e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τρίτη 7 Μαρτίου 2023

Κύπρος: Συγκλόνισε ο ιερέας πατέρας στην κηδεία του γιου του Κυπριανού, θύματος του δυστυχήματος των Τεμπών [video]

Πληροφορίες από τα διάφορα ΜΜΕ

Πλήθος λευκοφορούντων Κυπρίων προσήλθε στις 6 Μαρτίου 2023 στον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου Αυγόρου Κύπρου για να αποχαιρετήσει τον 23χρονο Κυπριανό Παπαϊωάννου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στο προ ολίγων ημερών τραγικότατο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Η συγκίνηση του λαού και η προσέλευση δεν περιγράφονται. Η αλληλεγγύη του τοπικού πληθυσμού προς την ιερατική οικογένεια του Κυπριανού, που ξεσήκωσε ο πρόωρος και αδόκητος χαμός του, δεν έχει προηγούμενο.

«Η Ελλάδα για άλλη μια φορά αποδεικνύει πως μπορεί να βλάπτει ακόμη την Κύπρο με την προχειρότητά της και την ανευθυνότητα της. Ο ιερέας πατέρας του Κυπριανού, μας τον έστειλε να τον σπουδάσουμε κι εμείς του τον γυρίσαμε χθες μέσα σε φέρετρο. Τί να του πεις τώρα αυτού του του πατέρα, πείτε μου. Ο Κυπριανός, φοιτητής Νομικής ΑΠΘ, μας έδειξε στη γενιά του τι θα πει υπευθυνότητα, τι θα πει καθήκον που δεν πρέπει να παίζουμε με αυτό και τι θα πει ευθύνη τελικά. Την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο», είπε στα ΜΜΕ ο Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.

Ο ίδιος, που μετέβη στην κηδεία του αδικοχαμένου φοιτητή από την Κύπρο, περιγράφει πως η αξιοπρέπεια που επέδειξε ο κόσμος που κατέκλυσε την εκκλησία Πέτρου και Παύλου σήμερα στο Αυγόρου Κύπρου δεν περιγράφεται.

Ο ιερέας π. Χριστόδουλος Παπαϊωάννου, κατά σάρκα πατέρας του Κυπριανού, που έφυγε τόσο άδικα και βίαια από τη ζωή, συμμετείχε στην εξόδιο ακολουθία του γιου του, στην οποία προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, συμπαραστατούμενος από τους Επισκόπους Αμαθούντος Νικόλαο και Νεαπόλεως Πορφύριο. Πλήθος Κληρικών της Κύπρου παρέστησαν στον Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου Αυγόρου Κύπρου, για να στηρίξει τον π. Χριστόδουλο και την πολυμελή οικογένειά του.

Ο π. Χριστόδουλος πάντως, με απαράμιλλη δύναμη ψυχής και γενναίο φρόνημα, εκφώνησε συνταρακτικό επικήδειο, παρουσιάζοντας τις υποδειγματικές πνευματικές χάρες του κεκοιμημένου γιου του. [Ακούστε το σχετικό συγκλονιστικό βίντεο ακολούθως, όπως και δείτε το καθηλωτικό βίντεο του αποχαιρετισμού του από πλευράς των Λοκατζήδων της Κύπρου.]

Σημειωτέον ότι η κηδεία του αδικοχαμένου φοιτητή, πραγματοποιήθηκε δημοσία δαπάνη και με την παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη. 


Νομική Σχολή ΑΠΘ: Θεσπίζει υποτροφία στο όνομα του Κυπριανού Παπαϊωάννου

Τη θέσπιση υποτροφίας στη μνήμη του 23χρονου φοιτητή της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Κυπριανού Παπαϊωάννου, που έχασε τη ζωή του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, προτείνει η Σχολή στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.

Στο ψήφισμά της για την τραγική απώλεια, η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, αναφέρει ότι δικαιούχος της υποτροφίας θα είναι ένας Κύπριος ή μια Κύπρια που θα φοιτήσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2023-2024 στη Σχολή.

Μεταξύ άλλων, η Κοσμητεία αποφάσισε να συνδράμει την οικογένειά του στη νομική της υποστήριξη ενώπιον των Ελληνικών Δικαστηρίων για τη διεκδίκηση της αποζημίωσης που δικαιούται. Η Κοσμητεία αποφάσισε να συμμετάσχει στην εξόδιο ακολουθία, την Δευτέρα, στο ναό Αποστόλων Πέτρου και Παύλου του Αυγόρου Κύπρου. Αντί στεφάνου, κατά την επιθυμία της οικογένειάς του, κατέθεσε 300 ευρώ για την αποπεράτωση των έργων συντήρησης του ναού.




Μεγαλείο ψυχής δείχνει ο ιερέας Χριστόδουλος, για την απώλεια του 23χρονου γιου του.

«Είναι δύσκολο για έναν γονιό να χάνει το παιδάκι του που το μεγάλωσε ώρα με την ώρα μέρα με την μέρα. Ο χειρότερος εφιάλτης της ζωής μου, γιατί έχω έξι παιδιά, ήταν να χάσω παιδί. Κι όμως τώρα το βιώνω. Κακία δεν μπορώ να ακούω αυτό το κυνηγητό που γίνεται. Είμαστε όλοι άνθρωποι, όλοι μπορεί να κάνουμε λάθη. Ας τους συγχωρήσουμε. Εγώ εκείνο βρήκα μέσα μου στήριγμα. Ότι βοηθάω και τον εαυτό μου και την ψυχή του Κυπριανού. Δεν μπορεί να σε παρηγορήσει άνθρωπος, ούτε τα φάρμακα, ούτε οι ψυχολόγοι, ούτε τα λόγια των ανθρώπων», είπε αρχικά.

«Θα συγχωρώ τους αιτίους για να παρηγορηθεί η ψυχή μου και η ψυχή αυτού που έχει φύγει. Όταν εκνευρίστηκα κάποια στιγμή για τα λάθη, ένιωσα μέσα μου ότι προδίδω τον Κυπριανό. Γιατί, εάν εγώ τώρα είχα κάτι με τον γιο μου και έφυγε έτσι ξαφνικά, δεν θα μπορούσα να ησυχάσω. Καλή Ανάσταση. Αυτό θα του έλεγα,. Αυτός ήταν πολύ ακριβής στη συνείδησή του. Δεν άφηνε στη συνείδησή του κρατούμενα ο Κυπριανός. Από μωρό ήταν έτσι. Ήταν πολύ καλό παιδί», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: