e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Πέμπτη 2 Μαρτίου 2023

Αυστραλίας Μακάριος προς ιερείς: Αποφύγετε την αίρεση της «μονοπρόσωπης αυθεντίας»

Μέσα σε κλίμα κατανύξεως και πνευματικής περισυλλογής, πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, την Πέμπτη, 2 Μαρτίου, τοπική Ιερατική Σύναξη όλων των κληρικών που διακονούν στο Σύδνεϋ. Κεντρικός ομιλητής της Συνάξεως ήταν ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος προήδρευσε και των εργασιών της.

Κατά την εισήγησή του, ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε ότι «η αγιότητα είναι μέγεθος και ποιότης εκκλησιαστική». «Πολλές καταστάσεις, που θυμίζουν ίσως αγιότητα και πνευματικότητα, μπορούν να βρεθούν εκτός Εκκλησίας», επισήμανε, «αλλά αγιότητα, ως μετοχή στην αγιότητα του Θεού, δεν δύναται να υπάρξει εκτός του Σώματος του Χριστού και της Εκκλησίας». Δε δίστασε, μάλιστα, να αναφερθεί σε μία σύγχρονη αίρεση, την αίρεση της «μονοπρόσωπης αυθεντίας», καυτηριάζοντας τις τάσεις κάποιων κληρικών, οι οποίοι αποκόπτονται από το σώμα της Εκκλησίας και θεωρούν ότι κατέχουν την αλήθεια. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Σήμερα, εξ αφορμής είτε του Ουκρανικού Αυτοκεφάλου είτε του κορωνοϊού και των εμβολίων είτε του φανταστικού για κάποιους οικουμενισμού, τινές πιστεύοντας ότι κατέχουν το πλήρωμα της αληθείας και επικαλούμενοι το δήθεν παράδειγμα του Αγίου Μαξίμου του Ομολογητού, του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, ή άλλων Αγίων – ως οι ίδιοι να είναι του ιδίου ήθους, διαμετρήματος και αγιότητος – διαρρηγνύουν την ενότητα της Εκκλησίας, αποκόπτονται από αυτήν και κηρύττουν την αίρεση της μονοπρόσωπης αυθεντίας. Με απλά λόγια, δηλαδή, τονίζουν ότι εκείνοι ως άτομα κατέχουν την αλήθεια και η Εκκλησία κάνει λάθος. Ενώ το παράδειγμα των Αγίων μας είναι το ακριβώς αντίθετο. Οι Άγιοι δεν υπάρχουν εκτός της Εκκλησίας, διότι η Εκκλησία είναι στύλος και εδραίωμα της αληθείας».

Στην Ιερατική Σύναξη παρόντες ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σεβαστείας κ. Σεραφείμ και οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μιλητουπόλεως κ. Ιάκωβος, Μαγνησίας κ. Χριστόδουλος και Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος. Οι παριστάμενοι Αρχιερείς έλαβαν το λόγο και κατέθεσαν τις δικές τους σκέψεις επί της εισηγήσεως του Αρχιεπισκόπου. Παρομοίως και οι ιερείς, κατέθεσαν τις σκέψεις τους, τις ερωτήσεις τους και τους προβληματισμούς τους, ενώ στο τέλος ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε διοικητικά θέματα και ευχήθηκε σε όλους καλό το υπόλοιπο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: