e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023

Η πανήγυρις του Αγίου Ανδρέου Κρήτης στο Αρκαλοχώρι

Με λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ανδρέου, Αρχιεπισκόπου Κρήτης του Ιεροσολυμίτου, στο Αρκολοχώρι της Κρήτης, και τα σεπτά ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέου, στον πανηγυρίσαντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αρκαλοχωρίου, αφιερωμένο στον εορτάζοντα μεγάλο Άγιο και υμνωδό της Εκκλησίας μας.

Την παραμονή της εορτής, Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023, έμπροσθεν του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού, κλήρος και λαός υποδέχθηκε την Τιμία Κάρα της Αγίας Παρασκευής, κομιζόμενη από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους, συνοδευόμενη από τους Ιερομονάχους π. Θεόφιλο και π. Χριστόδουλο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, συμπροσευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού και του Σεβ. Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέα.

Ο Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος ομίλησε καταλλήλως στο πολυπληθές εκκλησίασμα, ευχόμενος στον εορτάζοντα Μητροπολίτη κ. Ανδρέα.

Στην συνέχεια, έλαβε το λόγο ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρισταμένους Αρχιερείς, κληρικούς, λαϊκούς και τις αρχές του τόπου για την παρουσία τους.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Ανδρέα και της Τίμιας Κάρας της Αγίας Παρασκευής στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Αρκαλοχωρίου.

Παρόντες μεταξύ άλλων ήταν: ο Μέγας Πρωτοσύγκελλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αρχιμ. Θεόδωρος Μεϊμάρης, ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Κρήτης, Αρχιμ. Βαρθολομαίος Βογιατζόγλου, ο Αρχιγραμματέας της Ι. Συνόδου Αρχιμ. Νήφων Βασιλάκης, ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Κυδωνίας, Αρχιμ. Νικηφόρος Εικοσιδέκας, ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Επανωσήφη, Αρχιμ. Διονύσιος Κασιμάτης, ο Πρόεδρος της Ε.Σ.Κ.Ε.Ε, Πρωτοπρ. Ζαχαρίας Αδαμάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας κ. Μανόλης Φραγκάκης, οι πρ. Βουλευτές Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και κ. Εμμανουήλ Στρατάκης, ο Διοικητής της 133 Σμηναρχίας Μάχης Καστελλίου, κ. Ιωάννης Μαλισιώτης, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, ο πρ. Δήμαρχος Αρκαλοχωρίου κ. Χαράλαμπος Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος της Π.Α.Ε.Α.Κ, κ. Εμμανουήλ Δουνδουλάκης.

Ανήμερα της εορτής, Τρίτη 4 Ιουλίου, στον ως άνω ναό τελέστηκε η Ακολουθία του Όρθρου, κατά την οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας, και ακολούθησε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, κατά την οποία προέστη ο άγων τα σεπτά ονομαστήριά του Μητροπολίτης και συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος κ. Γεώργιος, Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος και ο Επίσκοπος Ευμενείας κ. Ειρηναίος, Ηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Κυρίας των Αγγέλων Γουβερνέτου Χανίων.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι εκ του Ιερού Βήματος ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, ο Σεβ. Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και ο Θεοφ. Επίσκοπος Κνωσού κ. Μεθόδιος, ο οποίος και κήρυξε τον Θείο λόγο, αναφερθείς με γλαφυρότητα και ενάργεια στον βίο του Αγίου Ανδρέου, ποιητού του Μεγάλου Κανόνος, αλλά και στο πρόσωπο και τη θεοφιλή αρχιερατεία του εορτάζοντος Αρχιερέως κ. Ανδρέου.

Εκ μέρους των Αρχιερέων λίγο πριν την Απόλυση τον Μητροπολίτη κ. Ανδρέα προσφώνησε κατάλληλα και με λόγους εγκάρδιους και αδελφικούς ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος, τονίζοντας ότι η ημέρα αυτή αποτέλεσε πρόξενο χαράς και αγαλλιάσεως για όλους τους πιστούς της Μητροπόλεως, αφού εορτάζει ο Άγγελος της τοπικής Εκκλησίας, ο οποίος νυχθημερόν εκδαπανάται και θυσιάζεται για την κατά Χριστόν μόρφωση του ποιμνίου του.

Ο εορτάζων Μητροπολίτης κ. Ανδρέας κατά την Απόλυση ευχαρίστησε τους Αρχιερείς για τις ευχές και την επιστηρικτική παρουσία, συμμετοχή και συλλειτουργία στα ονομαστήριά του, τους Ηγουμένους των Ιερών Μονών και όλους τους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου, τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και τους πιστούς που προσήλθαν για να τιμήσουν την εορτή του Επισκόπου τους.

Παρέστησαν ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος κ. Εμμανουήλ Φραγκάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Μηνάς Σταυρακάκης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Μινώα και πρ. Υπουργός κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, οι Αντιπεριφερειάρχες Ηρακλείου κ. Νίκος Σιριγωνάκης και κ. Νίκος Σκουλάς, ο πρ. Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παύλος Μπαριτάκης, εκπρόσωπος από την Αεροπορική Βάση Καστελλίου, και πλήθος κόσμου.

Ακολούθησε δεξιώση στο Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως και γεύμα σε κεντρικό εστιατόριο του Αρκαλοχωρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: