e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Μεγάλη η δύναμη της προσευχής

 
ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ

Κυριακής Ζ΄ Ματθαίου 

23 Ιουλίου 2023

(Ματθ. θ΄ 27-35)

Γράφει ο π. Αναστάσιος Στεριώτης 

Μεγάλη η δύναμη της προσευχής για όποιον έχει πίστη και ελπίδα στον παντοδύναμο Θεό. Τα αποτελέσματα της ένθερμης προσευχής και πίστης φαίνονται καθαρά στις θαυμαστές θεραπείες των αναξιοπαθούντων, που περιγράφονται σε αυτήν την περικοπή.

        Αρχικά, δύο τυφλοί ζήτησαν ένθερμα την θεία βοήθεια, φωνάζοντας στον Κύριο και παρακαλώντας να τούς ελεήσει. Αυτό σημαίνει ότι είχαν πίστη, δηλαδή εμπιστοσύνη στην δύναμη και στο έλεος του Θεού. Αυτό, εξάλλου,  το ομολόγησαν και αργότερα, όταν ο Ιησούς τούς ρώτησε αν πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει το θαύμα.

            Μετά την ένθερμη ομολογία της πίστης τους άρχισαν να βλέπουν και να δοξολογούν τον Θεό για τη θεραπεία και τη σωτηρία τους. Βέβαια, η σωματική τύφλωση δεν είναι η μόνη φοβερή. Πολλές φορές υπάρχει από πίσω και η τύφλωση η ψυχική, η οποία είναι μητέρα πολλών δεινών, πνευματικών και σωματικών. Οι θεραπείες του Κυρίου αποσκοπούσαν κυρίως στην θεραπεία της δεύτερης τύφλωσης.

             Ο Κύριος δεν ήταν ένας ακόμη μάγος ή θαυματοποιός, όπως οι αγύρτες οι οποίοι αφθονούσαν στην εποχή Του, αλλά και σε κάθε εποχή. Ως Θεάνθρωπος και Σωτήρας, απέβλεπε στη θεραπεία και τη σωτηρία του όλου ανθρώπου, δηλαδή του ανθρώπου ως ψυχοσωματικής οντότητας. Γιατί, δυστυχώς, πολλές φορές τα πάθη του σώματος είναι απότοκα των παθών και ασθενειών της ψυχής. Επομένως, η θεραπεία της ψυχής συνεπάγεται και τη σωματική θεραπεία.

        Με τον ίδιο θαυμαστό τρόπο ο Κύριος θεραπεύει και τον δαιμονισμένο κωφάλαλο. Πάλι, η ψυχοσωματική θεραπεία του ανθρώπου αυτού σκόρπισε παντού το δέος και τον θαυμασμό των ταπεινών και καλοπροαίρετων ανθρώπων. Οι μόνοι που και τότε, όπως και πολλές άλλες φορές, δεν πτοήθηκαν ήταν οι μοχθηροί και εγωιστές Γραμματείς και Φαρισαίοι, οι μελλοντικοί σταυρωτές Του! Αυτοί εξακολούθησαν τις πονηρές σκέψεις τους και μηχανεύονταν διαρκώς συκοφαντίες και παγίδες για να εξοντώσουν τον Θεάνθρωπο Ιησού, ο οποίος απειλούσε την παντοδυναμία τους και το δόλιο έργο της εξαπάτησης των ανθρώπων,  στο οποίο επιτυχώς επιδίδονταν.

        Ας εμπνευστούμε, λοιπόν, όλοι από το παράδειγμα των ευσεβών και όχι των ασεβών και ας αξιοποιήσουμε όσο μπορούμε την δύναμη της προσευχής. Γένοιτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: