

Οἱ homo Deus ὑποσκάπτουν, πληγώνουν, κατακαίουν, μολύνουν, βιάζουν (a tergo, Κύριε ἐλέησον, Χριστέ ἐλέησον), καταστρέφουν συνεχῶς τήν μάνα μας τήν φύσιν, ἔστω κι’ ἄν πληρώνουν ἀκριβά τά καμώματά τους αὐτά ἀκολούθως, ἰδία σήμερον: «ἔστι γάρ δίκης ὀφθαλμός, ὅς τά πάνθ’ ὁρᾶ».

Θυρανοίξια ανακαινισθέντος Ναού Αρχαγγέλων Μελβούρνης από τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας

Την Κυριακή Α´ του Λουκά, 25 Σεπτεμβρίου 2022, οι Ομογενείς της Ελληνορθόδοξης Ενορίας – Κοινότητας Mentone και Περιχώρων, στην ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη, υποδέχθηκαν με αισθήματα χαράς και βαθιάς συγκίνησης τον Ποιμενάρχη τους, Σεβ. Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο, στον περικαλλή Ιερό Ναό τους, ο οποίος είναι αφιερωμένος στους Αγίους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ.

Κυριακή Α΄ Λουκά 2022 στο Φανάρι, με Χοροστασία Μητροπολίτου Προύσης [video-photos]

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρέστη σήμερα, Κυριακή Α΄ Λουκά, 25 Σεπτεμβρίου 2022, συμπροσευχόμενος κατά την Θεία Λειτουργία στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Προύσης κ. Ιωακείμ. 

Φωτογραφίες: Yani Kayakoparan