e-περιοδικό της Ενορίας Μπανάτου εν Ζακύνθω. Ιδιοκτήτης: Πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Θρόνου Παναγιώτης Καποδίστριας (pakapodistrias@gmail.com), υπεύθυνος Γραφείου Τύπου Ι. Μητροπόλεως Ζακύνθου. Οι δημοσιογράφοι δύνανται να αντλούν στοιχεία, αφορώντα σε εκκλησιαστικά δρώμενα της Ζακύνθου, με αναφορά του συνδέσμου των αναδημοσιευόμενων. Η πνευματική ιδιοκτησία προστατεύεται από τον νόμο 2121/1993 και την Διεθνή Σύμβαση της Βέρνης, κυρωμένη από τον νόμο 100/1975.

Τα νεότερα στα θεματικά ένθετα

Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

Οι ανιδιοτελείς θεραπευτές άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός εορτάστηκαν στον Πύργο Ηλείας

Mε την δέουσα εκκλησιαστική ευταξία και κατάνυξη εορτάστηκαν στον Ναό Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, οι ανιδιοτελείς θεραπευτές με την ανόθευτη πίστη, Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός οι εκ Ρώμης καταγόμενοι. Άνθρωποι που έκαναν την αγάπη καθημερινό τρόπο ζωής τους. Άνθρωποι που με τον αγώνα τους πάλεψαν για να θεραπεύσουν κάθε μέλος του σώματος του Χριστού! Οι Άγιοι Ανάργυροι ως Ιατροί, χρησιμοποιούσαν τα διάφορα φάρμακα μάλλον ως πρόσχημα ενώ στην πραγματικότητα θεράπευαν όλα τα νοσήματα των ανθρώπων με την επίκληση του ονόματος του Χριστού, χωρίς ποτέ να παίρνουν ως αμοιβή τους αργύρια, γι' αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι!  

Oι Άγιοι Ανάργυροι διέπρεψαν και στο επίπεδο της επιστήμης αλλά και στο επίπεδο της πνευματικής ζωής και της πίστεως. Η επιστήμη δεν πρέπει να θεωρεί περιττή την πίστη, επειδή τότε έρχεται σύγχυση στην ζωή των ανθρώπων. Ομοίως, ούτε η πίστη θα πρέπει να θεωρεί ότι δεν χρειάζεται η επιστήμη, διότι τότε δημιουργούνται άλυτα προβλήματα. Οι Τιμώμενοι άγιοι, υπήρξαν προστάτες των πτωχών και των ασθενών, που αξιώθηκαν από τον Θεό να έχουν το μεγάλο χάρισμα της θεραπείας και της ιάσεως από σωματικές, ψυχικές ασθένειες, και πνευματικές ασθένειες, χρησιμοποιώντας ως μέσα θεραπείας τέσσερα σημαντικά φάρμακα: τον Φόβο του Θεού, την Πίστη, την Προσευχή αλλά και την Αγάπη! Χαρακτηριστικό είναι ότι  επειδή άσκησαν το λειτούργημά τους με αγάπη προς τον άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, με πνεύμα θυσίας, διακονίας και προσφοράς φθονήθηκαν ακόμη και από τον ίδιο τον Δάσκαλο που τούς είχε μάθει την Ιατρική επιστήμη, γιατί είχαν αποκτήσει μεγάλη δόξα και φήμη. Γι’ αυτό τον λόγο τους ανέβασε σε κάποιο όρος για να μαζέψουν δήθεν κάποια βότανα και εκεί τους επιτέθηκε με πέτρες και τους θανάτωσε.  

Την παραμονή της εορτής Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας και η ακολουθία του Μικρού Αγιασμού, υπό του Αιδεσιμολογιοτάτου π. Παντελεήμονος Παπαηλιού, συμπαραστατούμενου υπό των Αιδ. π. Αυγερινού Τσουκαλά και υπό του οικείου Εφημερίου π. Νικολάου Κατσηδήμα. Κατά την κυριώνυμη ημέρα της εορτής Σάββατο 1η Ιουλίου, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, υπό του οικείου Εφημερίου. Το εσπέρας ψάλθηκε ο Αναστάσιμος Εσπερινός και η Ιερά Παράκληση υπέρ υγείας και θείας βοηθείας.  

Κατά το διήμερο των θρησκευτικών αυτών εκδηλώσεων, ευλαβείς και φιλέορτοι Χριστιανοί εκ της ενορίας μας αλλά και εκ της πόλεως του Πύργου προσήλθαν ως ταπεινοί προσκυνητές των εορταζομένων Αγίων, προκειμένου να λάβουν την χάρη και την ευλογία από αυτούς, οι οποίοι θεράπευαν όλους ανιδιοτελώς και αδιακρίτως με την άριστη επιστημονική τους γνώση. Τα θαύματα των Αγίων Αναργύρων δεν σταμάτησαν ποτέ, αλλά το χάρισμα των ιάσεων που είχαν λάβει συνεχίζει να επενεργεί και μετά την κοίμησή τους, γιατί και η αγάπης τους, για τους ανθρώπους δεν έπαυσε ποτέ.  

 Η Αγία μας Ορθόδοξη Εκκλησία, διά της μυστηριακής ζωής προσφέρει και σήμερα στους πιστούς θεραπεία των ψυχικών, πνευματικών και σωματικών νοσημάτων, χωρίς ταυτόχρονα, να υποβαθμίζει το ρόλο και τη σημασία της Ιατρικής επιστήμης. Θρησκεία και Επιστήμη δεν συγκρούονται. Δεν αντιμάχονται. Συνεργάζονται αρμονικά και η κάθε μία γνωρίζει τα όρια της. Αυτό που όλοι μας πρέπει επιτέλους να αποδεχθούμε είναι ότι η επιστημονική Ιατρική έρευνα, δεν εμποδίζει διόλου την χριστιανική βιωτή κάθε πιστού ανθρώπου!  Δεν υπάρχουν σχόλια: