e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Καλεί σε υπομονή, ταπεινοφροσύνη, ανεξικακία, αυταπάρνηση, φιλανθρωπία

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

της Κυριακής Γ΄ Νηστειών (Σταυροπροσκυνήσεως), 19 Μαρτίου 2023

(Μαρκ. η΄ 34- θ1)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης

Πολλοί στην διάρκεια των αιώνων ηγέτες, βασιλείς, στρατηγοί, πολιτικοί ή δικτάτορες θέλησαν να κυριαρχήσουν πάνω στους λαούς, να τους ακολουθεί και να τους δοξάζει το πλήθος. Πολλοί θέλησαν να αναμορφώσουν την κοινωνία, άλλοτε με θετικά και άλλοτε με αρνητικά αποτελέσματα. Άλλοι πάλι θέλησαν να την καταδυναστεύσουν ή να την υποτάξουν. Από όλους αυτούς, όμως, οι άνθρωποι εισέπραξαν λίγες χαρές, πολλές και μεγάλες οδύνες και απογοητεύσεις. Υπέστησαν πολέμους και καταστροφές.

Μόνον ο Χριστός είναι εκείνος, ο οποίος υπόσχεται και εγγυάται την ισορροπία, τη χαρά, αλλά και την απόλυτη ελευθερία. Όπως λέει: «όποιος θέλει ας με ακολουθήσει», χωρίς αστερίσκους και προϋποθέσεις. Σε όποια φυλή, σε όποιο φύλο, σε όποιο γένος, σε όποια κοινωνική και οικονομική κατάσταση και αν βρίσκεται, όποια γλώσσα και αν μιλάει. Κανέναν δεν περιφρονεί και κανέναν δεν αποκλείει. Κανέναν δεν αντιμετωπίζει προνομιακά. Όλους τούς θεωρεί παιδιά Του, ομοτράπεζους και μετόχους της βασιλείας Του.

Δεν σκέφτηκε και δεν υπολόγισε, ούτε για μια στιγμή, ότι οι Άγιοι Απόστολοι υπήρξαν αγράμματοι ψαράδες και κοινωνικά υποδεέστεροι. Απηύθυνε πρόσκληση στους τελώνες και τις πόρνες, ζήτησε από τον πλούσιο νέο να αφήσει την άνετη ζωή και τα πλούτη του, κάλεσε δίπλα Του τον αμαρτωλό Ζακχαίο, όπως δίπλα Του κάλεσε και όλους τους «κοπιώντες και πεφορτισμένους» με αγάπη και συμπόνια. Ανακούφισε όσους τούς είχαν λυγίσει οι θλίψεις, χωρίς ο Ίδιος να ζητά τίποτα για τον εαυτό Του.

Η προσκύνησή Του είναι για την γη και για τον ουρανό, για την παρούσα και για την μέλλουσα ζωή. Μάς καλεί να μιμηθούμε τις υπερτέλειες αρετές Του, να φωτιστούμε από το φως Του, να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του. Μάς καλεί να έχουμε υπομονή, ταπεινοφροσύνη, ανεξικακία, αυταπάρνηση και φιλανθρωπία. Διότι μόνο τότε, σώζοντας την ψυχή του ο άνθρωπος, κερδίζει το παν.

Αντιθέτως, όσα υλικά αγαθά και εξουσία και αν αποκτήσει, σε τίποτα δεν θα τον ωφελήσουν. Όλα είναι σκύβαλα και σκόνη. Θα τα καταπιεί η άβυσσος και η φθορά, ο δε άνθρωπος, ο οποίος για να τα αποκτήσει αδικεί, συκοφαντεί, εκμεταλλεύεται και φέρεται σκληρά στους άλλους, προορίζεται για την απώλεια και το αιώνιο σκοτάδι, μακριά από την χάρη του Θεού. Γιατί η ζωή είναι προσωρινή και φθαρτή. Ας θησαυρίζουμε, λοιπόν, όλοι μας θησαυρούς αφθαρσίας και όχι φθαρτούς και γήινους, που είναι αδύνατο να μας ακολουθήσουν στον τάφο. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: